Hoe ontstaan littekens?
Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, des te langer duurt het genezingsproces en des te groter is de kans dat het litteken lichamelijke of cosmetische klachten geeft.
We onderscheiden verschillende soorten littekens. De meest voorkomende vormen zijn:
- Acnelittekens, ze kunnen ontstaan na een heftige acne en worden gekenmerkt door ‘putjes’, ‘gaatjes’ of ‘deukjes’ in de huid. Dit worden atrofische littekens genoemd. Vaak hebben deze littekens in het begin een rode of juist donkere kleur.
- Trauma littekens of chirurgische littekens ontstaan na bijvoorbeeld een operatie of een brandwond. Deze littekens kunnen zowel atrofisch als hypertrofisch (verdikt) zijn. Daarnaast veroorzaken ze soms pijn of beperken ze het bewegen.
- Striae littekens zijn littekens in een diepere huidlaag zitten. De kleur van deze littekens is eerst rood-paars en wordt geleidelijk lichter dan de eigen huidskleur. Daarnaast is de structuur van striae anders dan die van de niet aangedane huid.
Littekens verminderen
Littekens kunnen wij op verschillende manieren verminderen, namelijk door middel van: lasertherapie, microneedling, IPL en chemische peelings.
Lasertherapie
Wij zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen en hebben hierdoor ook een groot aanbod aan lasers. De
Co2 laser, de
ErbiumGlass laser en de
Erbium:YAG laser zijn alle drie geschikt voor het verminderen van de littekens. De Co2 laser is de meest intensieve laser die wij aanbieden, maar bereikt hierdoor ook het grootste resultaat.
Behandelingen zonder laser
Naast littekens laseren, bieden wij ook andere littekenbehandelingen aan, namelijk:
microneedling,
IPL,
chemische peelings,
Tixelen
littekenmassages. Dit zijn allemaal goede behandelingen om littekens mee te verminderen. Deze behandelingen worden vaak ingezet bij mensen die milde littekens willen laten behandelen, zonder dat hier lang huidreactie van te zien is.
Voorafgaand aan de behandeling plannen we een vrijblijvend consult in. Tijdens het consult kijken we welke behandeling het beste bij jouw huid past. Wil je een consult plannen? Dat kan gemakkelijk via
deze link.
Veelgestelde vragen
Wordt mijn behandeling vergoed?
Het verschilt per zorgverzekeraar of een littekenbehandeling wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je aanvullend bent verzekerd. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.
Welke huidreactie kan ik verwachten?
Na een milde littekenbehandeling is de huid de dag na de behandeling nog rood, maar goed te camoufleren met bijvoorbeeld Lycogel. Na een intensieve laserbehandeling is de huid na een week hersteld.
Doet de behandeling pijn?
Het verschilt per behandeling hoe gevoelig de behandeling is. Hoe intensiever we behandelen, hoe gevoeliger de behandeling is.
Laserbehandelingen worden doorgaans als gevoelig ervaren. Wij bieden daarom de mogelijkheid om verdovende Emla-crème te gebruiken.
Wanneer is een vervolgbehandeling mogelijk?
Bij een laserbehandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 3 tot 4 weken. Bij een microneedling behandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 2-4 weken.
Kunnen diepe, oude littekens ook verminderd worden?
Oude en diepe littekens kunnen worden verminderd, maar kunnen we niet volledig weg laseren. Echter, met bijvoorbeeld de CO2 laser kunnen we ook diepe en/of oude littekens verbeteren. De verbetering van de huid is pas langzaam waarneembaar in de weken en maanden na het herstel van de huid. Tot 6 maanden na de laatste behandeling is de productie van collageen en elastine nog actief waardoor de huid blijft verbeteren. Na deze 6 maanden stabiliseert het resultaat.
Hoe kan ik mijn huid het beste verzorgen na de behandeling?
Je kunt de huid na de behandeling het beste vet houden met bijvoorbeeld Cicaplast van La Roche Posay. Dit product is bij ons in de klinieken te koop en te bestellen in de webshop. Het is fijn om deze direct na de behandeling in huis te hebben om zo de velletjes tegen te gaan.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Gemiddeld zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.