Hormonale acne: wat is het en wat kun je ertegen doen?
31-01-2024

Acne

Hormonale acne: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Heb je wel eens last gehad van acne tijdens de puberteit, menstruatie of je zwangerschap? Dan was dit waarschijnlijk hormonale acne. Hormonale acne is een vorm van acne die ontstaat door schommelingen in de hormoonhuishouding. Deze vorm van acne is vaak hevig met diepe ontstekingen en ontstoken puistjes. Wil je meer weten over hormonale acne en wat je hier het beste tegen kunt doen? Lees dan dit blog!

Wat is hormonale acne? 

Hormonale acne is een acne dat ontstaat door schommelingen in je hormoonhuishouding. Bij acne zijn de talgklieren in je huid verstopt en ontstoken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last kunt krijgen van acne, zoals stress, bepaalde huidverzorgingsproducten of zonlicht. Acne kan tevens uit het niets ontstaan. De oorzaak ligt dan vaak bij je hormonen.

Hormonen veroorzaken een toename in de talgproductie, wat ertoe kan leiden dat je poriën verstopt raken en gaan ontsteken. Hormonale acne ontstaat dikwijls tijdens de puberteit, maar kan ook in andere levensfases voorkomen. Tijdens de volgende situaties kan hormonale acne ontstaan.

1. In de puberteit 

Tijdens de puberteit slaan de hormonen van tienermeisjes en jongens op hol. Dat kan ervoor zorgen dat tieners last krijgen van hormonale acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt er in de puberteit testosteron aangemaakt. Dit is het mannelijk geslachtshormoon dat ervoor zorgt dat je meer talg gaat aanmaken, wat kan zorgen voor verstoppingen van de poriën. Wist je dat ongeveer 70% van de tieners tijdens de puberteit last krijgen van puistjes? Vaak trekken de onzuiverheden na de puberteit weg. Na de puberteit krijgen vooral vrouwen te maken met hormonale acne.

Hormonale acne


2. Voor- of tijdens de menstruatie 

Net voor en tijdens je menstruatie maakt het vrouwelijk lichaam meer hormonen aan dan dat het normaal doet. Het gevolg hiervan is dat vrouwen meer last kunnen krijgen van acne. Vaak trekken de puistjes na de menstruatiecyclus weer weg.

3. Bij het slikken van de anticonceptiepil

Slik je de anticonceptiepil? Dan heb je misschien ook wel eens last (gehad) van hormonale acne. De anticonceptiepil bevat veel hormonen, die veel invloed op je huid kunnen hebben. Ook wanneer je stopt met de anticonceptiepil kun je last krijgen van hormonale acne omdat je hormonen opnieuw in balans moeten komen. De toename van onzuiverheden voltrekt zich niet alleen bij de anticonceptiepil, maar ook door andere vormen van anticonceptie, zoals de Mirena-spiraal of de prikpil.

4. Tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. Vanaf het moment dat je zwanger raakt gieren de hormonen door je lijf. Dit kan voor vervelende zwangerschapskwaaltjes zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van mood swings, veranderingen van je lichaam en pijnlijke borsten. Toch zijn deze hormonen van belang voor een gezonde zwangerschap. Even doorzetten dus!

Een andere mogelijke zwangerschapskwaal is hormonale acne. Meer dan de helft van de vrouwen krijgt hier tijdens de zwangerschap last van. Is jouw huid van zichzelf gevoelig voor acne? Dan bestaat de kans dat je hier tijdens je zwangerschap ook last van krijgt.

5. Tijdens de menopauze 

Gedurende de menopauze verandert je lichaam enorm. Zo ontstaan er schommelingen in de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Veel vrouwen krijgen hierdoor te maken met verschillende huidindicaties tijdens deze levensfase. Je huid kan droger of slapper worden en gevoeliger voor puistjes, of je kunt last krijgen van uitslag. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de menopauze komen, is 51 jaar.

Voor | Na Acne

Hoe herken je hormonale acne? 

Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten om hormonale acne te herkennen, namelijk:
  • wanneer de pukkeltjes regelmatig terugkomen op dezelfde plek;
  • de onzuiverheden vooral voorkomen op en rond de kaaklijn, kin en hals;
  • de onzuiverheden vaak voorkomen tijdens je menstruatiecyclus;
  • de acne niet blijvend is.

Hoe voorkomen je hormonale acne?

Je kunt hormonale acne niet helemaal voorkomen, omdat je geen volledige controle hebt over je hormonen. Waar je wél voor kunt zorgen is dat je gezond eet en dat je voldoende slaap krijgt. Door gezond te eten stabiliseer je je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk. Ook bewegen kan helpen met de schommelingen.

Hormonale acne behandelen

Wil je van je hormonale acne af? Kom dan eens langs voor een behandeling. Met dieptereiniging of een peeling kunnen we acne zoveel mogelijk onder controle houden. Ook kunnen we je adviseren over de producten die je het beste kunt gebruiken om acne te verminderen.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Esmee

Geschreven door

Esmee

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Huidverzorging tegen acne

Alle blogs