spider naevus

De spider naevus wordt ook wel een “spinnenkop” genoemd, door de uitwaaiering van fijne rode vaatjes rond het rode knopje. Deze vaatjes worden vergeleken met de pootjes van een spin. De roodheid kan worden weggedrukt, dat wil zeggen dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes wordt geduwd. Bij het loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk met bloed. Deze haarfijne bloedvaatjes bevinden zich vooral in het gezicht, de hals, de nek, op de handruggen en op de onderarmen.

Een spider naevus kan bij iedereen voorkomen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook komt de spider naevus veel voor bij kinderen.

In de klinieken van De Huidkliniek bieden huidtherapeuten verschillende behandelingen aan voor het verwijderen van spider naevus, zoals IPL en lasertherapie. Tijdens een vrijblijvend consult besluiten wij in overleg met u, welke behandeling voor u het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven u graag advies op maat. De Huidkliniek is bereikbaar via: 088 224 03 00.

Op uw gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Spider naevus Spider naevus

De oorzaken van een spider naevus

De precieze oorzaak van het ontstaan van een spider naevus is onduidelijk. Wel is bekend dat het een plaatselijke verwijding is van een klein bloedvaatje in de huid. Een spider naevus kan spontaan op een plek in de huid ontstaan of wordt veroorzaakt door de volgende factoren:

 • Zon. Temperatuurwisselingen, stress en alcohol hebben één ding gemeen: ons bloed gaat er sneller door stromen en is van invloed op de verwijding van kleine bloedvaatjes in de huid.
 • Hormonale factoren.
 • Chronische leverziekten of auto-immuunziekten. Bij deze aandoeningen zitten de spider naevi met name verspreid over de borst en de bovenarmen.

Vrijblijvend consult

met één van onze huidtherapeuten

De symtomen van spider naevus

De Huidkliniek is gespecialiseerd in laserbehandelingen en heeft hierdoor ook een groot aanbod aan lasers. De IPL, de KTP-Laser en de Erbium:YAG laser zijn alle drie geschikt voor het verwijderen van spider naevi. Het licht van de IPL of laser wordt geabsorbeerd door de rode kleur van het bloed en omgezet in warmte.

Hierdoor worden de vaten doelbewust verhit en blijft het omringende weefsel volledig intact. Het lichaam ruimt deze beschadigde vaten zelf op, waardoor de rode kleur (de bloedvaten) vanzelf afneemt.

Spider naevus bij kinderen en zwangere vrouwen

Een spider naevus kan al op jonge leeftijd ontstaan en komt dan het vaakst voor op de wangen. Meestal verdwijnen deze rode vlekjes na de puberteit weer. Bij zwangere vrouwen kunnen de plekjes ook plotseling ontstaan. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen krijgen één of meerdere spiders in de huid. Ook bij zwangere vrouwen geldt dat de plekjes na de bevalling vaak weer verdwijnen.

Ervaring

“Snel, eerlijk advies” In een aantal seconden was het plekje al weg, super!

Contact

Bent u benieuwd of De Huidkliniek uw spider naevi kan behandelen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijgt u meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij uw huid het beste kunnen behandelen. Ook krijgt u advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het verwijderen van spider naevi, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. U kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage, het ontharen van het lichaam en gezicht én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over de behandeling

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of uw behandeling wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer u een aanvullend pakket heeft binnen uw zorgverzekering. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoe lang duurt een behandeling?

Dit verschilt per type behandeling en het aantal mogelijke vervolgbehandelingen voor het gewenste resultaat. Tijdens het eerste kosteloze consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor u op.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij een laserbehandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 2-3 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Het kan ook zijn dat de spider naevus al na 1 tot 2 laserbehandelingen weer mooi weg trekt.

Over het algemeen verminderen laserbehandelingen de zichtbaarheid van de spider naevus en trekt deze weg. Helaas kunnen wij niet garanderen dat de spider naevus nooit meer terugkomt. Vaatjes in het gezicht en met name op de neus kunnen gemakkelijk terugkomen. Wij adviseren in sommige gevallen 1-2 keer per jaar een onderhoudsbehandeling te doen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is gevoelig. Daarom gebruiken wij in veel gevallen verdovende Emla-crème. Het verschilt per behandeling hoe gevoelig de behandeling is. Hoe intensiever we behandelen, hoe meer u van de behandeling zult voelen. U leest op de pagina’s van de verschillende behandelingen hoe andere mensen de behandeling ervaren.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de laserbehandeling van de spider naevus kan de huid wat rood zijn van de warmte. Dit trekt vaak na enkele uren weer weg. Tijdens het behandeltraject van de spider naevus dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders bestaat het risico op pigmentvorming op het behandelde gebied

De huidtherapeuten van De Huidkliniek adviseren om tot 4 dagen na de behandeling rustig aan te doen met sport, het bukken proberen te beperken en niet naar de sauna te gaan. Door deze factoren kunnen de vaatjes gemakkelijk weer openspringen.

Welke huidverzorging moet ik gebruiken na de behandeling?

U kunt de huid na de behandeling het beste vet houden met bijvoorbeeld Cicaplast. Dit product is bij ons in de klinieken te koop maar kunt u ook bestellen via de webshop. Het is fijn om deze direct na de behandeling in huis te hebben om zo de velletjes tegen te gaan.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de voor en nazorg van spider naevus behandelingen?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen de specialisten van De Huidkliniek een behandelplan op maat voor u op. Tijdens dit consult wordt tevens aandacht besteed aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die u kan treffen. Zo geldt voor veel behandelingen dat u uw huid na de behandeling het beste vet kan houden met bijvoorbeeld Cicaplast.

Blogs

cryolipolyse

Cryolipolyse: Het bevriezen van vetcellen

| Blog | No Comments
CRYOLIPOLYSE: HET BEVRIEZEN VAN VETCELLEN Cryolipolyse (vetbevriezing) is een behandeling die momenteel ontzettend populair is. Dit komt omdat we steeds bewuster en gezonder leven en hierbij een strak lichaam gewenst…

15 Feiten en fabels over vetbevriezing

| Blog | No Comments
15 Feiten en fabels over vetbevriezing “Werkt vetbevriezing echt?” Dit is een van de meest gestelde vragen in onze klinieken. Dat is niet zo gek, want het lijkt bijna te…
haren op mijn gezicht

‘Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht’

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
'Ik schaam me voor de haren op mijn gezicht' “Als ik me niet scheer, zie je de haren op mijn gezicht heel duidelijk zitten. Dat geeft me toch het gevoel…
Spider naevus Spider naevus

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care