
Scheren: Wat voor invloed heeft dit op je haren?
Scheren is een makkelijke en snelle manier om van ongewenste haren af te komen. Je glijdt met het scheermesje over de huid en binnen enkele minuten zijn de haren verdwenen. Twee nadelen van scheren zijn dat de haren na een scheerbeurt stug aanvoelen en dat de haren snel terug groeien.
Naast scheren zijn waxen, epileren en laserontharing veelgebruikte ontharingstechnieken, maar wat is de invloed van deze methoden op de haargroei zelf?
In deze blog beantwoorden de 6 meest gestelde vragen over scheren en zetten we de effecten van de verschillende ontharingsmethoden met de voor- en nadelen ervan op een rijtje.
6 meest gestelde vragen over scheren
1. Kan scheren de haargroei verergeren?
Eén van de grootste fabels op het gebied van ontharing is dat scheren de haargroei kan verergeren. Dit is onderzocht en absoluut niet waar. Waarom niet? Omdat scheren geen enkel effect heeft op de haarfollikel en daarmee dus ook geen haargroei kan stimuleren. De haarfollikel is de wortel van de haar. Deze zit onder het oppervlak van de huid. Het scheren van de haren heeft hier geen invloed op, want met scheren verwijder je slechts het deel van de haar die boven de huid uitsteekt.
Een goed voorbeeld is wanneer je het haar op je hoofd knipt. Dit is hetzelfde principe als scheren. Je hebt geen effect op de haarfollikel en ook niet op de haargroei. Was het maar zo, dan hadden we allemaal een volle bos met haar!
2. Waarom lijkt het alsof bij het scheren de haargroei gestimuleerd wordt?
Wanneer je de haren laat groeien, worden ze onder invloed van schuring, wrijving etc. naar verloop van tijd dunner (zie afbeelding 1). Ze voelen op dat moment dunner en zachter aan. Ga je deze haren scheren, dan scheer je het dunne gedeelte van de haar af en wordt het dikke gedeelte van de haar zichtbaar en voelbaar (zie afbeelding 2). Hierdoor lijkt de haargroei tijdelijk meer en lijken de haren dikker.
3. Worden je haren donkerder na het scheren?
Je haren worden niet donkerder als je gaat scheren. Dit kan zo lijken, omdat de nieuwe haren nog niet zijn blootgesteld aan chemicaliën en zonlicht. Je kunt dit vergelijken met je haar in de zomer en in de winter. In de zomer kunnen de haartjes op je arm bijvoorbeeld lichter zijn dan in de winter, omdat ze in de zomer meer worden blootgesteld aan zonlicht. Je kunt dit vergelijken met je haar in de zomer en in de winter. In de zomer kunnen de haartjes op je arm bijvoorbeeld lichter zijn dan in de winter, omdat ze in de zomer meer worden blootgesteld aan zonlicht.
4. Kun je het beste tegen de richting in scheren of met de haren mee?
Als je gaat scheren, kun je het beste met de haren mee scheren. Wanneer je tegen de richting van de haren in gaat scheren, kan je huid namelijk gaan irriteren. Ook heb je meer kans op ingegroeide haren als je tegen de richting in scheert. Altijd met de haren mee scheren dus! Als je meer wil weten over hoe je ingegroeide haren kunt voorkomen, lees dan deze blog. (link)
5. Moet je scheren op een natte of een droge huid?
Als je gaat scheren kun je dit het beste doen op een vochtige of natte huid. Wanneer je huid droog is bij het scheren, kunnen de haartjes afbreken. Dit resulteert in minder gladde benen, maar ook is er kans op een geïrriteerde huid. Wanneer je huid van zichzelf al aan de droge kant is, zal je huid bij het scheren op een droge huid sneller kunnen beschadigen. Het is dus beter om je huid altijd nat te maken voordat je gaat scheren.
6. Moet ik scheerschuim gebruiken?
Nog beter dan de huid alleen nat te maken is om daarbij scheerschuim te gebruiken. Het gebruik van scheerschuim kan verschillende functies hebben. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat de haartjes zachter worden en dat het scheermesje soepel over het lichaam kan glijden. Daarnaast helpt scheerschuim eventueel om irritaties te verzachten en voorkomen. Als je huid al gevoelig is, is het verstandig om altijd scheerschuim te gebruiken bij het scheren.
Alle verschillende ontharingsmethoden
Er zijn ook andere methoden naast scheren, bijvoorbeeld waxen en epileren. Met waxen en epileren worden de haren niet stugger net zoals bij scheren en ze blijven wat langer weg. Een nadeel van deze twee methoden is dat je de haren eerst moet laten groeien voordat je opnieuw kunt ontharen. Daarnaast moet je er bij waxen en epileren maar op hopen dat de huid na het ontharen intact is gebleven. De huid kan namelijk gaan irriteren of er kunnen wondjes ontstaan.
In de tabel hieronder zijn alle verschillende methoden tegen elkaar afgezet. Je kunt de voordelen en de invloed op de haargroei van alle methoden zien. Met dit schema kun je zelf bepalen welke ontharingsmethode het beste bij je past. Bij De Huidkliniek bieden wij laserontharing en elektrische epilatie aan, omdat deze beide permanent zijn en uiteindelijk het minst kostbaar zijn voor de cliënt.
Methoden | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Scheren en ontharingscrème | Snel & makkelijk Pijnvrij Geen verergering haargroei |
Kostbaar op korte termijn Kortdurend resultaat Kans op huidirritatie Haren voelen nadien stugger aan |
Harsen, waxen en epileren | Haargroei blijft langer weg Haar dikte en hoeveelheid kunnen na verloop van tijd afnemen |
Kostbaar op korte en lange termijn Pijnlijk Tijdrovend Kans op huidirritatie, pigmentvlekken en littekenvorming |
Elektrische epilatie | Permanent resultaat Geschikt voor alle haar- en huidtypen Kostenbesparend lange termijn Tijdsbesparend op lange termijn |
Kostbaar op korte termijn Tijdrovend op korte termijn Gevoelig Kans op huidirritatie |
Laserontharing | Permanent resultaat Geschikt voor alle huidtypen Kostenbesparend lange termijn Tijdsbesparend op lange termijn Geen huidirritaties en/of ingegroeide haren |
Alleen geschikt voor donkere haren Kostbaar op korte termijn Tijdrovend op korte termijn |
Ik wil starten met laserontharing
Wil jij beginnen met laserontharing of je behandelingen bij ons voortzetten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 224 03 00 of vul het contactformulier in op deze pagina.
Wij bieden ook andere behandelingen aan
Naast laserontharing bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor vetbevriezing, een bindweefselmassage, elektrische epilatie én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen waarbij natuurlijke schoonheid altijd ons einddoel is.
Blogs

