10 fabels en feiten over acne
31-01-2024

Acne

10 fabels en feiten over acne

Heb je wel eens last van acne? Dan weet je vast hoe frustrerend dit kan zijn. Wat is de precieze herkomst en hoe kom je zo snel mogelijk van acne af? Op het internet kun je er uiteenlopende informatie over lezen. Maar wat is waar en wat is onjuist? Om hier duidelijkheid in te scheppen hebben wij in dit blog de 10 meest voorkomende fabels en feiten over acne voor je op een rijtje gezet.

1. De zon helpt tegen acne

Fabel. Zonlicht kan voor sommige mensen juist de oorzaak zijn van acne, of het verergeren ervan. De zon zorgt er namelijk voor dat je huid verdikt en dat de talgproductie wordt verhoogd. Vaak lijkt het alsof je in de zomer minder last hebt van acne, maar niets is minder waar! In de zomer kan je huid er bruiner uitzien, waardoor onzuiverheden minder opvallen.

In de zomer kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van acne door de juiste producten te gebruiken, of door een Summer Peel. Dit is een milde peeling die perfect is om in de zomer te ondergaan. Op deze manier houden we je huid dun, zodat talg zich niet ophoopt in de huid en ontstekingen zo veroorzaakt. Tevens is het belangrijk je huid goed te blijven beschermen tegen het zonlicht met een factor 30 of hoger. Wil je meer weten over de Summer Peel? Hier lees je er alles over.

2. Acne komt alleen voor in de puberteit

Fabel. Acne alleen bij pubers? Echt niet! Het klopt dat acne vaak voorkomt in de puberteit: dit noemen we ook wel jeugdpuistjes. Acne kan namelijk voorkomen bij hormonale veranderingen en in de puberteit zien we een toename van hormonen.

Wist je dat acne voorkomt bij maar liefst 86% van jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en 24 jaar?

Acne komt niet alleen bij pubers voor, ook bij volwassenen. Bij vrouwen net wat vaker dan bij mannen. Dit komt doordat de hormonen van volwassen mannen stabiliseren. Bij volwassen vrouwen blijven de hormoonspiegels schommelen. Hormonale acne bij volwassenen komt meestal voor op de kin en kaak, en rond het bovenlichaam en de nek.

Er zijn naast hormonale veranderingen ook anderen (externe) factoren die zorgen voor het ontstaan of het verergeren van acne, zoals zonlicht, stress en bepaalde geneesmiddelen. Wil je meer weten over de factoren die acne veroorzaken? Op deze pagina vind je er meer informatie over.

Acne

3. Acne is erfelijk

Feit. Acne is in zekere zin erfelijk. Als een van je ouders last heeft van acne, kan het zo zijn dat het bij jou ook voorkomt. Echter, dit hoeft niet het geval te zijn. Het kan ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en andere factoren.

4. Bij een puistje moet je er tandpasta op smeren

Fabel. Als je een puistje hebt, doe er dan vooral geen tandpasta op. Tandpasta doodt misschien de bacteriën, maar zorgt er ook voor dat je huid irriteert en uitdroogt. Dit zorgt weer voor roodheid en jeuk. Smeer dus geen tandpasta op je puistjes!

5. Stress kan acne verergeren

Feit. Stress kan acne inderdaad verergeren. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je stress hebt, je meer van het mannelijke hormoon testosteron aanmaakt. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde talgproductie, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

6. Je kunt beter van je puistjes afblijven

Feit. Heb je een puistje of een ontsteking? Blijf ervan af. Als je eraan gaat zitten, bestaat de kans dat je het erger maakt én vergroot je de kans om acnelittekens te veroorzaken. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Wil je meer weten over acnelittekens en hoe we deze kunnen verminderen? Op deze pagina vind je alles over acnelittekens.

7. Van chocolade krijg je acne

Fabel/feit. Het eten van chocolade is goed voor je humeur en voor je energielevel. Maar krijg je er nu acne van, of niet? De medische wetenschap is het hier nog niet helemaal over eens. Er zijn echter wel aanwijzingen die erop duiden dat zuivel of voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte een rol kunnen spelen bij het verergeren van acne.

8. Acne is besmettelijk

Fabel. Acne is niet besmettelijk. De bacterie die acne veroorzaakt, kan niet overleven buiten je huid. Wij zien veel mensen die denken dat dit wel zou kunnen, maar dit is zeker een fabel.

Dieptereiniging


9. Acne ontstaat alleen op het gezicht

Fabel. Acne hoeft niet alleen op het gezicht voor te komen. Acne kan ook optreden op je bovenlichaam, zoals je nek, rug en je borst. Acne op het bovenlichaam ontwikkelt zich op dezelfde manier als acne op je gezicht.

10. Doe zo min mogelijk aan je huid bij acne

Fabel. Knijp de puist niet uit, maar behandel je huid wel. Het gebruik van de juiste producten kan ervoor zorgen dat acne vermindert of wordt voorkomen. Denk aan producten met Salicylzuur erin. Salicylzuur is erg geschikt voor een vette of onzuivere huid. Het lost opgehoopt talg op, wat onzuiverheden veroorzaakt. Daarnaast is salicylzuur ontstekingsremmend. Hier kun je producten vinden met salicylzuur erin.

Wat kun je zelf doen tegen acne?

Er zijn een aantal handelingen die je zelf kunt ondernemen om acne te verminderen. Zorg ten eerste voor een goede huidverzorging. Zo kun je erop toezien dat er geen extra onzuiverheden ontstaan door bijvoorbeeld bacteriën op je huid. Reinig je huid elke dag goed met producten die speciaal voor een acnegevoelige huid zijn gemaakt. In onze webshop kun je speciale pakketten voor een acnegevoelige huid aanschaffen. 

Je kunt daarnaast goed bij ons terecht voor een huidbehandeling om acne te verminderen. Dit kunnen we doen middels een dieptereiniging, microdermabrasie of een chemische peeling. Wil je meer weten over acnebehandelingen? Op deze pagina kun je er alles over lezen.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Gavin

“Ik onderga elke maand een peeling om mijn acne onder controle te houden. Ik merk dat pukkels hierdoor zo goed als wegblijven. Ik kan het iedereen aanraden!”

Huidverzorging tegen acne

Blogs

Alle blogs