Lees deze 5 tips tegen puistjes tijdens je menstruatie
31-01-2024

Acne

Lees deze 5 tips tegen puistjes tijdens je menstruatie

Heb jij last van pukkels tijdens je menstruatie? Dat is niet gek, gemiddeld 40% van de vrouwen heeft last van pukkels die ontstaan door hormonale schommelingen. Voordat we je de 5 tips geven is het allereerst goed om te weten waarom er pukkels ontstaan tijdens je menstruatie. Merk je dat je meer puistjes en onzuiverheden krijgt tijdens en voordat je ongesteld moet worden? Hoe moeilijk het ook is, probeer ze zoveel mogelijk met rust te laten.

Waarom ontstaan pukkels tijden de menstruatie?

Dit komt door de schommeling van hormonen. Voor en tijdens je menstruatie worden er meer androgene hormonen aangemaakt, die een verhoging van de talgproductie veroorzaken. Een overproductie van talg resulteert in verstopte poriën, wat zich uit in een pukkel. Het klopt dus dat je meer pukkels kunt krijgen voor en tijdens je menstruatie wanneer je huid gevoelig is voor hormonale schommelingen.

Veel vrouwen hebben last van een hormonale acne of een acne uitbraak voor of tijdens hun menstruatie. Echter is dit niet altijd volledig te voorkomen. Wel is het van belang om met regelmaat de huid te laten reinigen en een peeling te ondergaan. Dit doe je om de huidconditie te verbeteren en om verstoppingen die kunnen ontstaan voor en tijdens de menstruatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 1: Onderga eens in de 4 weken een peeling

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. Hoe dikker de huid, hoe meer kans er bestaat op verstopte talgklieren. Door iedere maand een peeling te ondergaan, zorg je dat de bovenste huidlaag dun blijft en dat talgklieren niet de kans krijgen om verstopt te raken.

Tijdens een peeling wordt de huid voorafgaand aan de behandeling diep gereinigd door de huidtherapeut, waarbij alle onzuiverheden worden verwijderd. Op een schone huid wordt een peeling naar keuze aangebracht. Hoe intensief deze peeling is, kun je samen met de huidtherapeut bepalen. Let op: Deze behandelingen worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Acne menstruatie


Tip 2: Gebruik de juiste producten voor thuis

Producten zijn essentieel om acneklachten te verminderen. Vooral de eerste 2 stappen zijn onmisbaar in je skincare routine.

Stap 1 is een geschikte reiniging voor een vettige of gecombineerde huid, zoals producten die salicylzuur bevatten en de talgproductie reguleren.

Stap 2 is een exfoliant die glycolzuur of salicylzuur bevat en de dode huidcellen verwijdert. Een exfoliant zorgt ervoor dat je pijnlijke ontstekingen en acne littekens voor bent. Beide stappen zorgen ervoor dat de huid dun blijft en er geen ontstekingen ontstaan.

Bekijk al onze huidverzorgingsproducten tegen acne in onze webshop. 

Tip 3: De pil tegen acne

Stel dat je erg veel last hebt van acne, en het voor en tijdens de menstruatie nog een gradatie erger wordt, dan wordt er in sommige gevallen door een huisarts geadviseerd om aan de pil te gaan. De pil dient doorgaans als voorbehoedsmiddel, maar diverse pilsoorten zorgen voor aantoonbare vermindering van acne.

Dit komt doordat de anticonceptiepil vrouwelijke hormonen bevat die de talgproductie afremmen, waardoor er minder pukkels ontstaan. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts. Wij raden je aan om naast de pil tevens peeling behandelingen bij een huidtherapeut te ondergaan en thuis de juiste producten te gebruiken.

Naast het gebruik van de pil zijn er ook andere mogelijkheden v.w.b. medicatie bij ernstigere vormen van acne, ter ondersteuning van de huid therapeutische behandelingen. Ook hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

Tip 4: Verschoon je kussensloop en je washandje dagelijks

Deze tip vergeten veel mensen. Het is heel belangrijk om op een schoon kussensloop te slapen wanneer je last hebt van acne. We adviseren om iedere 2 dagen je kussensloop te vervangen. Je slaapt de ene nacht op de ene zijde, en de volgende nacht op de andere kant. Gebruik je washandjes? Gebruik dan iedere dag een schoon exemplaar! Washandjes zijn een bron van bacteriën wanneer je hetzelfde washandje meerdere dagen achter elkaar gebruikt.

Tip 5: Voorkom haarproducten op je gezichtshuid

Een gemakkelijke tip die vaak vergeten wordt. Voorkom wax, gel of haarlak op je huid. Heb je een pony of lang haar; voorkom dat er haarproducten op je huid komen. Deze producten verstoppen je huid waardoor je versneld puistjes krijgt. Je ziet vaak puistjes op de haargrens omdat daar per ongeluk ook de wax, gel of haarlak is terechtgekomen. Hetzelfde geldt voor het voorhoofd. Wanneer iemand een pony heeft, en daar ook haarproducten in doet, is de kans groot dat men puistjes op het voorhoofd krijgt.

Wij adviseren hoe dan ook om je je gezicht in de ochtend en in de avond goed te wassen met een cleanser. En last but not least: wanneer je je haar wast, zorg dan dat je je gezicht hierna nog een keer afneemt. Hierdoor voorkom je dat er resten van shampoo en conditioner op je huid achterblijven.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Anouk

Geschreven door

Anouk

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Huidverzorging tegen acne

Blogs

Alle blogs