06-02-2024
Exfoliëren
Alles over exfoliëren
Velen van ons hebben al een exfoliant in onze huidverzorging toegevoegd en kennen de voordelen er al van, maar is er ook een keerzijde en bestaat er zoiets als te veel exfoliëren? In dit blog gaan we verder in op de ins & outs van exfoliëren en beantwoorden we de vraag of er ook te veel is van het goede.
Wat houdt exfoliëren in?
Even een opfrissertje: wat is exfoliëren ook alweer? Exfoliëren houdt in dat je een laagje dode huidcellen verwijdert door middel van een product. Dit proces van afschilfering gebeurt ook al van nature in de huid, maar door de natuur een handje te helpen zorg je er onder andere voor dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt, je ruwe huid gladder wordt, je huid minder dof oogt, rimpels en lijntjes verminderd worden en je huid een glow krijgt! Exfoliëren kun je met verschillende soorten producten doen: je denkt misschien al snel aan een scrub, maar er bestaan ook crèmes en vloeistoffen die zuren bevatten welke veiliger zijn voor je huid en waarmee je een nog beter resultaat kan behalen.Wist je dat… je dagelijkse huidverzorgingsproducten nóg beter in je huid kunnen penetreren als je je huid regelmatig exfolieert? Zo kan je dus sneller resultaten zien van de rest van je huidverzorgingsproducten!
Is exfoliëren wel geschikt voor mij?
Als je een exfoliant wil toevoegen aan je huidroutine, is het belangrijk om eerst het correcte soort zuur uit te zoeken voor jouw huid. Erzijn veel soorten op de markt, maar het grootste onderscheid zit tussen AHA en BHA zuren. AHA zuren zijn bijvoorbeeld melkzuur, glycolzuur en amandelzuur. Deze zuren verbeteren onder andere de hydratatie van de huid, creëren een gelijkmatige teint en verminderen lijntjes en rimpels. Onder BHA zuren valt salicylzuur: dit zuur werkt het beste op een vette en/of onzuivere huid. Salicylzuur dringt namelijk diep door in de poriën waar het opgehoopt talg kan oplossen.
Tip: wij helpen je graag om de best passende exfoliant voor jouw huid uit te zoeken; ook als je bijvoorbeeld zwanger bent of borstvoeding geeft zijn er opties mogelijk.
Hoeveel keren je je huid exfolieert in de week en de hoeveelheid milliliter die je gebruikt hangt af van het soort product wat je gebruikt en wat de aanbevolen instructies zijn: lees daarom altijd de bijsluiter/verpakking om complicaties te minimaliseren. Wel is het gebruik van zonbescherming (elke dag, iedere twee uur) sterk aan te raden als je start met het gebruik van een exfoliant; je huid wordt hierdoor immers gevoeliger voor de invloed van de zon.
Bestaat er zoiets als over-exfoliëren?
Helaas kun je je huid over-exfolieren. Exfoliëren hangt samen met je huidbarrière: deze laag beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf en vervult dus een belangrijke functie. Deze barrière kan verstoord raken indien je je huid overmatig exfolieert. Als resultaat kan je huid er onder andere erg rood uitzien, een trekkerig gevoel hebben, kleine puistjes ontwikkelen of schilferende plekken vertonen. Dit komt niet alleen doordat je je huid ontdoet van zijn bescherming, maar ook omdat je deze niet voldoende tijd geeft om weer te herstellen. In dit geval gaat ‘the more the better’ dus niet op. Het levert geen mooiere huid op als je vaker exfolieert dan is aanbevolen door de huidtherapeut, -specialist of de producent van het product.Help! Ik heb mijn huid te veel geexfolieerd heb. Wat nu?
Maak je geen zorgen; je huid kan er weer bovenop komen met enkele tips.- Gebruik een milde reiniging (zonder zuren)
- Hydrateer je huid voldoende
- Breng overdag elke twee uur minimaal een zonbescherming met SPF 30 aan.
Geschreven door: Suzanne Bol