'Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht' | De Huidkliniek

‘Ik schaam me voor mijn gezichtsbeharing’

‘Wanneer ik me niet scheer, zijn de haren op mijn gezicht duidelijk zichtbaar. Het geeft me een gevoel minder vrouwelijk te zijn. Ik schaam me ervoor en vraag me af wat anderen hierdoor over mij denken, en of ze het zien.’


Gezichtsbeharing is normaal

Iedere vrouw heeft haartjes op het gezicht. Meestal zijn ze dun en licht van kleur, dus daardoor nauwelijks zichtbaar. Bij sommige vrouwen - en dat zijn er meer dan je denkt - groeien dikke, stugge, zichtbare haren op de bovenlip, de kin, de hals en op de wangen. (Over)beharing in het gezicht is voor vrouwen die hiermee kampen een vervelend probleem, dat vaak hun dagelijks leven overneemt.

Oorzaak: hormonen

Tijdens de overgang neemt het aantal vrouwelijke hormonen af en krijgt het mannelijk hormoon, testosteron, meer invloed. Als gevolg hiervan kan je meer gezichtsbeharing ontwikkelen.

Krijg je hier vóór de menopauze al last van, dan is er iets anders aan de hand. Het kan dat je lijdt aan PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) waarbij zich cystes op de eierstokken ontwikkelen die de hormoonbalans verstoren. Ook kan je van doen hebben met het erfelijke adrenogenitaal syndroom. In dit geval ontstaat er een stoornis in de aanmaak van de hormonen in de bijnieren. Daarnaast kunnen verschillende medicijnen de hormoonspiegel uit balans brengen.

Wat de oorzaak ook is, er is een oplossing. Aangezien veel vrouwen zich schamen gaan ze zelf aan de slag met crèmes, gel, wax, een pincet of scheerapparaat. Helaas komen de haren dan spoedig terug. Tevens raakt de huid vaak geïrriteerd en ontstaan er grijze plekken door onderhuidse haren.

Goed behandelbaar

Zowel lichte (blonde, witte en grijze) als donkere (zwarte en bruine) haren in het gezicht zijn effectief te verwijderen.

Donkere kunnen weggehaald worden middels laserontharing; een veilige methode waarbij de cellen die voor de haargroei zorgen beschadigd raken zodat de groei van nieuwe haren geremd wordt. Meestal zijn hiervoor gemiddeld 8 tot 10 laserbehandelingen nodig. Op die manier verdwijnt ook de donkere gloed, die na het scheren vaak nog zichtbaar is.
Lichte haren worden met elektrische epilatie verwijderd. Met een heel dun naaldje wordt het haarzakje verwarmd, waardoor het zodanig beschadigd raakt dat er geen nieuwe haren meer ontstaan. Het haartje wordt vervolgens met een pincet verwijderd. Ook bij elektrische epilatie zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Plan nu jouw gratis consult

Ben je benieuwd wat wij voor jouw ongewenste haargroei kunnen doen? Maak nu een afspraak voor een gratis consult met een van onze huidtherapeuten om de mogelijkheden te bespreken,

Wendy

Geschreven door

Wendy

Afgestudeerd HBO opleiding Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs