De 4 meest gestelde vragen over zwangerschap en laserontharing
12-12-2022

Algemeen

De 4 meest gestelde vragen over zwangerschap en laserontharing

Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, moet je rekening houden met de welbekende leefstijlregels rondom roken, alcohol, voeding etc. Maar hoe zit het eigenlijk met laserontharing? Is het wel veilig om hiermee te beginnen als je zwanger bent? En hoe zit het als je midden in het behandeltraject zit? Lees in dit blog de 4 meest gestelde vragen over laserontharing en een zwangerschap. Ook lichten we aan het einde kort toe wat een zwangerschapsmasker is en hoe je dit kunt voorkomen.

1. Mag je laser ontharen tijdens de zwangerschap?


Er is weinig literatuur te vinden over de invloed van laserontharen tijdens de zwangerschap. Dit is niet zo gek, gezien er weinig vrouwen zich hiervoor willen blootstellen aan de wetenschap. Volgens experts is het tijdens de zwangerschap niet verstandig om jezelf bloot te stellen aan elk type licht, radiatie of elektrische stromen.

Wat we namelijk wél weten, is dat je hormoonbalans tijdens je zwangerschap verandert, waardoor de huid gevoeliger kan zijn en een andere reactie kan geven op het laseren. Je kunt bijvoorbeeld meer last hebben van roodheid of zelfs wondjes. We willen natuurlijk voorkomen dat er bij het laseren vervelende huidreacties ontstaan.

Uit voorzorg adviseren wij laserontharing dan ook tijdens de zwangerschap niet te doen. Vóór en na je zwangerschap heeft laserontharing echter geen invloed op de zwangerschap en/of zwangerschap die nog gaat komen.

2. Hoe mag ik mijn lichaam wél ontharen tijdens de zwangerschap?


Om tijdens je zwangerschap toch van je ongewenste haargroei af te komen, zijn er gelukkig nog genoeg andere (tijdelijke) oplossingen die je in deze 9 maanden kunt inzetten, zoals:

  • Scheren: Scheren is een makkelijke manier om snel van je ongewenste haren af te komen. Om een geïrriteerde huid en ingegroeide haren hierbij zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het beste een doucheolie gebruiken op een vochtige huid.
  • Ontharingscrème: Voelt scheren niet helemaal prettig? Dan is een ontharingscrème een goed alternatief. Let er wel op dat deze niet langer dan aanbevolen op de huid blijft zitten, omdat deze anders voor nare irritatie kan zorgen.
  • Knippen: Met een klein schaartje kun je enkele haren op bijvoorbeeld de kin dicht tegen de huid afknippen.
  • Epileren en waxen: Beiden zijn een goede optie om langduriger haarvrij te zijn. Nadeel alleen is dat hierdoor de haren wel sneller kunnen ingroeien en ontstekingen kunnen ontstaan. Daarnaast kán dit zorgen voor verergering van de haargroei. Epileren en waxen wordt overigens afgeraden wanneer je in het laserontharingstraject zit.

3. Komen mijn haren die verwijderd zijn met laserontharing terug na de zwangerschap?


Hier is veel verwarring over omdat er tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen extra haar wordt aangemaakt. Oude haren die door middel van de laser zijn verwijderd, zullen niet meer terugkomen. Echter, tijdens de zwangerschap worden je haren vaak dikker en kunnen er ook nieuwe haren ontstaan ze op plekken waar je dit misschien nog nooit eerder hebt gehad. Denk hierbij aan haren rondom de tepels, navel en bij je schaambeen. Geen zorgen, deze haren verdwijnen meestal als de baby is geboren.

Het is ook mogelijk dat “slapende haren” wakker worden door hormonale verandering, dit is echter altijd mogelijk en staat los van de zwangerschap. Wij adviseren onze cliënten daarom ook om, indien nodig, eens in het jaar een behandeling te ondergaan om deze nieuwe haren te behandelen.

4. Hoe lang na mijn bevalling mag ik mijn laserontharing behandelingen weer voortzetten?


Zodra je bent bevallen en je je weer goed genoeg voelt kun je de behandelingen weer oppakken of met laserontharing starten. Na de bevalling komt je hormoonbalans langzaam weer op het niveau van voor de zwangerschap.

Geef je lichaam dus nog wel een paar maanden om te herstellen. Als je nog borstvoeding geeft, geef dit dan altijd even van tevoren aan bij de huidtherapeut. Borstvoeding geven heeft namelijk ook effect op je hormonen. Voor een persoonlijk advies kun je altijd een vrijblijvend consult aanvragen bij een van onze huidtherapeuten. Verwen je huid tijdens de zwangerschap en geef jezelf een facial cadeau!

De haren kunnen dan misschien tijdelijk niet behandeld worden, maar in deze tijd kan de huid wél extra onder de aandacht gebracht worden. Door de hormoonwisselingen zou het kunnen dat je meer last krijgt van roodheid of acne. Dit kan tijdens de zwangerschap wél veilig worden behandeld, door bijvoorbeeld milde peelings. Ook kun je je huid goed laten reinigen met een ontspannend masker als afsluiting met een van onze  facials. Deze behandelingen zijn veilig voor jou en de baby.

Zwangerschapsmasker: Pigment dat ontstaat tijdens de zwangerschap


Naast ongewenste haren die tijdens de zwangerschap tevoorschijn kunnen komen, kun je door veranderende hormonen ook last krijgen van een zwangerschapsmasker ofwel een melasma. Dit is een pigmentstoornis die grillige, bruine verkleuringen in het gezicht veroorzaakt. Het pigment is vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.

Wat is de oorzaak?


De oorzaak van een melasma is niet bekend. Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een melasma zijn o.a. de zwangerschap, zonlicht, de anticonceptiepil, erfelijke factoren of cosmetica producten. Vooral het gebruik van cosmetica of medicinale crèmes waarbij de huid gevoelig wordt voor zonlicht vergroot de kans op het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker.

Hoe kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?


Om een zwangerschapsmasker te voorkomen of de verergering ervan, adviseren wij om dagelijks tijdens je zwangerschap een zonnebrandcrème SPF50 te gebruiken en deze bij voorkeur iedere twee uur opnieuw aan te brengen, zo bescherm je de huid optimaal tegen het zonlicht. Daarnaast adviseren wij om verzorgingsproducten te gebruiken met actieve ingrediënten, die een oplichtende werking hebben op de pigmentatie, zoals producten die hoge concentraties aan vitamine C en Retinol bevatten.

Hoe kun je een zwangerschapsmasker behandelen?


In sommige gevallen verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf. Heb je last van een zwangerschapsmasker? Bij De Huidkliniek kunnen we dit na de zwangerschap goed behandelen door middel van o.a. lasertherapie en peelings. Tijdens een consult kunnen we in overleg beslissen welke behandeling het meest geschikt is en geven we je een advies op maat.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs