Skip to main content
Blog

Wat is beter: laser of IPL ontharen?

By 28 februari 2020juli 31st, 2020No Comments
laser of IPL ontharen

De langverwachte lente staat weer voor de deur. De periode van dikke winterjassen en thuis cocoonen zit er bijna op. We trekken massaal de kledinglagen uit én gaan heerlijk naar buiten toe. Zoals ieder jaar is dit voor velen dan ook dé periode om na te denken over de behandeling van ongewenste overbeharing op lichaam en/of gezicht.

Tegenwoordig zijn er heel veel manieren om van uw ongewenste haren af te komen, zoals ontharen met het gebruik van licht. Maar welke therapie is het meest effectief? In deze blog besteden we aandacht aan de vraag: ontharen via IPL of laser?

Ongewenste haren

Iedereen heeft haren op zijn lichaam. Ongewenste overbeharing op lichaam of gezicht kan ontstaan door verschillende factoren zoals hormonen of simpelweg door aanleg hiervoor.

Vandaag de dag is het heel normaal om een deel van deze ongewenste haren te waxen, te scheren of te epileren. Echter het nadeel van deze ‘thuis’ behandeltechnieken is dat ze voor ingegroeide haren kunnen zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze haren professioneel en permanent te laten verwijderen.

IPL of lasertherapie: de verschillen

Zowel IPL als laser richten zich beide bij de ontharing op de melanine (de donkere kleur) in het haarzakje. Maar hoe onderscheiden deze twee technologieën zich van elkaar? Het belangrijkste verschil tussen laser en IPL is het soort licht. IPL is een breedband, pulserende lichtbron, terwijl laser een monochrome, coherente lichtbron is. Daarnaast werkt laser met één kleur licht, en IPL met meerdere kleuren.

Een laserbehandeling werkt selectiever en daardoor richt de zeer hoge energie zich op het haarzakje in plaats van op de omringende huid. Een professionele laserbehandeling leidt daarom tot snellere resultaten en is ook geschikt voor donkere huidtinten. In tegenstelling tot laser komt IPL niet op één specifieke plek in de huid terecht, maar op meerdere plekken en in meerdere structuren.

Wanneer IPL specifiek voor de behandeling van overbeharing ingezet wordt, betekent dit dat de energie van het licht ook in andere structuren ‘verloren’ gaat en de haarzakjes minder effectief verhit worden.

Naast de mate van verhitting speelt ook de indringdiepte van de laser een rol bij de effectiviteit. De laser wordt vele malen dieper geabsorbeerd dan het IPL licht, waardoor met laser diepere haarzakjes effectiever behandeld kunnen worden.

Tevens is het gebruik van IPL niet veilig bij de behandeling van donkere huidtypen, daarentegen kan laser worden ingezet bij ieder huidtype omdat het pigment in de huid bij een laser als het ware ‘ontzien’ kan worden.

Conclusie: Laser werkt beter dan IPL voor het ontharen van het lichaam

Als u de verschillen tussen IPL en laser leest verwacht u waarschijnlijk al dat wij laser gebruiken voor het verwijderen van ongewenste haren. De belangrijkste redenen zijn nogmaals:

  • Laser werkt selectiever waardoor alleen het haarzakje behandeld wordt. Bij IPL wordt er minder selectief gewerkt waardoor het licht naar andere plekken verloren gaat en dus minder effectief werkt.
  • De laser gaat dieper de huid in waardoor het haarzakje daadwerkelijk uitgeschakeld wordt. Het IPL licht kan hier jammer genoeg niet komen.
  • Alle huidtypes kunnen behandeld worden met laser, bij IPL moeten we cliënten met donkere huidskleuren vaak teleurstellen.

De huidtherapeuten van De Huidkliniek gebruiken IPL wél regelmatig voor het effectief behandelen van bijvoorbeeld pigmentvlekken, striae en littekens, echter nooit voor het verwijderen van overbeharing.

Is laserontharing tijdens de zonnige maanden wel veilig?

We willen vooral in de warme en zonnige maanden onze overbeharing laten behandelen. De huidtherapeuten krijgen vaak de vraag gesteld of de zon niet júist vermeden moet worden na een behandeling met lichttherapie.

Het antwoord is dat u de zon niet hoeft te vermijden, maar wel moet zorgen dat u niet al te zongebruind op uw behandeling verschijnt. Dit is belangrijk omdat de kleur van de huid en de kleur van het haartje dat we weg laseren, moeten verschillen van kleur.

Voor de behandeling van uw bikinilijn of oksels is dit vaak geen probleem omdat deze lichaamsdelen weinig zonlicht zien. Als u uw benen laat laseren is het wel van belang dat u hier op let voordat u naar de behandeling komt.

laser of ipl ontharen

Nog advies nodig over de verwijdering van ongewenste overbeharing?

Heeft u nog vragen over ontharing en de verschillende behandelmogelijkheden? Tijdens een vrijblijvend consult vertellen wij u graag meer en besluiten in overleg met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. U krijgt direct een advies op maat.

De Huidkliniek is bereikbaar via: 088 224 03 00. Of klik hier om een afspraak te maken voor een vrijblijvend consult.

Geschreven door

Huidtherapeut Annefleur Bos

- OPLEIDING: Schoonheidsspecialiste niveau 3, Allround schoonheidsspecialiste niveau 4, HBO Bachelor of Science Huidtherapie - TRAININGEN: Zo Skin Health, HUYD

Geschreven door

Huidtherapeut Annefleur Bos

- OPLEIDING: Schoonheidsspecialiste niveau 3, Allround schoonheidsspecialiste niveau 4, HBO Bachelor of Science Huidtherapie - TRAININGEN: Zo Skin Health, HUYD

Meer over Huidtherapeut Annefleur

Lees hier meer blogs!

Zwangerschap en laserontharing

De 3 meest gestelde vragen over laserontharing en een zwangerschap

| Blog | No Comments
De 3 meest gestelde vragen over laserontharing en een zwangerschap Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, moet je rekening houden met de welbekende leefstijlregels rondom roken,…
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health

| Blog | No Comments
Onze 3 favoriete starterskits van ZO Skin Health “Welke producten adviseren jullie voor mijn huid?” Deze vraag horen wij dagelijks als huidtherapeut. Er worden tegenwoordig zóveel producten aangeboden dat wij…
dermaquest

Is een chemische peeling echt zo ‘chemisch’?

| Blog, Blog - Peeling | No Comments
Is een chemische peeling echt zo 'chemisch'? Het antwoord is ´nee´. Als huidtherapeuten krijgen wij regelmatig de vraag of chemische peelings wel goed zijn voor de huid. “Iets chemisch op…
Derma2Care

Leave a Reply