Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in één of meerdere lichaamsdelen als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in beweging en het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Heb je een vraag over lymfoedeem of wil je graag advies? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00 en plan een vrijblijvend consult in.

Hoe ziet lymfoedeem eruit?

Het meest duidelijke kenmerk van lymfoedeem is dat het weefsel gezwollen is. Deze zwelling kan overal in het lichaam optreden, maar wordt meestal gezien in armen of benen. Of de zwelling indrukbaar is (pitting oedeem) of niet indrukbaar (non-pitting oedeem) zegt iets over het stadium van het lymfoedeem.

Lymfoedeem

Hoe ontstaat Lymfoedeem?

In het lichaam is een stelsel van lymfeklieren en lymfevaten aanwezig. Deze lymfevaten zijn belangrijk als er ergens in het lichaam te veel vocht is. Het vocht in de weefsels wordt door de lymfevaten afgevoerd. Dit lymfevocht is een vloeistof met eiwitten, afvalstoffen en afweerstoffen. Lymfoedeem ontstaat als het lymfestelsel niet (meer) in staat is het vocht uit het weefsel af te voeren. Dit kan komen doordat er teveel vocht wordt aangemaakt of de afvoer van vocht belemmerd wordt doordat het lymfesysteem niet (meer) goed werkt. Er zijn twee soorten lymfoedeem te onderscheiden:

 • Primair lymfoedeem. Dit is een aangeboren afwijking van het lymfestelsel. Het kan resulteren in de aanwezigheid van minder lymfevaten en/of lymfeklieren, waardoor in de loop van tijd zwellingen kunnen ontstaan. Bij uitgebreide vormen van primair lymfoedeem kunnen klachten zich op jonge leeftijd al voordoen. Bij mildere vormen beginnen klachten vaak op jongvolwassen leeftijd, tussen 18 en 35 jaar.
 • Secundair lymfoedeem. Dit is zwelling van een ledemaat of lichaamsdeel, wat niet is aangeboren. Het kan zowel twee- als éénzijdig voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Secundair lymfoedeem kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een chirurgische ingreep, trauma, bestraling, infectie, vaatproblematiek en medicijngebruik. Secundair lymfoedeem kan bijvoorbeeld voorkomen na de behandeling van kanker, omdat hierbij nogal eens lymfeklieren verwijderd of bestraald worden.

Hoe wordt Lymfoedeem behandeld?

Wij helpen je graag om klachten van het lymfoedeem te verminderen. Wij bieden hiervoor twee behandelingen aan, namelijk:

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen om lymfoedeem te verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 03 00 of chat met ons via de website. Tijdens het consult kijken we samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast lymfoedeem behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: striaebeenvaatjes en ongewenste haren. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Blogs

pukkels

Waarom krijg je meer pukkels in de herfst?

| Blog, Blog - Acne | No Comments
Waarom krijg je meer pukkels in de herfst? De hele zomer heb je nagenoeg geen last gehad van puistjes of ontstekingen, maar nu het wat kouder begint te worden, wordt…
beautyweetjes

10 beautyweetjes voor bij het Kerstdiner!

| Blog | No Comments
10 beautyweetjes voor bij het Kerstdiner! Wij als huidtherapeuten zijn regelmatig een vraagbaak voor familie en vrienden tijdens verjaardagen, feestjes of het kerstdiner. Als ter sprake komt dat je huidtherapeut…
Geef jezelf een facial cadeau

Geef jezelf een Facial cadeau!

| Blog | No Comments
Geef jezelf een Facial cadeau! Is jouw huid minder egaal dan normaal? Dat komt waarschijnlijk doordat je lekker van de zon hebt genoten. Iedereen wordt blij van een zonnige dag,…
Oedeemtherapie Oedeemtherapie

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care