Hoe voorkom je droge handen?
12-01-2024

Winter

Hoe voorkom je droge handen?

In de koude wintermaanden ontkom je er vaak niet aan: die vervelende droge handen. Zeker als je regelmatig je handen wast, lijken ze alleen maar droger en ruwer te worden. Geen zorgen! Ontdek in deze blog hoe jij voorgoed afrekent met die onaangename droogte en weer kunt genieten van zijdezachte handen.

Wat gebeurt er met de handhuid als ik mijn handen was?

Handenwassen is heftig voor de huid. Dit komt omdat het natuurlijke beschermende vetlaagje, onze huid barrière, wordt weggehaald. Zonder deze bescherming is je huid niet in staat voldoende vocht vast te houden, met uitdroging als gevolg.


Hoe herken ik droge handen?

In het begin voelen je handen droog en gevoelig aan en kunnen ze er rood uit zien. Later kan de huid ook gaan barsten, ruw aanvoelen en gaan jeuken. Dit voelt onaangenaam aan en kan zelfs pijn doen.

Krijg ik ook droge handen van handalcohol?

Ja, handalcohol heeft hetzelfde effect als het wassen van de handen. Hiermee wordt ook onze natuurlijke huidbarrière aangetast. De handen zijn na een tijdje niet meer in staat zijn eigen vocht vast te houden.

De oplossing voor droge handen

1. Handcrème 
Minder wassen is geen optie. Wat je wel kunt doen is de huid telkens na het handen wassen goed verzorgen. Een juiste crème kan een kapotte huidbarrière snel helpen herstellen. Je brengt als het ware daarmee een ‘natuurlijke vetlaagje’ aan op de huid, dat je door het handen wassen bent kwijtgeraakt.

Smeer je handen dus in met de juiste crème! En daarbij geldt: hoe vetter en vaker, hoe beter. In ieder geval na moet je je handen na iedere wasbeurt opnieuw insmeren. Wij raden de Cicaplast Mains Handcrème aan omdat hier 4% Niacinamide in zit. Dit werkt kalmerend en helpt de beschermende huidbarrière direct te herstellen. De 30% Glycerine vormt een beschermende laag die bestand is tegen handen wassen en wrijving. De crème trekt snel in en is niet vet of plakkerig.

2. Vermijd agressieve zepen
Kies voor milde, hydraterende handzepen zonder overmatige chemicaliën. Harde zepen kunnen de natuurlijke oliën van je huid wegwassen.

3. Laat je handen niet weken
Vermijd langdurig contact met water, vooral warm water, omdat dit de natuurlijke oliën kan afbreken. Gebruik indien nodig handschoenen bij het afwassen.

Last van extreem droge handen?

Heb je last van extreem droge handen? Dan hebben we de gouden tip voor je! Combineer hydraterende handcrème met Jojobaolie. Als de crème goed is ingetrokken, breng dan een klein laagje Jojobaolie aan. Dit zorgt ervoor dat de huid nóg beter het vocht vasthoudt.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.
Wendy

Geschreven door

Wendy

Afgestudeerd HBO opleiding Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs