10 X fabels en feiten over ontharen | Wat werkt wel en wat niet?

Fabels en feiten over (laser)ontharen

Over laser(ontharing) bestaan een hoop fabels en onduidelijkheden. Hieronder hebben we de 10 meest voorkomende fabels en feiten over (laser)ontharen op een rijtje gezet.


1. Met laserontharen kun je permanent ontharen
Fabel.
De haren zullen niet permanent verdwenen zijn, maar je kan wel langdurig resultaat behouden wanneer je na een volledige reeks behandelingen (8-10 behandelingen) een jaarlijkse touch up doet. Door dit ieder jaar te doen, blijft het overgrote deel van het haar voor lange tijd weg

2. In de zomer kun je niet behandeld worden met laser
Fabel. Je kunt in de zomer ook laserontharen. De lasertechnieken blijven zich ontwikkelen, waardoor je tegenwoordig het hele jaar door behandeld kunt worden. Wel is het belangrijk dat het contrast tussen de kleur van de huid en de donkere kleur van het haar nog goed zichtbaar is voor de laser. Dit maakt dat wij adviseren om niet te zonnen, om een gebruinde huid zoveel mogelijk te vermijden.

3. Blonde, grijze en rode haren kunnen niet permanent worden onthaard
Feit. Het klopt dat deze haarkleuren niet kunnen worden behandeld met laser. Dit komt omdat er geen bruin pigment in deze haren zit. Echter kunnen deze haartjes wel worden verwijderd door elektrische epilatie. Hierbij wordt het haarzakje vernietigd doordat een dun naaldje de warmte het haarzakje in geleidt. Voor een langdurig resultaat is het advies jaarlijks een touch ups uit te voeren. 

Als je haren dik en donker zijn, kan de laser het beste zijn werk doen. Deze haren bevatten namelijk het meeste bruinpigment. Als je haren dunner worden, bevatten ze ook minder pigment, waardoor het effect van de laser minder groot kan zijn.

4. Ingegroeide haren kunnen behandeld worden met laser
Feit. Doordat je de haren behandeld en deze langdurig wegblijven zullen deze ook niet meer kunnen ingroeien, en daarmee dus zorgen voor ontstekingen. Het is dus een gevolg van de laserontharing, in plaats van de laser die direct op de ontsteking werkt.

5. IPL is net zo effectief als laserontharing
Fabel. Het is bewezen dat het ontharen door middel van laserapparatuur effectiever is dan met IPL. Dit komt met name doordat de IPL minder specifiek op het pigment in de haren werkt dan de laser. Daarnaast is IPL minder geschikt bij gekleurde huidtypes, waar de kans op complicaties weer vergroot is. 

6. In de weken voorafgaand aan en tussen de laserontharingsbehandelingen door kun je blijven epileren
Fabel.
Als het haar wordt geëpileerd of geharst, wordt het haar uit het haarzakje getrokken. Het laserlicht werkt op het bruine pigment in het haar. Als deze haar uit het haarzakje is verwijderd, zit er geen pigment meer in het haarzakje en kan het laserlicht niet meer geabsorbeerd worden om vervolgens het haarzakje te vernietigen.

De haar buiten de huid mag wel verwijderd worden. Dat betekent dat je gewoon kan scheren, kan knippen en ontharingscrème kan gebruiken. Op deze manier blijft de haar met het pigment onder de huid nog aanwezig, wat nodig is voor de absorptie van het laserlicht

7. Laserontharing is schadelijk voor de huid
Fabel.
Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen. De behandelingen voor laserontharing dienen wel uitgevoerd te worden door een goed opgeleide en ervaren huidspecialisten en -therapeuten. 

8. Na de laser-ontharingsbehandelingen bent u 100% haarloos
Fabel.
Helaas komt het zelden voor dat we de haargroei 100% kunnen reduceren. Er zullen altijd enkele haren achterblijven. Echter, zijn het vaak de hele dunne haren die het laserlicht niet meer goed kunnen absorberen. Deze haren zijn vaak zo dun dat ze niet bijzonder storend zijn. Wel adviseren wij om één keer per jaar voor een onderhoudsbehandeling een afspraak te maken voor de enkele ‘restharen’,

Daarnaast kunnen er onder invloed van hormonen (testosteron) ‘slapende’ haarzakjes geactiveerd worden, waardoor er nieuwe haren kunnen ontstaan, die vervolgens weer middels laser verwijderd kunnen worden.

9. Laseren kan niet met een tatoeage
Feit
. Als je een tatoeage hebt, kun je op dat gebied niet laserontharen. De kwaliteit van de tatoeage kan hierdoor namelijk worden aangetast. Ook kan de huid waar de tatoeage op is aangebracht gaan verbranden, met blaren, korsten en littekens tot gevolg. Laserontharing op het gebied met de tatoeage raden we af.

10. Door jarenlang harsen neemt de haargroei af
Feit. Als je voor een langere periode epileert of harst, merk je dat de haren dunner worden en soms ook minder. Dit komt omdat de haarfollikel zo vaak geprikkeld wordt, dat hij na verloop van tijd zwakker en minder actief wordt. Dit bovenstaande geldt voor de beharing op het lichaam.

Plan nu jouw gratis consult

Ben je benieuwd wat wij voor jouw ongewenste haargroei kunnen doen? Maak nu je afspraak voor een gratis consult met een van onze huidtherapeuten en ontdek de mogelijkheden.

Blogs

Alle blogs