Skip to main content
BlogBlog - ongewenste haren

Scheren: Wat voor een invloed heeft dit op je haren?

scheren

Scheren is een makkelijke en snelle manier om van ongewenste haren af te komen. Je glijdt met het scheermesje over de huid en binnen enkele minuten zijn de haren verdwenen. Twee nadelen van scheren zijn dat de haren na een scheerbeurt stug aanvoelen en dat de haren snel terug groeien.

Naast scheren zijn waxen, epileren en laserontharing veelgebruikte ontharingstechnieken, maar wat is de invloed van deze methoden op de haargroei zelf?

In deze blog beantwoorden de 6 meest gestelde vragen over scheren en zetten we de effecten van de verschillende ontharingsmethoden met de voor- en nadelen ervan op een rijtje.

6 meest gestelde vragen over scheren

1. Kan scheren de haargroei verergeren?

Eén van de grootste fabels op het gebied van ontharing is dat scheren de haargroei kan verergeren. Dit is onderzocht en absoluut niet waar. Waarom niet? Omdat scheren geen enkel effect heeft op de haarfollikel en daarmee dus ook geen haargroei kan stimuleren. De haarfollikel is de wortel van de haar. Deze zit onder het oppervlak van de huid. Het scheren van de haren heeft hier geen invloed op, want met scheren verwijder je slechts het deel van de haar die boven de huid uitsteekt.

Een goed voorbeeld is wanneer je het haar op je hoofd knipt. Dit is hetzelfde principe als scheren. Je hebt geen effect op de haarfollikel en ook niet op de haargroei. Was het maar zo, dan hadden we allemaal een volle bos met haar!

2. Waarom lijkt het alsof bij het scheren de haargroei gestimuleerd wordt?

Wanneer je de haren laat groeien, worden ze onder invloed van schuring, wrijving etc. naar verloop van tijd dunner (zie afbeelding 1). Ze voelen op dat moment dunner en zachter aan. Ga je deze haren scheren, dan scheer je het dunne gedeelte van de haar af en wordt het dikke gedeelte van de haar zichtbaar en voelbaar (zie afbeelding 2). Hierdoor lijkt de haargroei tijdelijk meer en lijken de haren dikker.

3. Worden je haren donkerder na het scheren?

Je haren worden niet donkerder als je gaat scheren. Dit kan zo lijken, omdat de nieuwe haren nog niet zijn blootgesteld aan chemicaliën en zonlicht. Je kunt dit vergelijken met je haar in de zomer en in de winter. In de zomer kunnen de haartjes op je arm bijvoorbeeld lichter zijn dan in de winter, omdat ze in de zomer meer worden blootgesteld aan zonlicht. Je kunt dit vergelijken met je haar in de zomer en in de winter. In de zomer kunnen de haartjes op je arm bijvoorbeeld lichter zijn dan in de winter, omdat ze in de zomer meer worden blootgesteld aan zonlicht.

scheren

4. Kun je het beste tegen de richting in scheren of met de haren mee?

Als je gaat scheren, kun je het beste met de haren mee scheren. Wanneer je tegen de richting van de haren in gaat scheren, kan je huid namelijk gaan irriteren. Ook heb je meer kans op ingegroeide haren als je tegen de richting in scheert. Altijd met de haren mee scheren dus! Als je meer wil weten over hoe je ingegroeide haren kunt voorkomen, lees dan deze blog. (link)

5. Moet je scheren op een natte of een droge huid?

Als je gaat scheren kun je dit het beste doen op een vochtige of natte huid. Wanneer je huid droog is bij het scheren, kunnen de haartjes afbreken. Dit resulteert in minder gladde benen, maar ook is er kans op een geïrriteerde huid. Wanneer je huid van zichzelf al aan de droge kant is, zal je huid bij het scheren op een droge huid sneller kunnen beschadigen. Het is dus beter om je huid altijd nat te maken voordat je gaat scheren.

