Scheren: Wat voor invloed heeft dit op je haren?
06-02-2024

Ongewenste haren

Scheren: Wat voor invloed heeft dit op je haren?

Scheren is een makkelijke en snelle manier om van ongewenste haren af te komen. Je glijdt met het scheermesje over de huid en binnen enkele minuten zijn de haren verdwenen. Twee nadelen van scheren zijn dat de haren na een scheerbeurt stug aanvoelen en dat de haren snel teruggroeien. Naast scheren zijn waxen, epileren en laserontharing veelgebruikte ontharingstechnieken, maar wat is de invloed van deze methoden op de haargroei zelf?

De 6 meest gestelde vragen over scheren


1. Kan scheren de haargroei verergeren?
Een van de grootste fabels op het gebied van ontharing is dat scheren de haargroei verergert. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet klopt. Waarom niet? Scheren heeft geen enkel effect op de haarfollikel, en stimuleert daarmee dus geen haargroei. De haarfollikel is de wortel van de haar; deze bevindt zich onder het huidoppervlak. Het scheren van de haren heeft hier geen invloed op, want met scheren verwijder je slechts het deel van de haar dat boven de huid uitsteekt. Bij scheren ervaar je hetzelfde principe als het afknippen van haar op het hoofd. Je hebt geen effect op de haarfollikel, en ook niet op de haargroei.

2. Waarom lijkt het bij het scheren alsof de haargroei wordt bevorderd?
Wanneer je de haren laat groeien, worden ze onder invloed van schuring en wrijving naar verloop van tijd dunner. Hierdoor voelen ze fijner en zachter aan. Scheer je deze haren weg, dan scheer je het dunne gedeelte van de haar af en wordt het dikke gedeelte van de haar zichtbaar en tastbaar. Op deze manier lijkt het alsof de haargroei dikker is en tijdelijk toeneemt.

3. Worden je haren donkerder na het scheren?
Je haren worden niet donkerder wanneer je het scheert. Echter, kan het wel zo lijken, omdat de nieuwe haren nog niet zijn blootgesteld aan chemicaliën en zonlicht. Je kunt het vergelijken met de staat van je haar in de zomer en in de winter. In de zomer kunnen de haartjes op je arm bijvoorbeeld lichter aandoen dan in de winter, omdat ze in de zomer heviger worden blootgesteld aan zonlicht.

4. Kun je het beste tegen de richting in scheren of met de haren mee?
Als je gaat scheren, kan je het beste met de haren mee scheren. Wanneer je tegen de richting in scheert, kan je huid namelijk gaan irriteren. Ook heb je bij deze aanpak meer kans op ingegroeide haartjes. Als je meer wil weten over het voorkomen van ingegroeide haren, lees dan deze blog.

5. Scheer je het best op een natte of een droge huid?
Als je gaat scheren kun je dit het beste doen op een vochtige of natte huid. Wanneer je huid bij het scheren droog is, kunnen de haartjes afbreken. Dit resulteert in minder gladde benen, maar ook bestaat de kans op een geïrriteerde huid. Wanneer je van jezelf al een droge huid hebt en deze niet vochtig maakt, kan je de huid sneller beschadigen. Wij adviseren je huid nat te maken voordat je aan de slag gaat.

6. Is scheerschuim belangrijk?
Nog beter dan de huid alleen maar natmaken, is het om scheerschuim te gebruiken. Het gebruik van scheerschuim heeft verschillende functies. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat de haartjes zachter worden, en dat het scheermesje soepel over het lichaam glijdt. Daarnaast helpt scheerschuim om eventuele irritaties te verzachten én te voorkomen. Wanneer je huid van nature gevoelig is, is het altijd verstandig om scheerschuim te gebruiken.

Alle verschillende ontharingsmethoden

Naast scheren zijn er ook andere methoden, bijvoorbeeld waxen en epileren. Met waxen en epileren worden de haren niet alleen stugger zoals bij het scheren; tevens blijven ze langer weg. Een nadeel van deze twee methoden is dat je de haren eerst moet laten groeien voordat je ze opnieuw kunt verwijderen. Daarnaast dien je zowel bij waxen als epileren rekening mee te houden dat de huid na het ontharingsproces intact blijft. De huid kan namelijk gaan irriteren, of er kunnen wondjes ontstaan.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs