Maskne: acne door een mondmasker
31-01-2024

Acne

Maskne: acne door een mondmasker

Sinds Covid-19 is er een nieuw huidprobleem ontstaan. Namelijk acne door een mondmasker, oftewel: Maskne. Hoe kan dit tot stand komen en hoe kun je het tegenhouden?

Wat is Maskne?

Het dragen van een mondmasker ter preventie van het coronavirus is zinvol, echter gaat dit vaak gepaard met Maskne. Dit zijn puistjes die veroorzaakt worden door het langdurig dragen van een mondmasker.

De officiële term voor maskne is Acne Mechanica: ook wel een lokale uitbraak van uitslag als gevolg van lokale wrijving en druk op de huid. Wij zien steeds meer mensen in onze kliniek die kampen met last van rode vlekjes, irritatie en puistjes. Je kunt je afvragen hoe het komt dat deze huidproblemen ontstaan en welke acties je ertegen kunt ondernemen.


Waarom ontstaan er huidproblemen bij het dragen van een mondkapje?

De onzuiverheden en huidirritatie ontstaan vooral op de plekken waarmee je het masker bedekt. Denk hierbij aan de wangen, de kin en het gebied rondom de mond.

Een van de redenen waardoor maskne ontstaat is omdat de huid het veel zwaarder te verduren krijgt met wrijving dan normaal. De wrijving van het mondmasker verstoort je huidbarrière, want de beschermende huidvetten en olie worden door het masker geabsorbeerd.

Een tweede reden is dat je in het mondmasker ademt, waardoor er een vochtig gebied ontstaat. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en gisten uitbundiger kunnen groeien en er vervolgens sneller puistjes ontstaan.

cleanser felice


En nu het belangrijkste: hoe voorkom je Maskne? 

  • Vermijd maskers die gemaakt zijn van polyester of synthetische materialen omdat deze slecht ademen. Katoenen of zijde maskers zijn gunstiger.
  • Wanneer je beschikt over een wasbaar masker, zorg dan dat je het kunt wassen met parfumvrije middelen. Het is belangrijk dat je het masker na een dergelijke wasbeurt goed uitspoelt. Hiermee hou je je masker fris en schoon.
  • Probeer het mondkapje niet steeds te verschuiven om zo wrijving tegen de huid te voorkomen.
  • Vervang of was je mondkapje regelmatig. Zo voorkom je de verspreiding van bacteriën op de huid.
  • Probeer je huid te reinigen zodra je thuiskomt, aangezien je poriën sneller verstoppen door zweet en dode huidcellen onder het mondkapje. Een product dat wij aanraden is de Deep Cleanser van Felice Skincare. 
  • Gebruik goede huidverzorgingsproducten. Hydrateren is erg belangrijk. Wij raden de Rebalance aan. Deze zorgt voor een extra barrière tussen het masker en je huid, waardoor verdere irritatie wordt voorkomen. Specifieke producten voor het aanbrengen op de puistjes zijn ook erg belangrijk. Laat je goed adviseren door onze huidtherapeuten.
  • Een goede zonbescherming met minerale filters en de combinatie van zinkoxide en titaniumdioxe is ook raadzaam, want dit vermindert huidirritatie. Wij raden hier de UV Protector van Felice Skincare aan. 
  • Laat je huid met regelmaat goed reinigen bij de huidtherapeut, waarbij alle onzuiverheden verwijderd worden en de huidbarrière versterkt wordt. Een dieptereiniging in combinatie met een peeling of een facial zijn heel effectief bij Maskne.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Marjet

Geschreven door

Marjet

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Huidverzorging

Blogs

Alle blogs