Fabels en feiten over rode vlekken in het gezicht
15-03-2024

Roodheid

Fabels en feiten over rode vlekken in het gezicht

Krijg jij wel eens rode vlekken in je gezicht als je gefietst hebt of een glas wijn hebt gedronken? Dat is niet gek, want veel mensen hebben hier last van. Er gaan veel verhalen de ronde over waar rode vlekken in het gezicht vandaan komen. In dit blog zetten we fabels en feiten over rode wangen voor je op een rijtje! 

Rode vlekken in het gezicht kan komen doordat je last hebt van couperose of rosacea. Gelukkig kunnen wij rode vlekken in het gezicht goed verminderen door middel van behandelingen. Lees hieronder de meest voorkomende fabels en feiten over rode vlekken. 

1. IPL en Laser behandelingen kunnen alleen in de winter worden uitgevoerd

Fabel. We kunnen ook in de zomer behandelen. Het is wel belangrijk dat de kleur tussen het rode vaatje en de huid eromheen groot genoeg is voor de laser. Bij een zongebruinde huid zijn de huidtherapeuten altijd extra alert en zullen de instellingen van het apparaat aangepast worden. Dit doen we ook bij donkere huidskleuren. We zijn hier heel ervaren in en kunnen zowel donkere huidskleuren als zongebruinde huidskleuren goed behandelen.

2. Een behandeling met IPL of laser vermindert couperose en rosacea

Feit. Bij een IPL of laserbehandeling wordt het licht door het bloed in de vaatjes geabsorbeerd. Door de warmte die ontstaat, stolt het bloed en worden vaatjes vernietigd. Met dezelfde techniek kan ook de diffuse roodheid behandeld worden. In de meeste gevallen adviseren wij 1 tot 3 behandelingen om het optimale resultaat te bereiken.

3. Hoe meer je de huid gaat scrubben hoe sneller je kans hebt op couperose of rosacea

Fabel. Het gebruik van verschillende soorten scrub heeft geen invloed op het ontstaan van couperose en/of rosacea. De korrels waarmee je de huid scrubt kunnen de huid niet zo diep reinigen dat de vaten uitzetten. Het kan wel voorkomen dat je bij onjuist gebruik van een scrub een droge, gevoelig en rode huid krijgt. Mensen die last hebben van couperose en/of rosacea adviseren wij om de clarifying pads met salicylzuur van Felice Skincare te gebruiken.

4. Mensen met lichtere huidtypen hebben meer kans op rode vlekken in het gezicht

Feit. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een licht huidtype meer kans hebben op het ontwikkelen van couperose. Lichtere huidtypes hebben minder natuurlijke bescherming in de huid tegen de UV stralen en hierbij meer kans op het ontwikkelen van couperose. Het is daarom erg belangrijk om gebruik te maken van een zonnefilter. Dit zegt natuurlijk niet dat mensen met een donkere huidtype nooit last krijgen van couperose, daarom raden wij iedereen aan om de huid met een juiste zonnefilter te beschermen.

5. Een cherry angioom is een kwaadaardige huidaandoening

Fabel. Een cherry angioom ontstaat door toename van kleine en sterk verwijde vaatjes. Bij een cherry angiomen is er geen sprake van een infectie of kwaadaardigheid. Daarom kunnen ze bij ons veilig behandeld worden met een vaatlaser.

6. Alcohol gebruik verergert rode vlekken in het gezicht

Feit. Alcohol gebruik zorgt ervoor dat vaatjes sterker doorbloed worden, hierdoor kan je een rodere huid krijgen. Het drinken is niet de precieze oorzaak van de aandoeningen die gepaard gaan met roodheid zoals couperose, rosacea, eczeem, netelroos, acne en rhinophyma, maar het gebruik van kan de klachten wel verergeren.

7. Sauna en stoombaden zijn een uitlokker voor rode vlekken op de wangen

Feit. Uit onderzoeken blijkt dat temperatuurschommelingen en voornamelijk warmte van stoombaden en sauna’s couperose kunnen uitlokken. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar mocht je hier wel last van hebben, probeer hier dan rekening mee te houden. Daarnaast is het ook raadzaam om minder lang onder een warme douche te staan, dit heeft namelijk hetzelfde effect. Vandaar dat je soms last kunt krijgen van rode vlekken in het gezicht na het douchen. 

8. Bij het uitknijpen van een pukkel kan een spider naevus ontstaan

Fabel. Bij het uitknijpen van een pukkel kan geen spider naevus ontstaan. Dit komt omdat een bloedvaatje veel dieper in de huid ligt dan een pukkel. Een spider naevus kan door verschillende oorzaken ontstaan o.a erfelijkheid, invloed van hormonen zoals zwangerschap of door onderliggende ziektes of door bijvoorbeeld het hard stoten van de huid, chronische druk op de huid of een ander trauma.

9. Beenvaten kunnen alleen door gespecialiseerde artsen behandeld worden

Fabel. Naast artsen kunnen onze huidtherapeuten de oppervlakkig gesprongen beenvaatjes ook mooi behandelen. Beenvaten kunnen ontstaan door een staand beroep, zwangerschap of erfelijkheid. Afhankelijk van een juiste diagnose kunnen veel oppervlakkige beenvaten zoals bezemrijs of spataderen d.m.v. een vaatlaser behandeld worden. Gemiddeld zijn er 3-5 behandelingen nodig om de zichtbaarheid en de roodheid van de vaten te verminderen.

Voor de dieper gelegen beenvaten verwijzen we je wel graag door naar een fleboloog of vaatchirurg.

10. Poikilloderma of een zonnehals kan behandeld worden met IPL

Feit. Poikiloderma is een goedaardige huidafwijking die is ontstaan door langdurig blootstelling aan UV stralingen. Dit komt vaak voor in de hale maar kan ook voorkomen op het decolleté. De combinatie van een rode huid en pigmentvlekken kunnen heel goed behandeld worden met een IPL (lichtflitstherapie). In totaal adviseren wij vaak drie behandelingen om het optimale resultaat te behalen. Daarnaast adviseren wij om de kwetsbare huid van het gezicht, hals en decolleté heel goed te beschermen met suncare.

Heb jij plotseling last van rode vlekken of uitslag in je gezicht?

Kom dan eens langs voor een vrijblijvend consult. Wij helpen je graag om van je rode vlekken af te komen. Neem contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Laura

Geschreven door

Laura

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Huidverzorging

Blogs

Alle blogs