Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV- straling die in zonlicht zit. Als je lang in de zon zit, maakt je huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een ophoping van dit huidpigment. Hierdoor ontstaan er plaatselijk donkere plekken in de huid. Hyperpigmentatie is een veel voorkomende klacht en op oudere leeftijd een gevolg van het verouderingsproces.
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Er zijn meerdere factoren voor het ontstaan van pigment:
Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht in de eerste plaats de aanmaak van melanine bevordert. Melanine werkt als een huideigen zonbeschermer door de huid te beschermen tegen schadelijke UV- straling. Deze straling zorgt ervoor dat je bruin wordt in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie worden nog donkerder van kleur.
Hormonale invloeden De hoofdoorzaak van het ontstaan van Melasma (zwangerschapsmasker) zijn hormonale invloeden. De vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron geven overmatig een stimulatie van melanine (pigment). In combinatie met zonlicht kleurt het pigment donkerder.
Ook het slikken van de pil kan een zwangerschapsmasker veroorzaken. Vanwege het feit dat het vaak zwangere vrouwen zijn die last hebben van melasma, spreken we van ‘zwangerschapsmasker’.
Medicatie en cosmeticaproducten.
Hyperpigmentatie als gevolg van ziekten, zoals auto-immuunziekte en maag/darm ziektes, metabolische afwijking en vitaminetekorten. Hyperpigmentatie is ook een bijwerking van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.
Soorten pigment
Wij onderscheiden verschillende typen pigment. De meest voorkomende soorten zijn:
Pigment door overmatige blootstelling aan de zon en ouderdomsvlekken. Deze vorm wordt vaak pas op latere leeftijd zichtbaar en kan alle vormen en kleuren hebben. Kenmerkend voor dit pigment is dat de vlekken in de winter niet verdwijnen, maar het hele jaar door zichtbaar blijven.
Zwangerschapsmasker (melasma). Dit is een pigmentstoornis die zowel oppervlakkig als diep in de huid grillige, bruine verkleuringen veroorzaakt. Het komt voornamelijk bij vrouwen in het gezicht voor. Het pigment is meestal zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigment ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking, zoals een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne. Als de wond geheeld is wordt de huid donkerder. Deze vorm van pigment ontstaat vooral vaak bij mensen met een donker huidtype.
Sproeten. Dit zijn opeenhopingen van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine donkere vlekjes die vaak op plekken zitten welke veel blootgesteld worden aan zonlicht, zoals het gezicht, decolleté en armen.
De behandelingen
Pigmentvlekken kunnen wij goed behandelen door middel van o.a. microneedling, Pixel Peel, peelings, IPL, Tixel en laser. Wist je dat behandelingen tegen pigmentvlekken vaak worden vergoed door de zorgverzekeraar wanneer je aanvullend bent verzekerd?
Pigmentvlekken verwijderen
In de onderstaande video kun je zien hoe een behandeling voor het verminderen van pigmentvlekken in zijn werk gaat. In deze video maken we gebruik van IPL.
Tijdens een vrijblijvend consult besluiten we samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. We geven je graag advies op maat. Je kunt gemakkelijk een consult inplannen via deze link.
Wordt mijn behandeling vergoed?
Het verschilt per zorgverzekeraar of pigmentbehandelingen worden vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen je zorgverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding.
De huidreactie is afhankelijk van welke behandeling er is uitgevoerd. Bij laser en IPL behandelingen kan zo’n 2 tot 5 dagen na de behandeling roder zijn en er lichte zwelling ontstaan.
Doet de behandeling pijn?
De behandelingen zijn niet pijnlijk. Bij een peeling kun je tintelingen en een warm gevoel ervaren. Bij laserbehandelingen voel je lichte prikjes. Een behandeling met microneedling kan wat schurend aanvoelen. Alle behandelingen zijn goed te verdragen.
Wanneer is een vervolgbehandeling mogelijk?
Een vervolgbehandeling is mogelijk na 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de ernst van de indicatie zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Daarna zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.
“Ik ben heel blij met de microneedling behandelingen tegen pigmentvlekken. Je wordt heel hartelijk verwelkomd, goed geïnformeerd en professioneel behandeld. Na de behandeling moest mijn huid een paar dagen herstellen, maar daarna zag ik al direct verschil!”