Wat zijn striae?
Striae zijn strepen die op je lichaam kunnen ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent. Bij striae is het bindweefsel namelijk onderhuids door te grote spanning gescheurd, wat leidt tot paarsrode strepen. Na enige jaren gaan de strepen over in witte littekens. De strepen zijn meestal wat zigzaggend, maar lopen ruwweg parallel aan elkaar en aan de lichaams-as. Striae kan dus ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent, maar de huidstrepen kunnen ook ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen.
Deze huidstrepen komen bij mannen en vrouwen vaak voor, namelijk bij 70% van zwangeren, 70% van adolescente vrouwen en 40% van adolescente mannen (vooral sportbeoefenaars).
Als je striae wilt behandelen, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Een consult kun je gemakkelijk inplannen via
deze link.
Wij maken onderscheid tussen 2 soorten striae:
- Striae rubra wordt ook wel ‘verse’ striae genoemd. Kenmerkend is de paarsrode kleur.
- Striae alba ontstaat in de loop van de tijd vanuit striae rubra. De strepen krijgen dan een witte kleur.
Striae kunnen overal ontstaan waar de huid in korte tijd te veel wordt opgerekt. De belangrijkste oorzaken zijn
zwangerschap en lactatie (buik en borsten), en de groeispurt in de
puberteit (vooral dijen, billen, onderrug en borsten). Ook wordt het gezien bij overgewicht (buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen), bij
bodybuilders (armen, bovenbenen, borsten), en bij
borstvergroting. Daarnaast kunnen striae ontstaan ten gevolge van zwakte van de collageenvezels door langdurig gebruik van lokale of
systemische corticosteroïden, of door een overmaat aan interne bijnierschorshormoon (cortisol) productie. Deze variant heet striae atrophica en kan ontstaan zonder dat er sprake is geweest van overmatige oprekking.
Striae bij de zwangerschap
Veel vrouwen zijn bang om tijdens de zwangerschap striae te ontwikkelen. Helaas gebeurt dit in veel gevallen. Meer dan 70% van de zwangere vrouwen ontwikkelt striae op de buik door het te snel oprekken van de huid. Waarom de ene vrouw striae ontwikkelt en de andere niet is afhankelijk van de genen. Erfelijkheid speelt namelijk een grote rol in de ontwikkeling van de huidstrepen. Ze zijn daarom helaas niet te voorkomen. Jonge, zwangere vrouwen ontwikkelen over het algemeen sneller striae, doordat hun huid wat strakker en minder soepel is dan de huid van oudere, zwangere vrouwen.
Striae bij mannen
Bij de mannen hebben bodybuilders en atleten vaak last van striae, omdat ze in korte tijd veel zijn afgevallen of de spiermassa in korte tijd is verhoogd. Val je snel af of kom je snel aan? Dan gaat dit soms ook te snel voor je huid, waardoor striae ontstaan.
Ook kan de invloed van bepaalde hormonen zorgen voor striae. In de pubertijd krijgen jongens en meisjes vaak een groeispurt. Bij jongens komen de huidstrepen dan vaak op de schouders, onderrug en dijen.
Striae verminderen
Wij verminderen striae door middel van
lasertherapie, met de
Tixel,
Morpheus8 of
microneedling. De warmte van de Erbium Glass laser of Tixel zorgt ervoor dat nieuwe collageen- en elastinevezels worden aangemaakt waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Wanneer je huidstrepen roodkleurig zijn, gebruiken wij ook een vaatlaser of IPL om de roodheid te verwijderen.
Veelgestelde vragen
Wordt mijn behandeling vergoed?
Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je aanvullend bent verzekerd. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding.
Bekijk hier onze tarieven.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Dit is afhankelijk van de grote van het gebied dat je wilt behandelen. Gemiddeld zijn er 3 tot 4 behandelingen nodig.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling is gevoelig. Vaak maken onze cliënten gebruik van verdovende crème. Met deze crème is de behandeling heel goed vol te houden. Een klein gebied wordt niet altijd verdoofd omdat het onaangename gevoel dan van korte duur is.
Welke huidreactie kan ik verwachten?
Na de behandeling is de behandelde huid rood en kan er zwelling ontstaan. Ook kan er korstvorming ontstaan in de vorm van de laserpatronen, maar die is na 7 tot 10 dagen genezen. Het genezen gaat vaak gepaard met lichte vervelling.