schimmelnagels

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie aan één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd en als ontsierend en soms pijnlijk ervaren. De medische term voor een schimmelnagel is onychomycose (onycho = nagel; mycose = schimmel).

Voor de behandeling van schimmelnagels, ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met jou welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Soorten schimmelnagels

Er zijn grofweg 2 soorten schimmelnagels:

 • Dermatofyten, dit is de grootste groep schimmels die de infectie aan de nagels veroorzaakt. Ongeveer 90% van de schimmelnagels wordt door deze groep veroorzaakt.
 • Non-dermatofyten en gisten kunnen ook een schimmelnagel veroorzaken. Dit komt minder vaak voor en is veel moeilijker te behandelen.

Hoe herken ik een schimmelnagel en wat zijn de symptomen?

 • Wit- of geelverkleuring begint meestal bij één nagel, vaak de grote teen en is het eerste alarmsignaal. Van hieruit kan de schimmelinfectie zich verder verspreiden over de andere nagels.
 • Geelbruine verkleuring kan ontstaan wanneer de schimmelinfectie langer aanwezig is.
 • Verdikking en brokkeling ontstaan vaak als de verkleuring al een tijd aanwezig is.
 • Loslaten van de nagel gebeurt wanneer de nagel heel erg is aangetast door de schimmelinfectie.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Er zijn een aantal risico’s die bijdragen aan het ontstaan van een schimmelnagel:

 • Slecht groeiende nagels.
 • Beschadigde nagels.
 • Vochtige nagels, het onvoldoende afdrogen van de voeten.
 • Op blote voeten lopen in vochtige ruimtes, zoals gemeenschappelijke douches en sauna’s.
 • Huidschimmel kan soms doordringen in de nagel en daar een infectie veroorzaken.

Schimmelnagels zijn besmettelijk. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe kun je schimmelnagels voorkomen?

Schimmelinfecties ontstaan niet door een gebrek aan hygiëne. Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

 • Zorg dat je je voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
 • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom je voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
 • Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
 • Gebruik niet te veel zeep als je je wast en spoel de zeepresten goed af.
 • Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).

Schimmelnagels behandelen

Schimmelnagels kunnen bij De Huidkliniek goed behandeld worden door middel van de PinPointe Footlaser. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat. Deze laser rijkt door de nagel tot aan het nagelbed. Hierdoor verhit de laser de schimmelkern en kan de schimmel niet overleven. De schimmel wordt opgeruimd door het lichaam.

Voorafgaand aan de behandeling worden de nagels eerst ontvet met huidalcohol. De huidtherapeut brengt bescherming op je ogen aan en geeft aan wanneer zij de eerste puls op de nagel zet. De laser werkt met een soort pennetje waarmee we nauwkeurig de nagels kunnen behandelen. De laserpulsen op het nagelbed kunnen gevoelig zijn. Alle nagels en nagelranden worden behandeld en de meest aangedane nagels extra intensief. Na de behandeling wordt de rand onder de nagel, de randen eromheen en het nagelbed zorgvuldig ingesmeerd met Terbinafine óf Canesten bij kinderen onder de 16 jaar.

Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd op de Kinkerstraat in Amsterdam.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van schimmelnagels bij Derma2Care? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij jouw schimmelnagels het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Ervaringen

“Super” Heel blij met hoe effectief de behandeling is, en prettige omgeving met zeer deskundige en vriendelijke behandelaren.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van schimmelnagels, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over schimmelnagels

Wordt mijn behandeling vergoed?

Nee deze behandeling wordt niet vergoed. Bekijk hier onze tarieven.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 4-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling kan wat gevoelig zijn maar is echter doorgaans goed te verdragen.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Omdat nagels over het algemeen zeer langzaam groeien, is het resultaat van de behandeling vaak pas na een aantal maanden zichtbaar. Ongeveer 80% van de schimmels (Dermatofyten) die schimmelnagels veroorzaken, reageert op de verhitting die plaatsvindt tijdens de behandeling. Indien de instructies en nazorg niet nauwkeurig worden nageleefd, zal het resultaat van de behandeling minder zijn en kan de schimmelnagel terugkomen. Wij geven hier tijdens een consult advies over en zullen je voorzien van de juiste producten voor thuisgebruik.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de behandeling kunnen de nagels warm en/of tintelend aanvoelen en het gebied onder de nagelplaat kan tijdelijk verkleuren. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer na enkele weken. Het is belangrijk dat je een nieuwe infectie van de nagel na de behandeling, voorkomt.

Blogs

Fabels en feiten over pigment

Fabels en feiten over pigment

| Blog | No Comments
Fabels en feiten over pigment Bijna iedereen heeft wel een paar pigmentvlekken op zijn gezicht. Dit is niet gek, want de zon heeft een grote invloed in het ontstaan van…
co2 laser bij acne

CO2 laser bij acnelittekens

| Blog | No Comments
CO2 LASER BIJ ACNELITTEKENS Het is al vervelend genoeg als u last heeft van acne, laat staan dat er acnelittekens achterblijven. Helaas kan er, theoretisch gezien, na iedere pukkel een…
droge handen

Hoe voorkom ik droge handen?

| Blog | No Comments
Hoe voorkom ik droge handen? U wast uw handen nu waarschijnlijk vaker dan u gewend bent. Heel goed, want dit is heel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen…
Derma2Care