Wat zijn acnelittekens?
Acnelittekens zijn littekens ontstaan na acne. Ze zien eruit als putjes, gaatjes of onregelmatige deukjes in je huid. Ook kan je huid wat verkleurd zijn rondom deze littekens. Uit onderzoek blijkt dat acnelittekens ontstaan wanneer er sprake is geweest van een (forse) ontsteking. Niet elk puistje vormt direct een risico op littekenvorming, maar hoe groter de ontsteking en hoe regelmatiger de ontsteking voorkomt, hoe groter de kans op huidbeschadiging.
Daarnaast kunnen de volgende
externe factoren ook van invloed zijn op het ontstaan en/of verergeren ervan:
- Herhaaldelijk zelf uitknijpen van mee-eters en puistjes;
- Zonlicht. Zodra een ontsteking aan zonlicht wordt blootgesteld, kan er een donkere verkleuring ontstaan;
- Genetische factoren;
- Een slechte wondgenezing.
Acnelittekens verwijderen
Je kunt bij ons goed terecht voor effectieve behandelingen om acnelittekens te verminderen. We bieden zowel laser- als niet-laserbehandelingen aan. Onze behandelingen zijn ontworpen om littekens te verzachten en de huid te egaliseren, waardoor ze minder opvallen.
Behandelingen met laser
Laserbehandelingen zetten wij in bij de diepere acnelittekens. Lasers die wij gebruiken om acnelittekens te verminderen zijn:
1.
De CO2 laser
2.
De ErbiumGlass laser
3.
De Erbium:YAG laser
Onze CO2 laser is de krachtigste laser die we aanbieden, en daardoor ook het meest doeltreffend. Bij laserbehandelingen is er over het algemeen meer reactie van de huid te verwachten dan bij behandelingen zonder laser.
Behandelingen zonder laser
De behandelingen zonder laser zetten wij vaak in om milde acnelittekens te reduceren. Onder deze behandelingen vallen:
1.
Morpheus8
2.
Microneedling
3.
IPL
4.
Tixel
5.
Microdermabrasie
6.
Chemische peelings
7.
Pixel Peel
Voorafgaand aan de behandeling plannen we een vrijblijvend consult in. Tijdens dit consult kijken we samen welke behandeling het beste bij jouw huid past. Je kunt gemakkelijk een consult inplannen via
deze link.
Veelgestelde vragen over acnelittekens
Wordt de behandeling tegen acnelittekens vergoed?
Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling voor acnelittekens wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de exacte vergoeding.
Kunnen acnelittekens rondom de ogen ook behandeld worden?
Ja dat kan. Rondom de ogen kunnen we microneedling, Morpheus8 of de Tixel inzetten om acnelittekens te verminderen. Hierbij werken we niet met laserlicht, waardoor het niet schadelijk is voor de ogen.
Hoe kan ik zelf acnelittekens voorkomen?
Je kunt het beste niet zelf aan de pukkel komen, maar deze laten verwijderen door een professional. Met een looplamp hebben wij goed zicht op de pukkel en kunnen we hem hierdoor helemaal legen. Als je zelf aan de pukkel gaat zitten heb je minder goed zicht en leeg je hem waarschijnlijk niet volledig, waardoor de ontsteking juist erger wordt.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Bij laserbehandelingen zijn er afhankelijk van de mate van de indicatie 3-5 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Bij microneedling zijn er gemiddeld 3-6 behandelingen nodig.
Welke huidreactie kan ik verwachten?
Na een milde littekenbehandeling is je huid de dag na de behandeling meestal nog rood, maar goed te camoufleren met bijvoorbeeld lycogel. Na een intensieve laserbehandeling is je huid na ongeveer een week hersteld.