Wat is beter: IPL of laserontharen?
12-12-2022

Zomer

Wat is beter: IPL of laserontharen?

De langverwachte lente staat weer voor de deur. De periode van dikke winterjassen en thuis cocoonen zit er bijna op en we zijn helemaal klaar om weer lekker naar buiten te gaan. Zoals ieder jaar is dit voor velen dan ook dé periode om na te denken over het definitief verwijderen van ongewenste beharing op het lichaam en/of gezicht. Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren om van ongewenste haren af te komen. Maar welke therapie is nou het meest effectief? In deze blog vertellen we je alles over de verschillen tussen ontharen met IPL of met laser.

Ongewenste haren

Iedereen heeft haren op zijn lichaam en ook miljoenen haarzakjes in de huid. Deze haren zijn niet altijd gewenst. Ongewenste haargroei of overbeharing op het lichaam of het gezicht kan ontstaan door verschillende factoren, zoals hormonen of simpelweg door aanleg hiervoor.

Vandaag de dag is het heel normaal voor mannen en vrouwen om deze ongewenste haren te waxen, te scheren of te epileren. Echter, het nadeel van deze ‘thuis’ behandeltechnieken is dat ze voor problemen zoals ingegroeide haren, of een geïrriteerde huid kunnen zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze haren professioneel en definitief te laten verwijderen.

IPL of lasertherapie: de 7 verschillen

Zowel de IPL- als lasertherapie richten zich beide bij de ontharing op de melanine (de donkere kleur) in het haarzakje. Maar hoe onderscheiden deze twee technologieën zich van elkaar?

1. Laser werkt met 1 kleursoort en IPL met meerdere soorten licht

Het belangrijkste verschil tussen laser en IPL is het soort licht. IPL (intense pulsed light) is een breedband, pulserende lichtbron. Hierbij wordt gefilterd licht via het haar naar de haarzakjes geleid. Daarentegen is laser een monochrome, coherente lichtbron, wat de flitsen krachtiger maakt. Laser werkt met één kleur licht, en IPL met meerdere kleuren.

2. Laser werkt selectiever voor een hogere effectiviteit

Een laserbehandeling werkt selectiever en daardoor richt de zeer hoge energie zich op het haarzakje in plaats van op de omringende huid. De professionele laserbehandeling leidt daarom tot snellere resultaten en is ook geschikt voor donkere huidtinten. In tegenstelling tot laser komt IPL niet op één specifieke plek in de huid terecht, maar op meerdere plekken en in meerdere structuren. Wanneer IPL specifiek voor de behandeling van overbeharing ingezet wordt, betekent dit dat de energie van het licht ook in andere structuren ‘verloren’ gaat en de haarzakjes minder effectief verhit worden.

3. Laser gaat dieper dan IPL

Naast de mate van verhitting speelt ook de indringdiepte van de laser een rol bij de effectiviteit. De laser wordt vele malen dieper geabsorbeerd dan het IPL licht, waardoor met laser diepere haarzakjes effectiever behandeld kunnen worden.

4. Bij IPL zijn er meer behandelingen nodig

Om het gewenste resultaat te behalen, zijn er bij IPL meer behandelingen nodig dan bij de laser. Dit komt doordat de behandelingen bij IPL minder geconcentreerd zijn.

5. IPL is niet geschikt voor donkere huidtypen

Het gebruik van IPL is niet veilig bij de behandeling van donkere huidtypen. Daarentegen kan laser worden ingezet bij ieder huidtype omdat het pigment in de huid bij een laser als het ware ‘ontzien’ kan worden.

6. IPL is niet geschikt voor lichte haarkleuren

Een ander verschil tussen laser en IPL is dat de IPL methode niet geschikt is voor lichte haarkleuren. Witte, blonde en grijze haren kunnen hiermee dus niet definitief verwijderd worden. Met de laser kan dit wel.

7. Laserontharing is gevoeliger dan IPL (maar wij gebruiken verdovende crème)

Laserontharing is over het algemeen een gevoeligere behandeling dan IPL. Bij de Huidkliniek bieden wij daarom de mogelijkheid om Emla crème te gebruiken voor de behandeling om de behandeling comfortabeler te maken. Deze crème zorgt ervoor dat de huid verdoofd is tijdens de behandeling. Voor meer informatie over deze crème kun je ons altijd telefonisch contacten of een vrijblijvend consult aanvragen.

Laserontharen

Conclusie: Laser werkt beter dan IPL voor het ontharen van het lichaam

Als je de verschillen tussen IPL en laser leest, verwacht je waarschijnlijk al dat wij laser gebruiken voor het verwijderen van ongewenste haren. De belangrijkste redenen zijn: 

  • Laser werkt selectiever waardoor alleen het haarzakje behandeld wordt. Bij IPL wordt er minder selectief gewerkt waardoor het licht naar andere plekken verloren gaat en dus minder effectief werkt.
  • De laser gaat dieper de huid in waardoor het haarzakje daadwerkelijk uitgeschakeld wordt. Het IPL licht kan hier jammer genoeg niet komen.
  • Alle huidtypes kunnen behandeld worden met laser, bij IPL moeten we cliënten met donkere huidskleuren vaak teleurstellen.
Wij gebruiken IPL wél regelmatig voor het effectief behandelen van bijvoorbeeld pigmentvlekken, striae en littekens. Echter, IPL wordt bij de Huidkliniek nooit gebruikt voor het definitief verwijderen van lichaamshaar.


Nog niet overtuigd? Hieronder hebben we de voordelen van laser ontharen nog een keer op een rijtje gezet:

  • Het licht van de laser is krachtiger dan de IPL.
  • De laser richt zich specifiek op het haarzakje en niet op de omringde huid. Hierdoor is de behandeling veiliger.
  • De indringdiepte van de laser is vele malen hoger dan bij IPL.
  • Bij het gebruik van de laser zijn er minder behandelingen nodig om het gewenste resultaat te krijgen.
  • Laser kan ook veilig gebruikt worden bij een donkere huidtypen.
  • Laser is ook effectief voor witte, blonde en grijze haarkleuren.

Is laserontharing tijdens de zonnige maanden wel veilig?

We willen vooral in de warme en zonnige maanden onze ongewenste haren laten behandelen. Vaak krijgen wij de vraag gesteld of de zon niet júist vermeden moet worden na een behandeling met lichttherapie. Het antwoord is dat je de zon niet hoeft te vermijden, maar wel moet zorgen dat je niet al te zongebruind bij de behandeling verschijnt. Dit is belangrijk omdat de kleur van de huid en de kleur van het haartje dat we weg laseren, moeten verschillen van kleur.

Voor de behandeling van de bikinilijn of oksels is dit vaak geen probleem omdat deze lichaamsdelen weinig zonlicht zien. Als je je benen laat laseren is het wel van belang dat je hierop let voordat je naar de behandeling komt.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Anouk

Geschreven door

Anouk

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs