Skip to main content
Blog

De 5 meest gestelde vragen over hyperpigmentatie

By 8 oktober 2021januari 26th, 202219 Comments
Hyperpigmentatie

Miljoenen mensen hebben hyperpigmentatie op het gezicht en/of op het lichaam. We merken dan ook dat er nog altijd veel vragen zijn over deze donkere vlekken op de huid. Wat is hyperpigmentatie en is het hetzelfde als een pigmentvlek? In dit blog geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over hyperpigmentatie.

Door Huidtherapeut Joyce Hoogerwerf

T/m 31 november krijg je 3 pigment behandelingen voor de prijs van 2. 

1. Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie komt in veel verschillende soorten, maten en vormen voor, maar wat is het nu eigenlijk? Het woord hyperpigmentatie verraadt het eigenlijk al een beetje Hyper betekent te veel en pigment is de kleur van je huid. Dus eigenlijk te veel kleur in je huid.

Je hebt verschillende vormen van hyperpigmentatie. Ik licht er een aantal voor je toe:

 • Lentigo Solaris oftewel de zonnevlek. Dit is een goedaardige pigmentvlek die een scherpe begrenzing heeft ten opzichte van de omliggende huid. De oorzaak is vaak zonschade.
 • Melasma oftewel het zwangerschapsmasker. Bij melasma spreken wij over donkerbruine vlekken die met name op het voorhoofd, wangen, slapen, rondom de ogen en mond voorkomen. Melasma komt met name voor bij vrouwen. Zwangerschapsmasker klinkt alsof dit alleen tijdens de zwangerschap ontwikkeld wordt, maar dat hoeft niet altijd.
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking. Als de huid weer geheeld is wordt de huid donkerder.
 • Sproeten worden vaak gezien als schattig. Echter is dit ook een vorm van hyperpigmentatie. Er zijn tientallen opeenhopingen van pigment in de huid. Het zijn allemaal hele kleine donkere vlekjes die vaak op plekken zitten die veel worden blootgesteld aan zonlicht.
hyperpigmentatie

2. Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?

 • Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht in eerst instantie de aanmaak van pigment/melanine bevordert. Pigment dient als huideigen bescherming tegen de schadelijke UV-straling (zon). De straling van de zon zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar overmatige blootstelling kan het proces verstoren en leiden tot hyperpigmentatie.
 • Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm hyperpigmentatie, namelijk het zwangerschapsmasker. Het komt met name voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt, wanneer de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren op het moment dat de huid wordt blootgesteld aan de zon. Ondanks dat de benaming zwangerschapsmasker is hoef je niet per se zwanger te zijn, ook het slikken van de anticonceptiepil kan een zwangerschapsmasker veroorzaken.
 • Medicatie kan als bijwerking hyperpigmentatie hebben. M.n. hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica kunnen dit veroorzaken, maar er zijn ook nog andere medicijnen.
 • Verkeerd cosmetica gebruik.
 • Verwonding. Het kan voorkomen dat er na een verwonding zoals, een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne een donkere vlek achter blijft.
 • Hyperpigmentatie als gevolg van een ziekte, zoals auto-immuunziekten en maag/darm ziektes, metabolische afwijkingen en vitaminetekorten.
hyperpigmentatie

3. Is hyperpigmentatie hetzelfde als pigment?

Pigment wordt gebruikt om een kleur aan te geven. Het pigment van der huid wordt ook wel melanine genoemd. Melanine bepaald de kleur van je haren, ogen en huid.
Met hyperpigmentatie wordt aangegeven dat er te veel pigment aanwezig is. In de huid is er sprake van een opeenstapeling van melanine. Hierdoor ontstaat plaatselijk donkere plekken in de huid.

Conclusie: Pigment en hyperpigmentatie is deels hetzelfde. Bij een overdosis aan pigment ontstaat er hyperpigmentatie.

Pukkels tijdens je menstruatie 1

4. Wat kun je doen tegen deze donkere vlekken?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om hyperpigmentatie zo veel mogelijk te voorkomen. Ik heb ze hier op een rijtje gezet:

 • Hyperpigmentatie voorkomen betekent vanaf jonge leeftijd dagelijks een hoogwaardige SPF/zonbescherming aanbrengen.
 • Producten met antioxidanten gebruiken. Een antioxidant is bedoeld om de schade van de zon te hertellen en de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Toch pigment opgelopen? Bij de Huidkliniek hebben wij meerdere behandelingen die het pigment kunnen verlichten.

