Ingegroeide haar? Dit kun je doen! | De Huidkliniek

Ingegroeide haar? Dit kun je doen!

Je hebt ze vast wel eens gezien: haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid heen. In eerste instantie valt het niet op, maar op een gegeven moment zal je lichaam deze haar inkapselen, om hem af te kunnen voeren. Vaak eindigt dit proces in een ontstekingsreactie, beter bekend als ‘een ingegroeide haar’. Ingegroeide haren zijn vervelend, maar gelukkig ook te voorkomen.


Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Voor mannen zijn de ingegroeide haren voornamelijk een probleem bij de baardstreek. Vrouwen hebben het meest last van ingegroeide haren bij de oksels en schaamstreek (bikinilijn). Wat is de oorzaak en hoe kun je een ingegroeide haar verwijderen?

1. Epileren

Een reden voor het ontstaan van ingegroeide haren is epileren. Haartjes worden er in dit geval in zijn geheel uitgetrokken door middel van bijvoorbeeld hars of een pincet. De haarzakjes worden hierdoor als een elastiekje kort mee omhooggetrokken, waardoor de kans groot is dat ze schuiner onder het huidoppervlak komen te liggen. De haarzakjes zullen opnieuw haren produceren, maar doordat deze nu schuiner onder de huid liggen, is de kans groter dat de haren onder de huid gaan groeien.

Wat je het beste kunt doen voordat je gaat epileren is je huid twee dagen ervoor goed scrubben. Dit helpt om dode huidcellen te verwijderen en zorgt ervoor dat de haartjes op natuurlijke wijze groeien.

2. Scheren

Scheren is een snelle en pijnloze manier om van je ongewenste haren af te komen. Toch ontstaan er door scheren vaak ingegroeide haren. Wanneer je niet met de haartjes mee scheert, maar juist tegen de haargroei in, levert dit een gladder resultaat op. Toch maak je je huid hier niet blij mee, want de kans op irritaties wordt aanzienlijk groter. Een geïrriteerde, beschadigde of zelfs geïnfecteerde huid vergroot de kans op ingegroeide haren.

3. Waxen

Waxen of harsen zorgt ervoor dat de haartjes zachter worden. Het gevolg hiervan is dat de haartjes moeilijker door het huidoppervlak heenkomen, waardoor ze vaker ingroeien. De een is hier gevoeliger voor dan de ander, maar het risico op ingegroeide haren is hoger bij waxen en harsen.

Ingegroeide haren bij de bikinilijn

Ingegroeide haren kunnen ontstaan wanneer een haartje, dat na het scheren of epileren terug groeit, onder de huid vast blijft steken. Waarom het juist vaak voorkomt bij de schaamstreek? In dit gebied worden de haren vaak geschoren of geëpileerd. Het risico op ingegroeide haartjes bij de bikinilijn wordt verhoogd door bepaalde factoren zoals strakke kleding, zwaar transpireren, dikke haargroei, grove haarstructuur, of het gebruik van bepaalde soorten huidverzorgingsproducten. Een ingegroeide haar kan de huid doen ontsteken en roodheid, zwellingen, jeuk en pijn veroorzaken.

Ingegroeide haar bij krullen of kroeshaar

Alle mensen die gezegend zijn met een mooie bos krullen of kroeshaar hebben helaas 60% meer kans op ingegroeide haren. Bij dit haartype is het kenmerkend dat het haartje ingroeit in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid. Dit zorgt tevens voor een ontstekingsreactie. Er kan roodheid, irritatie, jeuk of hyperpigmentatie ontstaan, en zelfs litteken- of keloïdvorming.

Laserontharing

Wat te doen tegen ingegroeide haren?

Het voorkomen van ingegroeide haren kan eigenlijk maar op één manier, namelijk door laserontharing of elektrische epilatie. 

Laserontharing is een effectieve manier om langdurig van ongewenste haren af te komen. Tijdens deze behandelingen wordt het aantal haren gereduceerd en dunner, waardoor de kans op ingegroeide haren afneemt en de huid zachter aanvoelt. Na meerdere behandelingen is het eerste resultaat al goed zichtbaar. Deze behandeling kan zowel in het gelaat als op het lichaam worden toegepast.

Donkere haren worden behandeld door middel van laserontharing en grijze, witte of rode haren worden behandeld door middel van elektrische epilatie.

Plan jouw gratis consult bij De Huidkliniek

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Plan dan nu een gratis consult of kom langs voor een behandeling. Tijdens een consult krijg je meer informatie over de mogelijkheden en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen.

Laura

Geschreven door

Laura

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs