06-02-2024
Acne
Acne: wat is het en wat kun je er tegen doen?
Puistjes, iedereen heeft er wel eens last van. Ze steken altijd de kop op wanneer het net niet uitkomt. Maar wat nou als je eigenlijk altijd wel last hebt van puistjes en een onzuivere huid? Dan heb jij misschien wel acne. Onze huidtherapeut Lesley heeft een specialisatie in acne en legt graag meer uit over dit veelvoorkomende huidprobleem.
Acne vulgaris
Acne vulgaris is een huidaandoening waar puistjes, mee-eters en/of bultjes ontstaan op de huid. Soms kunnen er ook littekens en pigmentatie ontstaan op de plekken waar eerst puistjes hebben gezeten. De ernst van acne kan variëren van mild (enkele mee-eters en weinig ontstekingen) tot ernstig (veel puistjes, grotere ontstekingen en ernstige littekenvorming). De oorzaak van acne is soms lastig te achterhalen, maar toegenomen talgproductie van de huid, de aanwezigheid van Propionibacterium Acnes – dit is een bacterie die in verband wordt gebracht met het ontstaan van acne - en een verandering in het verhoorningsproces van de huid spelen vaak wel een rol. Ook voeding kan een rol spelen in het ontstaan van acne, maar veel onderzoeken zijn het niet helemaal eens over hoe dit tot uiting komt. De sociale impact van het hebben van acne is vaak groot. Veel mensen schamen zich voor hun huid. De kwaliteit van leven wordt dan ook beïnvloed door het hebben van acne.Feiten en fabels over acne
- Als ik een stukje chocolade eet, wordt mijn acne erger.
Fabel/Feit. Nee, het eten van een stukje chocolade zal er niet direct voor zorgen dat jouw acne erger wordt. Wel lijkt het er op dat voeding invloed heeft op acne. Er is momenteel heel veel wetenschappelijk onderzoek gaande naar de relatie tussen voeding en huidaandoeningen, waaronder acne. De uitkomsten van onderzoeken lopen erg uiteen en geven geen eenduidig antwoord. Het lijkt zo te zijn, dat wanneer jij overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, en deze in grote hoeveelheden consumeert, dit wel invloed kan hebben op je huid. Voorbeelden van deze voedingsstoffen zijn suiker, lactose, gluten en soja.
- Het dragen van make-up veroorzaakt mijn acne.
Fabel. Gelukkig wordt acne niet veroorzaakt door het gebruik van make-up. Wel kan de huid wat gevoeliger zijn voor het ontstaan van nieuwe puistjes, dus het is wel belangrijk dat je de juiste producten kiest en ’s ochtends en ’s avonds je huid goed reinigt. Was je handen altijd voor het aanbrengen van make-up en reinig je kwasten iedere week. Krijg je toch last van een bepaald product? Stop hier dan mee en probeer iets nieuws uit.
- Mijn acne wordt erger door stress.
Feit. Stress an sich is geen veroorzaker van acne, maar kan je acne wel erger maken als je hier al last van hebt. Uit onderzoek is gebleken dat wonden langzamer genezen wanneer je veel stress ervaart en daarnaast zorgt stress ook voor hormonale veranderingen die acne geen goed doen. Als je het idee hebt dat stress je acne verergerd, probeer dan de stress te verminderen en vermijd ook handelingen die impact hebben op je cortisol, zoals het drinken van veel koffie!
Wat kun je aan acne doen?
De behandeling van acne is altijd afgestemd op jouw huid en wat deze nodig heeft. Iedere vorm van acne is anders en heeft dus ook een andere aanpak nodig. Bij De Huidkliniek wordt er altijd een persoonlijk behandelplan opgesteld met jouw behandelaar. Ook word je tijdens jouw behandeltraject goed gemonitord en worden er bijvoorbeeld foto’s gemaakt. Het kan ook zomaar zo zijn dat er van het initiële behandelplan wordt afgeweken, als blijkt dat jouw huid op dat moment iets anders nodig heeft. De basis van het behandelen van acne is altijd hetzelfde; behandelingen die je huid reinigen en stimuleren en natuurlijk goede producten voor thuisgebruik. Heel soms wanneer acne ernstiger is, is er lokale of systemische antibiotica of tretinoine nodig. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts of dermatoloog en vaak kun je tijdens het gebruik van deze medicatie gewoon doorgaan met het gebruik van je producten en behandelingen bij De Huidkliniek. Behandelingen die effectief zijn bij acne zijn bijvoorbeeld dieptereiniging, peelings, microneedling en Erbium laser om littekens te verminderen.