Skip to main content
BlogBlog - ongewenste haren

Fabels en feiten over ontharen

By 7 juni 2019maart 23rd, 2022No Comments
feiten en fabels over ontharen

Er zijn veel verschillende methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Je kunt ongewenste haren bijvoorbeeld scheren, waxen, epileren of laseren. Vooral over laseren bestaan nog een hoop fabels en onduidelijkheden. “Is laserontharen permanent? Kan je laserontharen in de zomer? Is het veilig?”

Dit zijn vragen die wij vaak gesteld krijgen. Daarom hebben we de 10 meest voorkomende fabels en feiten over (laser)ontharen op een rijtje gezet.

1. Met laserontharen kun je permanent ontharen

Feit. Met laserontharen kun je zorgen dat de haren permanent verdwijnen. Door middel van het licht van de laser kun je het haarzakje dusdanig beschadigen dat het afsterft. Hierdoor kan er zich geen nieuwe haar meer ontwikkelen. Doordat de haren zich in drie verschillende groeifases bevinden, kun je niet alle haarzakjes in één behandeling permanent vernietigen. Alleen de haren die zich op dat moment in de eerste groeifase bevinden, worden doelbewust vernietigd. Gemiddeld zijn er 8-10 behandelingen nodig om de haargroei optimaal te reduceren.

2. In de zomer kunt u niet behandeld worden met laser

Fabel. Je kunt in de zomer ook laserontharen. De lasertechnieken blijven zich ontwikkelen, waardoor je tegenwoordig het hele jaar door behandeld kunt worden met laser. Dus ook in de zomer met een bruin kleurtje van de zon. Het is wel belangrijk dat het contrast tussen de kleur van de huid en de donkere kleur van het haar, nog goed zichtbaar is voor de laser. Meer informatie lees je in deze blog.

3. Blonde, grijze en rode haren kunnen niet permanent worden onthaard

Fabel. Het klopt dat deze haarkleuren niet kunnen worden behandeld met laser. Dit komt omdat er geen bruin pigment in deze haren zit. Maar daarentegen kunnen zij wel permanent worden verwijderd door middel van elektrische epilatie. Dan wordt het haarzakje vernietigd, doordat een dun naaldje de warmte het haarzakje in geleidt.

Als je haren dik en donker zijn, kan de laser het beste zijn werk doen. Deze haren bevatten namelijk het meeste bruinpigment. Als je haren dunner worden, bevatten ze ook minder pigment, waardoor het effect van de laser minder groot kan zijn.

4. Ingegroeide haren kunnen behandeld worden met laser

Feit. Ingegroeide haren kunnen heel goed permanent verwijderd worden door middel van laser. De lichtpulsen van de laser gaan door de huid heen, dus deze stralen komen ook bij de ingegroeide haren. De laser zorgt ervoor dat de huid enorm verbetert en ontstekingen verdwijnen. Laserontharing is ideaal voor als je van ingegroeide haren af probeert te komen. Geen geïrriteerde huid meer! Lees hier hoe je ingegroeide haren zoveel mogelijk kunt voorkomen.

5. IPL is net zo effectief als laserontharing

Fabel. Het is bewezen dat het ontharen door middel van laserapparatuur effectiever is dan met IPL. Gemiddeld zijn er 8-10 laserbehandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Het grootste verschillen tussen IPL en laser is type licht. De laser werkt met één kleur licht en IPL met meerdere kleuren. Met IPL zijn er gemiddeld veel meer behandelingen nodig en er is meer nagroei. Wil je meer weten over IPL versus laserontharing? Lees dan deze blog.

Laser of ipl ontharen

6. In de weken voorafgaand aan en tussen de laserontharingsbehandelingen door kun je blijven epileren

Fabel. Als het haar wordt geëpileerd of geharst, wordt het haar uit het haarzakje getrokken. Het laserlicht werkt op het bruine pigment in het haar. Als deze haar uit het haarzakje is verwijderd, zit er geen pigment meer in het haarzakje en dan kan het laserlicht niet meer geabsorbeerd worden om vervolgens het haarzakje te vernietigen.

De haar buiten de huid mag wel verwijderd worden. Dat betekent dat je gewoon kan scheren, knippen en ontharingscrème kan gebruiken. Dan blijft de haar met het pigment onder de huid nog aanwezig wat nodig is voor de absorptie van het laserlicht.

7. Laserontharing is schadelijk voor de huid

Fabel. Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen. De behandelingen voor laserontharing dienen wel uitgevoerd te worden door een goed opgeleide en ervaren huidtherapeut.

8. Na de laserontharingsbehandelingen bent u 100% haarloos

Fabel. Helaas komt het maar weinig voor dat we de haargroei 100% kunnen reduceren. Er zullen altijd nog enkele haren achterblijven. Maar dit zijn dan vaak de hele dunne haren die het laserlicht niet meer goed kunnen absorberen. Die haren zijn vaak zo dun dat ze ook allang niet meer storend zijn. Wij adviseren wel om één keer per jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen voor de enkele ‘’restharen’’.

Daarnaast kunnen er onder invloed van hormonen (testosteron) ‘slapende’ haarzakjes geactiveerd worden, waardoor er nieuwe haren kunnen ontstaan. Deze nieuwe haren kunnen vervolgens gewoon weer met laser verwijderd worden.

9. Laseren kan niet met een tatoeage

Feit. Als je een tatoeage hebt, kun je op dat gebied niet laserontharen. De kwaliteit van de tatoeage kan hierdoor namelijk worden aangetast. Ook kan de huid waar de tatoeage op staat gaan irriteren. Geen laserontharing op het gebied met de tatoeage dus!

10. Door jarenlang harsen neemt de haargroei af

Feit. Als je voor een langere periode epileert of harst, merk je dat de haren dunner worden en soms ook minder. Dit komt omdat de haarfollikel zo vaak geprikkeld wordt, dat hij na verloop van tijd zwakker en minder actief wordt. Dit bovenstaande geldt voor de beharing op het lichaam. In het gezicht kan de haargroei wel sterker en meer terugkomen als je gaat epileren of harsen. Om de haren dunner of minder te maken in het gezicht, is laserontharen een goede oplossing.

Contact

Heb je meer vragen over laserontharen of wil je advies over producten of behandelingen? Neem dan contact met ons op. Onze huidtherapeuten helpen je graag. Je kunt ons bereiken door te bellen of te appen naar: 088 224 03 00

Wij bieden ook andere behandelingen aan

Naast laserontharen bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor vetbevriezing, een bindweefselmassage, peelings én het behandelen van pigmentvlekken. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen waarbij natuurlijke schoonheid altijd ons einddoel is.

Blogs

Derma2Care

Leave a Reply