Hoe kom ik aan zo’n rode huid?
06-02-2024

Roodheid

Hoe kom ik aan zo’n rode huid?

Heb je last van een rode huid? Dit gaat je waarschijnlijk extra storen in het najaar wanneer je zongebruinde kleur langzaam van het gezicht verdwijnt. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van roodheid van de huid. Vaak is het erfelijk en zijn het gesprongen, oppervlakkige bloedvaatjes. In de punten hieronder is een onderscheid gemaakt tussen de verschillende oorzaken en de daarbij behorende mogelijke behandelingen.

Oppervlakkige vaatjes

De meest voorkomende vorm van roodheid in het gezicht is couperose. Bij deze onschuldige vorm van roodheid zijn de oppervlakkige vaten in het gezicht chronisch verwijd, waardoor er een rode kleur ontstaat. Dit wordt vaak gezien op de wangen, de kin en de neus, en is vaak erfelijk.

Bij diffuse roodheid wordt de rode kleur ook door oppervlakkige vaatjes veroorzaakt, al zijn deze vaatjes veel minder zichtbaar omdat het om een netwerk van minuscule vaatjes handelt. Hierdoor is de rode huid wat vlekkerig wat kan verergeren bij blozen, temperatuurverschillen en bij een verhoogde doorbloeding tijdens bijvoorbeeld sporten. Deze vorm van roodheid zie je dan ook vaak bij lichte huidtypen.

De derde goedaardige huidafwijking die wordt veroorzaakt door oppervlakkige vaten is de spider naevus (‘’spinnetje’’). Deze gegroepeerde kleine, gesprongen vaatjes in het gelaat of in de hals komen vaak voor bij kinderen en zwangere vrouwen, al zien we ze ook bij andere leeftijdscategorieën. Vaak spelen hormonen een grote rol in het ontstaan hiervan. Je herkent ze aan het ronde bolletje met uitlopers van vaatjes.

Behandeling: IPL- en lasertherapie. Door middel van IPL- en lasertherapie kunnen vaatjes op effectieve wijze worden behandeld. Het licht van de IPL of van de laser wordt geabsorbeerd door de rode kleur van het bloed en omgezet in warmte. Hierdoor worden de vaten doelbewust verhit en blijft het omringende weefsel volledig intact. Het lichaam ruimt deze beschadigde vaten zelf op, waardoor de rode kleur (van de bloedvaten) vanzelf afneemt.

Familiair

Keratosis Pilaris is een relatief onbekende huidaandoening, maar komt bij ruim 40% van de Nederlandse bevolking voor. Het wordt vaak gezien op de bovenarmen en bovenbenen, op de billen en de wangen. Keratosis Pilaris is te herkennen aan roodheid en aan een bobbelige ruwe structuur vergelijkbaar met kippenvel.

Als de roodheid van Keratosis Pilaris mede veroorzaakt wordt door een oppervlakkige vaatstructuur is IPL een goede methode om de roodheid te verminderen. Toch zien wij vaak dat deze huidaandoening tot stand komt door verstopping van de haarfollikels, waardoor het ‘kippenvel’ ontstaat. Exfoliatie van de bovenste huidlagen zorgt voor het egaliseren van het huidoppervlak. Hiervoor is een chemische peeling op basis van Salicylzuur of Glycolzuur heel geschikt. 

Rosacea

Bij de huidaandoening rosacea is de exacte oorzaak helaas nog onbekend. We weten wel dat de Demodexmijt mogelijk een rol speelt in het ontstaan hiervan. Tevens is de barrièrelaag van de huid beschadigd, waardoor roodheid en irritatie ontstaan. Rosacea kenmerkt zich door roodheid en ontstekingen die onder invloed van UV- licht, temperatuurwisselingen, alcohol en voedingsmiddelen kunnen verergeren.

Omdat bij Rosacea niet alleen een rode huid, maar vaak ook ontstekingen zichtbaar zijn, vraagt dit om een specifiek behandelplan. Het is belangrijk dat de barrière laag van de huid wordt hersteld. Dit kan het beste worden gedaan door middel van het dagelijks gebruik van producten die de barrièrelaag versterken. Als deze beschermlaag volledig intact is, zal dit een groot deel van de roodheid en ontstekingen reduceren.

De rode, zichtbare vaatjes kunnen door IPL- en lasertherapie worden geminimaliseerd, waardoor de vurigheid van de huidaandoening zal afnemen. Tevens kan een chemische peeling op basis van melkzuur worden ingezet. Deze peeling hydrateert de huid en verwijdert de dode huidcellen, waardoor de huid gladder zal aanvoelen en de roodheid vermindert.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast roodheid behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Anouk

Geschreven door

Anouk

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs