spider naevus

De spider naevus wordt ook wel een “spinnenkop” genoemd, door de uitwaaiering van fijne rode vaatjes rond het rode knopje. Deze vaatjes worden vergeleken met de pootjes van een spin. De roodheid kan worden weggedrukt, dat wil zeggen dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes wordt geduwd. Bij het loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk met bloed. Deze haarfijne bloedvaatjes bevinden zich vooral in het gezicht, de hals, de nek, op de handruggen en op de onderarmen.

Een spider naevus kan bij iedereen voorkomen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook komt de spider naevus veel voor bij kinderen.

Wij bieden verschillende behandelingen aan voor het verwijderen van spider naevus, zoals IPL en lasertherapie. Tijdens een vrijblijvend consult besluiten wij samen welke behandeling voor jou het meest geschikt is. We geven je graag advies op maat. Je kunt ons telefonisch bereiken op: 088 224 03 00 of chat met ons via de website.

Hoe ontstaat een spider naevus?

De precieze oorzaak van het ontstaan van een spider naevus is onduidelijk. Wel is bekend dat het een plaatselijke verwijding is van een klein bloedvaatje in de huid. Een spider naevus kan spontaan op een plek in de huid ontstaan of wordt veroorzaakt door de volgende factoren:

 • Zon. Temperatuurwisselingen, stress en alcohol hebben één ding gemeen: ons bloed gaat er sneller door stromen en is van invloed op de verwijding van kleine bloedvaatjes in de huid.
 • Hormonale factoren.
 • Chronische leverziekten of auto-immuunziekten. Bij deze aandoeningen zitten de spider naevi met name verspreid over de borst en de bovenarmen.

Vrijblijvend consult

met één van onze huidtherapeuten

Hoe wordt een spider naevus verwijderd?

Wil je een spider naevus laten verwijderen? Dan kun je bij ons goed terecht. We bieden verschillende behandelingen aan tegen een spider naevus, zoals: IPL, de KTP-Laser en de Erbium:YAG laser. Deze lasers zijn alle drie geschikt voor het verwijderen van spider naevi. Het licht van de IPL of laser wordt geabsorbeerd door de rode kleur van het bloed en wordt omgezet in warmte. Hierdoor worden de vaten doelbewust verhit en blijft het omringende weefsel volledig intact. Het lichaam ruimt deze beschadigde vaten vervolgens zelf op, waardoor de rode kleur (de bloedvaten) vanzelf afneemt.

Review

“Snel, eerlijk advies. In een aantal seconden was het plekje al weg, super!”

Contact

Ben je benieuwd hoe wij jouw spider naevus kunnen verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 0300 of chat met ons via de website. Tijdens een consult kijken we samen wat de meest geschikte behandeling is voor jouw huid. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast spider naevi behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnebeenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Veel gestelde vragen over de behandeling

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of deze behandeling wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoe lang duurt een behandeling?

Dit verschilt per type behandeling en het aantal mogelijke vervolgbehandelingen voor het gewenste resultaat. Tijdens het eerste consult stellen we een behandelplan op maat voor je op.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij een laserbehandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 2-3 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Het kan ook zijn dat de spider naevus al na 1 tot 2 laserbehandelingen weer mooi weg trekt.

Over het algemeen verminderen laserbehandelingen de zichtbaarheid van de spider naevus en trekt deze weg. Helaas kunnen wij niet garanderen dat de spider naevus nooit meer terugkomt. Vaatjes in het gezicht en met name op de neus kunnen gemakkelijk terugkomen. Wij adviseren in sommige gevallen 1-2 keer per jaar een onderhoudsbehandeling te doen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is gevoelig. Daarom gebruiken wij in veel gevallen verdovende Emla-crème. Het verschilt per behandeling hoe gevoelig de behandeling is. Hoe intensiever we behandelen, hoe meer je van de behandeling zult voelen.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de laserbehandeling van de spider naevus kan de huid wat rood zijn van de warmte. Dit trekt vaak na enkele uren weer weg. Tijdens het behandeltraject van de spider naevus dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders bestaat het risico op pigmentvorming op het behandelde gebied

De huidtherapeuten van De Huidkliniek adviseren om tot 4 dagen na de behandeling rustig aan te doen met sport, het bukken proberen te beperken en niet naar de sauna te gaan. Door deze factoren kunnen de vaatjes gemakkelijk weer openspringen.

Welke huidverzorging moet ik gebruiken na de behandeling?

Je kunt de huid na de behandeling het beste vet houden met bijvoorbeeld Cicaplast. Dit product is bij ons in de klinieken te koop, maar je kunt het ook bestellen via de webshop. Het is fijn om deze direct na de behandeling in huis te hebben om zo de velletjes tegen te gaan.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de voor en nazorg van spider naevus behandelingen?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen wij een behandelplan op maat voor je op. Tijdens dit consult wordt besteden we ook aandacht aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die je kunt treffen. Zo geldt voor veel behandelingen dat je je huid na de behandeling het beste vet kan houden met bijvoorbeeld Cicaplast.

Blogs

Huid verzorgen na vakantie

Hoe kun je je huid het beste verzorgen na de vakantie?

| Blog | No Comments
Hoe kun je je huid het beste verzorgen na de vakantie? Ken je dat gevoel? Je bent net terug van een heerlijke (ski)vakantie en voelt je weer helemaal opgeladen om…

Mannen opgelet: Zo kom je van acne af!

| Blog, Blog - Acne | No Comments
Acne bij mannen Puistjes en pukkels komen vaak voor bij mannen en vrouwen. Vooral in de puberteit, vanaf 15 jaar, kunnen mannen hier veel last van krijgen. Maar ook als…
5 tips om veilig te zonnen

5 tips om veilig te zonnen

| Blog | No Comments
5 tips om veilig te zonnen Het is niet meer zo hip als vroeger om vol in de zon te gaan bakken voor een bruine teint. Daar zijn wij als…
Spider naevus Spider naevus

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care