schimmelnagels

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie aan één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd en als ontsierend en soms pijnlijk ervaren. De medische term voor een schimmelnagel is onychomycose (onycho = nagel; mycose = schimmel).

Voor de behandeling van schimmelnagels, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met jou welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Soorten schimmelnagels

Er zijn grofweg 2 soorten schimmelnagels:

 • Dermatofyten. Dit is de grootste groep schimmels die de infectie aan de nagels veroorzaakt. Ongeveer 90% van de schimmelnagels wordt door deze groep veroorzaakt.
 • Non-dermatofyten en gisten. Dit kunnen ook een schimmelnagel veroorzaken. Dit komt minder vaak voor en is veel moeilijker te behandelen.

Hoe herken ik een schimmelnagel en wat zijn de symptomen?

 • Wit- of geelverkleuring begint meestal bij één nagel, vaak de grote teen en is het eerste alarmsignaal. Van hieruit kan de schimmelinfectie zich verder verspreiden over de andere nagels.
 • Geelbruine verkleuring kan ontstaan wanneer de schimmelinfectie langer aanwezig is.
 • Verdikking en brokkeling ontstaan vaak als de verkleuring al een tijd aanwezig is.
 • Loslaten van de nagel gebeurt wanneer de nagel heel erg is aangetast door de schimmelinfectie.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Er zijn een aantal risico’s die bijdragen aan het ontstaan van een schimmelnagel:

 • Slecht groeiende nagels.
 • Beschadigde nagels.
 • Vochtige nagels, het onvoldoende afdrogen van de voeten.
 • Op blote voeten lopen in vochtige ruimtes, zoals gemeenschappelijke douches en sauna’s.
 • Huidschimmel kan soms doordringen in de nagel en daar een infectie veroorzaken.

Schimmelnagels zijn besmettelijk. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Schimmelnagels behandelen

Je kunt bij ons goed terecht om schimmelnagels te laten behandelen. Dit doen wij door middel van de PinPointe Footlaser. Deze laser rijkt door de nagel tot aan het nagelbed. Hierdoor verhit de laser de schimmelkern en kan de schimmel niet overleven. De schimmel wordt vervolgens opgeruimd door het lichaam.

Voorafgaand aan de behandeling worden de nagels eerst ontvet met huidalcohol. Wij brengen bescherming aan op je ogen en geven aan wanneer de eerste puls op de nagel wordt gezet. De laser werkt met een soort pennetje waarmee we nauwkeurig de nagels kunnen behandelen. De laserpulsen op het nagelbed kunnen gevoelig zijn. Alle nagels en nagelranden worden behandeld en de meest aangedane nagels extra intensief. Na de behandeling wordt de rand onder de nagel, de randen eromheen en het nagelbed zorgvuldig ingesmeerd met Terbinafine óf Canesten bij kinderen onder de 16 jaar.

Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd op de Kinkerstraat in Amsterdam.

Ervaringen

“Super! Heel blij met hoe effectief de behandeling is, en prettige omgeving met zeer deskundige en vriendelijke behandelaren.”

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 03 00 of chat met ons via de website. Tijdens het consult kijken we samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast schimmelnagels behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: striaeacnelittekens en ongewenste haren. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Veel gestelde vragen over schimmelnagels

Wat zijn de kosten?

De behandeling voor een schimmelnagel kost 70,-. Bekijk hier al onze tarieven.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Behandelingen tegen schimmelnagels worden niet vergoed. Benieuwd naar onze tarieven? Bekijk ze hier!

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 4-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar is doorgaans goed te verdragen.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Omdat nagels over het algemeen zeer langzaam groeien, is het resultaat van de behandeling vaak pas na een aantal maanden zichtbaar. Ongeveer 80% van de schimmels (dermatofyten) die schimmelnagels veroorzaken, reageert op de verhitting die plaatsvindt tijdens de behandeling. Indien de instructies en nazorg niet nauwkeurig worden nageleefd, zal het resultaat van de behandeling minder zijn en kan de schimmelnagel terugkomen. Wij geven hier tijdens een consult advies over en zullen je voorzien van de juiste producten voor thuisgebruik.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de behandeling kunnen de nagels warm en/of tintelend aanvoelen en het gebied onder de nagelplaat kan tijdelijk verkleuren. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer na enkele weken. Het is belangrijk dat je een nieuwe infectie van de nagel na de behandeling voorkomt.

Blogs

Fabels en feiten over pigment

Fabels en feiten over pigment

| Blog | No Comments
Fabels en feiten over pigment Bijna iedereen heeft wel een paar pigmentvlekken op zijn gezicht. Dit is niet gek, want de zon heeft een grote invloed in het ontstaan van…
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

| Blog | No Comments
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health “Welke producten adviseren jullie voor mijn huid?” Deze vraag horen wij dagelijks als huidtherapeut. Er worden tegenwoordig zóveel producten aangeboden dat wij…
peeling in de zomer

Peeling in de zomer? Ja!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Peeling | No Comments
Peeling in de zomer? Ja! Een van de grootste misvattingen over een chemische peeling is dat deze niet kunnen worden uitgevoerd in de zomer. Chemische peelings worden wereldwijd uitgevoerd, óók…
Derma2Care