Acne en voeding
06-02-2024

Acne

Acne en voeding

Acne, een veelvoorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft, is al lang een onderwerp van interesse en zorg. Hoewel factoren zoals hormonen, genetica en hygiëne een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van acne, wijzen nieuwe onderzoeken uit dat voeding en voedingskeuzes ook impact kunnen hebben bij de stimulatie ervan.

Wist je dat je t/m 30 november profiteert van 3 acnebehandelingen voor de prijs van 2 + een gratis serum van La Roche Posay? 
Bekijk hier de aanbiedingen. 


Wat is de rol van voeding bij acne?

Talrijke onderzoeken hebben het verband tussen voeding en acne onderzocht. Hoewel het bewijs nog niet sluitend is, hebben bepaalde voedingsfactoren mogelijke associaties aangetoond. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische waarde, zoals zoete snacks en geraffineerde koolhydraten, kunnen acne triggers zijn. Deze voedingsmiddelen hebben het vermogen om de bloedsuikerspiegel snel te verhogen, wat leidt tot hormonale onevenwichtigheden en een verhoogde talgproductie.

Daarnaast zijn ook zuivelproducten een mogelijk trigger, waaronder lactose bevattende proteïne shakes en magere producten, die kunnen leiden tot het verergeren van acne uitbraken.

Wat zijn ontstekingsremmende voedingsmiddelen?

Het opnemen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen in je dieet kan een positieve invloed hebben op acne. Van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben en acne-gerelateerde ontstekingen kunnen helpen verminderen. Bovendien kan het consumeren van fruit en groenten die antioxidanten bevatten bijdragen aan een gezondere huid door oxidatieve stress te bestrijden. Voorbeelden van voedingsmiddelen zijn:
  • Vette vis, zoals zalm of makreel
  • Walnoten
  • Bessen 
  • Bladgroenten
  • Avocado's
Wil je meer lezen over het huidprobleem acne en hoe wij je kunnen helpen dit te verminderen? Klik dan hier

acne en voeding


Wat is de invloed van probiotica's, prebiotica's en darmgezondheid op acne?

Veel onderzoeken leggen een verband tussen darmgezondheid en huidaandoeningen, waaronder acne. 

Probiotica’s zijn nuttige bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen worden aangetroffen (bijv. yoghurt, kefir).
Prebiotica's zijn stoffen die de groei van goede bacteriën stimuleren en kunnen de darmgezondheid helpen verbeteren en zo mogelijk acne symptomen verminderen. 

Studies hebben aangetoond dat probiotica de immuunrespons kunnen moduleren, ontstekingen kunnen verminderen en de talgproductie kunnen beïnvloeden, Hierdoor bieden ze potentiële voordelen voor personen met een huid die gevoelig is voor acne.

Welke invloed hebben vitamines en mineralen op acne?

Verschillende vitamines en mineralen spelen een essentiële rol bij het behoud van een gezonde huid. Zo is vitamine A cruciaal voor huidcelvernieuwing en talgregulatie. Vitamine E werkt als een antioxidant en beschermt de huidcellen tegen beschadiging. Zink, een belangrijk mineraal, heeft antimicrobiële (behoeft uitleg) en ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel een uitgebalanceerd dieet gewoonlijk voldoende hoeveelheden van deze voedingsstoffen bevat, kan in sommige gevallen suppletie worden overwogen onder begeleiding van een voedingsdeskundige zoals een orthomoleculaire therapeut of arts.

Welke voedingsmiddelen kunnen acne triggeren?

Hoewel bepaalde voedingsmiddelen mogelijke associaties met acne hebben aangetoond, is het belangrijk op te merken dat triggers van persoon tot persoon kunnen verschillen. Enkele veelvoorkomende boosdoeners zijn zuivelproducten; met name magere melk, vanwege de potentiële hormonale invloed. Bovendien kunnen individuen nadelige reacties ervaren op specifieke voedingsmiddelen zoals chocolade, cafeïne of gekruid voedsel. Het identificeren van persoonlijke triggers en het aanpassen van het dieet kan helpen bij het beheersen van acnesymptomen. Daarnaast is het handig om op lange termijn een dagboek bij te houden; dit geeft een duidelijk beeld van voedingsmiddelen die acne kunnen triggeren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de complexe relatie tussen voeding, supplementen en acne volledig te begrijpen, is het duidelijk dat voeding tot op zekere hoogte de gezondheid van de huid kan beïnvloeden. Het opnemen van een uitgebalanceerd dieet met de nadruk op ontstekingsremmende voedingsmiddelen, probiotica en essentiële voedingsstoffen kan de algehele gezondheid van de huid ondersteunen en mogelijk acnesymptomen verlichten.

Individuele reacties kunnen echter variëren. Daarom is het raadzaam om een huid- en voedingdeskundige te raadplegen voor persoonlijk advies en begeleiding met betrekking tot voeding en acnebehandeling.

Contact

Heb je vragen over acne of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!
Laura

Geschreven door

Laura

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Huidverzorging tegen acne

Voor het behandelen van

Blogs