6. Moet ik scheerschuim gebruiken?

Nog beter dan de huid alleen nat te maken is om daarbij scheerschuim te gebruiken. Het gebruik van scheerschuim kan verschillende functies hebben. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat de haartjes zachter worden en dat het scheermesje soepel over het lichaam kan glijden. Daarnaast helpt scheerschuim eventueel om irritaties te verzachten en voorkomen. Als je huid al gevoelig is, is het verstandig om altijd scheerschuim te gebruiken bij het scheren.

Alle verschillende ontharingsmethoden

Er zijn ook andere methoden naast scheren, bijvoorbeeld waxen en epileren. Met waxen en epileren worden de haren niet stugger net zoals bij scheren en ze blijven wat langer weg. Een nadeel van deze twee methoden is dat je de haren eerst moet laten groeien voordat je opnieuw kunt ontharen. Daarnaast moet je er bij waxen en epileren maar op hopen dat de huid na het ontharen intact is gebleven. De huid kan namelijk gaan irriteren of er kunnen wondjes ontstaan.

In de tabel hieronder zijn alle verschillende methoden tegen elkaar afgezet. Je kunt de voordelen en de invloed op de haargroei van alle methoden zien. Met dit schema kun je zelf bepalen welke ontharingsmethode het beste bij je past. Bij De Huidkliniek bieden wij laserontharing en elektrische epilatie aan, omdat deze beide permanent zijn en uiteindelijk het minst kostbaar zijn voor de cliënt.

Methoden Voordelen Nadelen
Scheren en ontharingscrème Snel & makkelijk
Pijnvrij
Geen verergering haargroei
Kostbaar op korte termijn
Kortdurend resultaat
Kans op huidirritatie
Haren voelen nadien stugger aan
Harsen, waxen en epileren Haargroei blijft langer weg
Haar dikte en hoeveelheid kunnen na verloop van tijd afnemen
Kostbaar op korte en lange termijn
Pijnlijk
Tijdrovend
Kans op huidirritatie, pigmentvlekken en littekenvorming
Elektrische epilatie Permanent resultaat
Geschikt voor alle haar- en huidtypen
Kostenbesparend lange termijn
Tijdsbesparend op lange termijn
Kostbaar op korte termijn
Tijdrovend op korte termijn
Gevoelig
Kans op huidirritatie
Laserontharing Permanent resultaat
Geschikt voor alle huidtypen
Kostenbesparend lange termijn
Tijdsbesparend op lange termijn
Geen huidirritaties en/of ingegroeide haren
Alleen geschikt voor donkere haren
Kostbaar op korte termijn
Tijdrovend op korte termijn

Ik wil starten met laserontharing

Wil jij beginnen met laserontharing of je behandelingen bij ons voortzetten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 224 03 00 of vul het contactformulier in op deze pagina.

Wij bieden ook andere behandelingen aan

Naast laserontharing bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor vetbevriezing, een bindweefselmassage, elektrische epilatie én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen waarbij natuurlijke schoonheid altijd ons einddoel is.

Blogs

egale benen

Met egale benen de zomer in

| Blog, Blog - Laser, Blog - ongewenste haren | No Comments
Met egale benen de zomer in In het voorjaar krijgen we bij De Huidkliniek veel vrouwen op consult met de vraag welke behandelingen geschikt zijn voor het krijgen van egale…
ingegroeide haren

Ingegroeide haren

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
Ingegroeide haren Je hebt ze vast wel eens gezien: haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid heen.…
Tixel behandeling

Wat is het verschil tussen een ooglift en een ooglidcorrectie?

| Blog | No Comments
Wat is het verschil tussen een ooglift en een ooglidcorrectie? Bij een ooglift verstrakken we het boven en onder ooglid en verminderen we de kraaienpootjes door middel van warmte. Bij…
Derma2Care

Leave a Reply