couperose

Couperose (Teleangiëctasieën) is een veelvuldig voorkomende, goedaardige huidaandoening die gekenmerkt wordt door rood-paarse vaatjes in het gelaat, de hals en het decolleté. Bij lichte huidtypen komt het vooral voor op de wangen en de neus. Deze vaatjes zijn vanuit cosmetisch oogpunt ontsierend en niet meer functioneel.

Als je couperose wilt behandelen, ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat oppervlakkige vaatjes in de huid verslapt raken en daardoor uitzetten. Hierdoor ontstaan zichtbare rode vaatjes in de huid. In de loop van de jaren kan dit zich uitbreiden tot een netwerk van vaatstructuur en zal de rode kleur meer op de voorgrond treden. Andere factoren die couperose veroorzaken of verergeren zijn:

 • Aanleg. Als het huidprobleem voorkomt in de familie is de kans op het ontwikkelen van couperose groter.
 • Zon, temperatuurwisseling, stress en alcohol hebben één ding gemeen; ons bloed gaat er sneller door stromen en dat is van invloed op de ontwikkeling van rode vaatjes in de huid.
 • Voeding, met name pittige gerechten, worden afgeraden wanneer de huid gevoelig is voor couperose.
 • Geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van zichtbare adertjes of roodheid van de huid.

De symptomen van couperose

Het belangrijkste symptoom van couperose zijn de rode adertjes die je op je gezicht ziet lopen. Als je couperose hebt, kunt je last hebben van de volgende klachten:

 • Abnormale roodverkleuring van wangen of neus.
 • Soms abnormale roodverkleuring van voorhoofd en een deel van je kin.
 • Kleine rode stervormige plekken of lijnen.

Verschillen rosacea en couperose

Couperose en rosacea zijn twee verschillende huidaandoeningen. Couperose is de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea zien we deze verschijnselen ook maar hierbij komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Branderige, rode en droge ogen kunnen soms ook bij rosacea optreden. Bij couperose treden al deze andere verschijnselen niet op. Rosacea kan alleen met behulp van medicijnen worden verholpen. Couperose kan bij De Huidkliniek worden behandeld met laser – en lichttherapie.

Wat kun je zelf doen aan couperose?

Je kunt zelf nagaan of er factoren zijn die de klachten van couperose bij je verergeren en deze zoveel mogelijk vermijden. Deze factoren kunnen per persoon verschillen. Tot deze factoren behoren:

 • Warmte (warme baden/sauna)
 • Hete dranken
 • Inspanning
 • Gekruid eten
 • Alcohol
 • Medicijnen die de huid irriteren en medicijnen die blozen veroorzaken of verergeren (overleg met je arts).

Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht en gebruik zo nodig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen kan prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Couperose behandelen

Couperose kan bij De Huidkliniek goed worden behandeld door middel van IPL en lasertherapie. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat.

Ervaringen

“Je voelt je op je gemak en kunt ontspannen.” Goeie sfeer, deskundige begeleiding. De huidtherapeuten praten je er goed doorheen en het resultaat is erg mooi.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je couperose bij De Huidkliniek? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van couperose, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor het verwijderen van kleine spataderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over de behandeling

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van uw couperose wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer u een aanvullend pakket heeft binnen uw zorgverzekering. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Daarna zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kun je warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.

Is de behandeling pijnlijk?

Houdt er rekening mee dat de huid zo’n 2 tot 5 dagen na de behandeling rood kan zijn en dat er zwelling kan ontstaan, met name rondom de ogen. Doorgaans zijn deze reacties na een aantal uren al verminderd/verdwenen. Ook kan er na de behandeling lokale korstvorming ontstaan, dit is na 7 tot 10 dagen genezen. Je kunt de roodheid goed camoufleren met Lycogel, vraag je huidtherapeut om advies.

Blogs

15 Feiten en fabels over vetbevriezing

| Blog | No Comments
15 Feiten en fabels over vetbevriezing “Werkt vetbevriezing echt?” is een van de meest gestelde vragen in onze klinieken. En dat is niet zo gek, want het lijkt bijna te…
feiten en fabels over ontharen

Fabels en feiten over ontharen

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
Fabels en feiten over ontharen Er zijn vele methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Er bestaan ook een hoop fabels over deze ontharingsbehandelingen. Wij hebben de meest voorkomende…
laser of IPL ontharen

Wat is beter: laser of IPL ontharen?

| Blog | No Comments
WAT IS BETER: LASER OF IPL ONTHAREN? De langverwachte lente staat weer voor de deur. De periode van dikke winterjassen en thuis cocoonen zit er bijna op. We trekken massaal…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care