Productgebruik, voorbeelden hiervan zijn:

 • 10% vitamine C van ZO Skin Health, onderzocht is dat vitamine C vanaf 5% als antioxidant werkzaam is. Zoals hierboven benoemd hersteld een antioxidant de schade van de zon. Daarnaast remt vitamine C de pigmentaanmaak.
 • ZO Skin Health Brightalive is in het leven geroepen om bestaand pigment effectief en veilig op te lichten. Klinisch onderzoek onthult een veilige en effectieve verheldering van de huid. Dit is bijzonder, omdat het product géén retinol of hydrochinon bevat.
 • ZO Skin Health Retinol Skin Brightener 0.5%/1%*. Het product gaat de strijd aan met bestaand pigment en verhelderd snel de huidtoon dankzij onder andere het ingrediënt retinol. Daarnaast remt het de nieuwvorming van pigment af. Naast dat het effectief is voor pigment heeft retinol als eigenschap de celdeling te stimuleren waardoor het bevorderlijk werkt tegen de veroudering van de huid.
 • ZO Skin Health Exfoliating accelerator is een exfolierend product dat 10% glycolzuur en 10% melkzuur bevat. Het stimuleert de afschilfering van overtollige dode/pigment huidcellen en melkzuur heeft een oplichtende en hydraterende werking.
 • Zonbescherming! Onmisbaar tijdens de behandeling van hyperpigmentatie. Aangezien de zon de grootste veroorzaker is kun je deze risico factor maar liever uitschakelen.

Licht & Laserbehandeling 

 • Bij De Huidkliniek hebben wij verschillende licht en/of laserbehandelingen die wij kunnen inzetten. IPL en/of de KTP laser wordt m.n. ingezet. Het doel van de behandeling is om het pigmentvlekje lichter of helemaal weg te krijgen. Tijdens deze behandeling kunnen wij heel gericht het pigmentvlekje of meerdere pigmentvlekjes verwarmen. Het lichaam gaat hierdoor de pigmentcellen afstoten. Op de huid zie je dat ze donkerder kleuren en na ongeveer 1 week valt het korstje ervan af. Meestal lukt dit binnen 3-5 behandelingen.
 • Chemische peeling. Met een chemische peeling brengen wij een bepaald soort zuur aan op de huid. Dit zuur zorgt voor een chemische reactie in de huid, waardoor de dode huidcellen versnelt los laten. Het opgehoopte pigment wordt op deze manier sneller afgeschilferd en verlicht. De huid wordt gestimuleerd door versnelt nieuwe, gezonde huidcellen aan te maken. De huidteint wordt hierdoor egaler.
hyperpigmentatie

5. Kan hyperpigmentatie verdwijnen?

Hyperpigmentatie verdwijnt over het algemeen niet vanzelf, omdat het pigment opgehoopt in de huid ligt. Het opgehoopte pigment wordt niet ineens afgestoten van het lichaam. Door middel van producten of behandelingen wordt het pigment opgelicht of gestimuleerd af te schilferen, waardoor de huidteint weer egaler wordt.

Wil je een afspraak maken? Je bent welkom bij mij of bij een van mijn collega’s.

Lees hier meer blogs!

huidbehandelingen voor mannen

Top 3 populairste gezichtsbehandelingen voor mannen

| Blog | No Comments
Top 3 populairste gezichtsbehandelingen voor mannen Elk jaar komen er meer mannen naar onze klinieken. Mannen vinden het steeds belangrijker om een gezonde en egale huid te hebben. Wij zijn…
Wat is het verschil tussen couperose en rosacea

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

| Blog | No Comments
Wat is het verschil tussen couperose en rosacea? Roodheid in het gezicht is een normaal verschijnsel wat optreedt bij inspanning of door emoties. De rode kleur wat ontstaat in de…
Laser of ipl ontharen

Wat is beter: laser of IPL ontharen?

| Blog | No Comments
WAT IS BETER: LASER OF IPL ONTHAREN? De langverwachte lente staat weer voor de deur. De periode van dikke winterjassen en thuis cocoonen zit er bijna op en we zijn…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care