Skip to main content
BlogBlog - ongewenste haren

Fabels en feiten over ontharen

By 7 juni 2019augustus 3rd, 2020No Comments
feiten en fabels over ontharen

Er zijn vele methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Er bestaan ook een hoop fabels over deze ontharingsbehandelingen. Wij hebben de meest voorkomende fabels en feiten over (laser) ontharen voor u op een rijtje gezet.

Haren komen dikker, stugger en donkerder terug na het scheren

Fabel. Dit is een van de grootste fabels op het gebied van ontharen. Dit is onderzocht en absoluut niet waar. Waarom niet? Omdat scheren geen enkel effect heeft op het haarzakje en daarmee dus ook geen haargroei kan stimuleren. Elke haar is aan het uiteinde iets dunner, met scheren haal je dat dunne puntje eraf en dan lijkt de haar even wat dikker/stugger. Maar die haar slijt vervolgens ook weer en er komt dan al heel snel weer eenzelfde dunne punt aan het uiteinde. Een goed voorbeeld is wanneer je het haar op je hoofd knipt. Dit is hetzelfde principe als scheren. Het heeft geen effect op het haarzakje en ook niet op de haargroei. Was het maar zo’n feest, dan hadden we allemaal een volle bos haar!

Met laserontharen kun je permanent ontharen

Feit. Ja, door middel van het licht van de laser kun je het haarzakje dusdanig beschadigen dat het afsterft. Hierdoor kan er zich geen nieuwe haar meer ontwikkelen. Doordat de haren zich in drie verschillende groeifases bevinden, kun je niet alle haarzakjes in één behandeling permanent vernietigen. Alleen de haren die zich op dat moment in de eerste groeifase bevinden, worden doelbewust vernietigd. Gemiddeld zijn er 8-10 behandelingen nodig om de haargroei optimaal te reduceren.

In de zomer kunt u niet behandeld worden met laser

Fabel. De lasertechnieken blijven zich ontwikkelen, waardoor je tegenwoordig het hele jaar door behandeld kunt worden met laser. Dus ook in de zomer met een bruin kleurtje van de zon. Het is belangrijk dat het contrast tussen de kleur van de huid en de donkere kleur van het haar, nog goed zichtbaar is voor de laser.

Blonde, grijze en rode haren kunnen niet permanent worden onthaard

Fabel. Het klopt dat deze haarkleuren niet kunnen worden behandeld met laser, omdat er geen bruin pigment in de haren zit. Maar daarentegen kunnen zij wel permanent worden verwijderd door middel van elektrische epilatie. Dan wordt het haarzakje vernietigd, doordat een dun naaldje de warmte het haarzakje in geleidt.

Door jarenlang harsen neemt de haargroei af

Feit. Als je voor een langere periode epileert of harst, merk je dat de haren dunner worden en soms ook minder. Dit komt omdat de haarfollikel zo vaak geprikkeld wordt, dat hij na verloop van tijd zwakker en minder actief wordt. Dit bovenstaande geldt voor de beharing op het lichaam. In het gezicht kan de haargroei wel sterker en meer terugkomen als je gaat epileren of harsen.

IPL is net zo effectief als laserontharing

Fabel. Het is bewezen dat het ontharen door middel van laserapparatuur effectiever is dan met IPL. Gemiddeld zijn er 8-10 laserbehandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Met IPL zijn er gemiddeld veel meer behandelingen nodig en er is meer nagroei.

In de weken voorafgaand aan en tussen de laserontharingsbehandelingen door kunt u blijven epileren

Fabel. Als het haar wordt geëpileerd of geharst, wordt het haar uit het haarzakje getrokken. Het laserlicht werkt op het bruine pigment in het haar. Als deze haar uit het haarzakje is verwijderd, zit er geen pigment meer in het haarzakje en dan kan het laserlicht niet meer geabsorbeerd worden om vervolgens het haarzakje te vernietigen. De haar buiten de huid mag wel verwijderd worden; dus scheren, knippen en ontharingscrème gebruiken, mag gewoon. Dan blijft de haar met het pigment onder de huid nog aanwezig wat nodig is voor de absorptie van het laserlicht.

Laserontharing is schadelijk voor de huid

Fabel. Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen. Laserbehandelingen dienen wel uitgevoerd te worden door een goed opgeleide en ervaren huidtherapeut.

Ingegroeide haren kunnen behandeld worden met laser

Feit. Ingegroeide haren kunnen heel goed permanent verwijderd worden door middel van laser, waardoor de huid enorm verbetert en ontstekingen verdwijnen.

Na de laserontharingsbehandelingen bent u 100% haarloos

Fabel. Helaas komt het maar weinig voor, dat we de haargroei 100% kunnen reduceren. Er zullen altijd nog enkele haren achterblijven. Maar dit zijn dan vaak de hele dunne haren die het laserlicht niet meer goed kunnen absorberen. Die haren zijn vaak zo dun dat ze ook allang niet meer storend zijn. Wij adviseren wel om één keer per jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen voor de enkele ‘’restharen’’.

Daarnaast kunnen er onder invloed van hormonen (testosteron) ‘slapende’ haarzakjes geactiveerd worden, waardoor er nieuwe haren kunnen ontstaan. Deze nieuwe haren kunnen vervolgens gewoon weer met laser verwijderd worden.

Geschreven door

Denise Dekker

Mijn eerste opleiding, schoonheidsverzorging, vond ik ook erg leuk maar ik miste de medische kant van het vak. Bij De Huidkliniek bieden we zowel cosmetische als medische behandelingen aan, een hele mooie combinatie die erg goed bij mij past. Het is zo leuk om mensen blij en zelfverzekerd te maken door hun huid te verbeteren.

Geschreven door

Denise Dekker

Mijn eerste opleiding, schoonheidsverzorging, vond ik ook erg leuk maar ik miste de medische kant van het vak. Bij De Huidkliniek bieden we zowel cosmetische als medische behandelingen aan, een hele mooie combinatie die erg goed bij mij past. Het is zo leuk om mensen blij en zelfverzekerd te maken door hun huid te verbeteren.

Meer over Denise

Blogs

Derma2Care

Leave a Reply