Fabels en feiten over (laser)ontharen
19-01-2024

Ongewenste haren

Fabels en feiten over (laser)ontharen

Er zijn veel verschillende methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Je kunt ongewenste haren scheren, waxen, epileren of laseren. Vooral over laseren bestaan een hoop fabels en onduidelijkheden. Vragen die veel voorkomen, zijn: “Is laserontharen permanent? Kan je (laser)ontharen in de zomer ondergaan? Is het veilig? Hieronder hebben we de 10 meest voorkomende fabels en feiten over (laser)ontharen op een rijtje gezet.

1. Met laserontharen kun je permanent ontharen

Feit. Met laserontharen kun je zorgen dat de haren permanent verdwijnen. Door middel van het laserlicht kun je het haarzakje dusdanig beschadigen dat het afsterft. Hierdoor kan er zich geen nieuwe haar meer ontwikkelen. Doordat de haren zich in drie verschillende groeifases bevinden, kun je niet alle haarzakjes in één behandeling permanent vernietigen. Alleen de haren die zich op dat moment in de eerste groeifase bevinden, worden doelbewust vernietigd. Gemiddeld zijn er 8-10 behandelingen nodig om de haargroei optimaal te reduceren.

2. In de zomer kun je niet behandeld worden met laser

Fabel. Je kunt in de zomer ook laserontharen. De lasertechnieken blijven zich ontwikkelen, waardoor je tegenwoordig het hele jaar door behandeld kunt worden; ook in de zomer met een bruine teint. Wel is het belangrijk dat het contrast tussen de kleur van de huid en de donkere kleur van het haar nog goed zichtbaar is voor de laser. 

3. Blonde, grijze en rode haren kunnen niet permanent worden onthaard

Fabel. Het klopt dat deze haarkleuren niet kunnen worden behandeld met laser. Dit komt omdat er geen bruin pigment in deze haren zit. Daarentegen kunnen zij wel permanent worden verwijderd door middel van elektrische epilatie. Hierbij wordt het haarzakje vernietigd doordat een dun naaldje de warmte het haarzakje in geleidt.

Als je haren dik en donker zijn, kan de laser het beste zijn werk doen. Deze haren bevatten namelijk het meeste bruinpigment. Als je haren dunner worden, bevatten ze ook minder pigment, waardoor het effect van de laser minder groot kan zijn.

4. Ingegroeide haren kunnen behandeld worden met laser

Feit. Ingegroeide haren kunnen heel goed permanent verwijderd worden door middel van laser. De lichtpulsen van de laser gaan door de huid heen, dus deze stralen komen ook bij de ingegroeide haren. De laser zorgt ervoor dat de huid enorm verbetert en ontstekingen verdwijnen. Laserontharing is ideaal wanneer je van ingegroeide haren af probeert te komen. Stel je voor: nooit meer een geïrriteerde huid! Lees hier hoe je ingegroeide haren zoveel mogelijk kunt voorkomen.

5. IPL is net zo effectief als laserontharing

Fabel. Het is bewezen dat het ontharen door middel van laserapparatuur effectiever is dan met IPL. Gemiddeld zijn er 8-10 laserbehandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Het grootste verschil tussen IPL en laser is het type licht. De laser werkt met één kleur licht en IPL met meerdere kleuren. Met IPL zijn er gemiddeld veel meer behandelingen nodig en er is meer nagroei.

6. In de weken voorafgaand aan en tussen de laserontharingsbehandelingen door kun je blijven epileren

Fabel. Als het haar wordt geëpileerd of geharst, wordt het haar uit het haarzakje getrokken. Het laserlicht werkt op het bruine pigment in het haar. Als deze haar uit het haarzakje is verwijderd, zit er geen pigment meer in het haarzakje en kan het laserlicht niet meer geabsorbeerd worden om vervolgens het haarzakje te vernietigen.

De haar buiten de huid mag wel verwijderd worden. Dat betekent dat je gewoon kan scheren, kan knippen en ontharingscrème kan gebruiken. Op deze manier blijft de haar met het pigment onder de huid nog aanwezig, wat nodig is voor de absorptie van het laserlicht.

7. Laserontharing is schadelijk voor de huid

Fabel. Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen. De behandelingen voor laserontharing dienen wel uitgevoerd te worden door een goed opgeleide en ervaren huidtherapeut.

8. Na de laser-ontharingsbehandelingen bent u 100% haarloos

Fabel. Helaas komt het zelden voor dat we de haargroei 100% kunnen reduceren. Er zullen altijd enkele haren achterblijven. Echter, zijn het vaak de hele dunne haren die het laserlicht niet meer goed kunnen absorberen. Deze haren zijn vaak zo dun dat ze niet bijzonder storend zijn. Wel adviseren wij om één keer per jaar voor een onderhoudsbehandeling een afspraak te maken voor de enkele ‘restharen’.

Daarnaast kunnen er onder invloed van hormonen (testosteron) ‘slapende’ haarzakjes geactiveerd worden, waardoor er nieuwe haren kunnen ontstaan, die vervolgens weer middels laser verwijderd kunnen worden.

9. Laseren kan niet met een tatoeage

Feit. Als je een tatoeage hebt, kun je op dat gebied niet laserontharen. De kwaliteit van de tatoeage kan hierdoor namelijk worden aangetast. Ook kan de huid waar de tatoeage op is aangebracht gaan irriteren. Laserontharing op het gebied met de tatoeage raden we af.

10. Door jarenlang harsen neemt de haargroei af

Feit. Als je voor een langere periode epileert of harst, merk je dat de haren dunner worden en soms ook minder. Dit komt omdat de haarfollikel zo vaak geprikkeld wordt, dat hij na verloop van tijd zwakker en minder actief wordt. Dit bovenstaande geldt voor de beharing op het lichaam. In het gezicht kan de haargroei sterker zijn en meer terugkomen wanneer je gaat epileren of harsen. Om de haren dunner te maken of te reduceren in het gezicht, is laserontharen een goede oplossing.

Wist je dat wanneer je in één keer 5 behandelingen afneemt, je 20% korting krijgt op het totaalbedrag? Plan je afspraak online of bel ons op 088 224 0300. 

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs