Veilige huidverzorging tijdens zwangerschap 
06-02-2024

Zwangerschap

Veilige huidverzorging tijdens zwangerschap 

Welke huidverzorgingsproducten kan je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap? Is salicylzuur geoorloofd? Hoe zit het met glycolzuur? En met retinol? Wij vertellen het je in dit blog!

Wat gebeurt er met je huid tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam talloze veranderingen, zowel intern als extern. Naarmate de baby groeit, kunnen hormonale schommelingen en andere factoren van invloed zijn op de conditie van je huid, waarbij de huid soms droger kan
worden dan normaal. Door het dikker worden van de buik komt er spanning op de huid te staan en kunnen er onderhuidse scheurtjes ontstaan (striae). Ook is je huid onder invloed van hormonen gevoeliger voor Uv-straling en heb je meer kans op pigmentvorming.

Daarom is het belangrijk om tijdens deze bijzondere periode extra zorg te besteden aan je huidverzorging. In dit blog delen we enkele waardevolle tips voor huidverzorging tijdens de zwangerschap. Eén van de vragen tijdens zwangerschap luidt: welke huidverzorgingsproducten kan ik veilig gebruiken? Is salicylzuur geoorloofd? Hoe zit het met glycolzuur? En met retinol?

Gelukkig zijn de meeste producten gewoon geschikt tijdens de zwangerschap. Denk aan reinigers, toners, dag- en nachtcrèmes, oogcrèmes, scrubs en lippenbalsems.  Echter, huidverzorgingsproducten met bepaalde actieve ingrediënten zijn een andere kwestie.  Deze actieve ingrediënten kunnen in je huid en bloedbaan trekken en zo bij je baby terechtkomen. Hierdoor kun je niet ieder ingrediënt blijven gebruiken op het moment dat je zwanger wordt.

huidverzorging zwangerschap

Welke verzorgingsproducten kan je niet gebruiken tijdens de zwangerschap?

Salicylzuur (BHA)
Salicylzuur is een fantastisch exfoliërend product en word vaak ingezet bij acne. De lage concentraties die in huidverzorgingsproducten zitten kun je blijven gebruiken. Meestal is dit 2%.  Vaak is het zo dat in meerdere producten salicylzuur zit waardoor het al snel tot grensoverschrijding van deze 2% komt.  

Het is niet altijd even duidelijk hoe hoog de concentratie salicylzuur van een product is. Staat het niet aangegeven, dan kun je
wellicht beter het zekere voor het onzekere nemen en het product niet gebruiken tijdens je zwangerschap.  Je kunt dan eventueel overstappen op een veilige exfoliant met glycolzuur of melkzuur.

Vitamine A zuur/ retinol
Vermijd tijdens je zwangerschap producten met retinol (vitamine A), retinol op recept of bepaalde retinol derivaten (retinyl retinoate, retinaldehyde, of hydroxypinacolone retinoate). Dit geldt overigens ook tijdens het geven van borstvoeding. Uit onderzoek is gebleken dat een grote hoeveelheid Vitamine A zuur voor afwijkingen kan zorgen bij de foetus. Naar kleine hoeveelheden van het zuur is geen onderzoek gedaan, maar je wil geen risico nemen. Wij huidtherapeuten raden het gebruik van retinol en of Vitamine A zuur dan ook altijd af tijdens de zwangerschap.

vitamine c

Welke verzorgingsproducten kan je wel gebruiken tijdens de zwangerschap?

Vitamine C
Tijdens de zwangerschap gaan pigmentcellen extra pigment produceren. Hierdoor zullen bestaande pigmentvlekken en sproeten wat donkerder van kleur worden. Na de zwangerschap zal dit weer wegtrekken. Doordat sommige cellen meer pigment produceren dan andere, kunnen er ook nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Vitamine C kan tijdens de zwangerschap heel goed gebruikt worden omdat het oppervlakkig pigment wat kan oplichten

Niacinamide
Niaciamide versterkt de huidbarrièrefunctie, heeft een anti-inflammatoire werking en werkt net als Vitamine C tegen pigment. Een aanrader om te gebruiken tijdens je zwangerschap dus!

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende stof in het menselijk lichaam het wordt door het lichaam afgebroken en weer opnieuw aangemaakt. In de huid draagt het bij aan het behoud van vocht, waardoor de huid gehydrateerd en veerkrachtig blijft. Het helpt ook bij wondgenezing en herstel van de huid.

Vitamine E
Vitamine E wordt gebruikt om de huid te hydrateren, te kalmeren en te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens, fijne lijntjes en rimpels. Bovendien kan het ook de elasticiteit van de huid bevorderen.

SPF-zonbescherming
Tijdens de zwangerschap kan je huid gevoeliger zijn voor de zon. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid en pigmentatie waaronder melasma/een zwangerschapsmasker. Bescherm jezelf door een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, zo heb je minder kans op een zwangerschapsmasker.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog en kun je je huidverzorgingsroutine aanpassen waar nodig tijdens zwangerschap. Mocht je twijfelen aan een ingrediënt in een product en wil je zekerheid vergaren over het gebruik tijdens de zwangerschap, dan kan je altijd terecht bij een huidtherapeut.

SPF zonbescherming


Contact

Heb je vragen over acne of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!

Voor het behandelen van

Blogs