Rode wangen: Welk type je ook hebt, het is te verhelpen
23-11-2023

Roodheid

Rode wangen: Welk type je ook hebt, het is te verhelpen

Gezellige rode wangen van een koude wind, door een onhandige opmerking of een spannende wedstrijd, wanneer je last hebt van chronische roodheid in het gezicht. Gelukkig zijn de meeste types eenvoudig te verhelpen met een effectieve laserbehandeling, maar het is wel belangrijk dat je weet welk type jij hebt. In dit blog leggen we je uit hoe rode wangen ontstaan en laten we de meest voorkomende vormen van roodheid in het gezicht zien.

Rode wangen: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Roodheid ontstaat doordat oppervlakkige vaatjes in de huid verslapt raken en daardoor uitzetten. Hierdoor ontstaat de rode kleur in de huid. Andere factoren die roodheid veroorzaken zijn:
  • Aanleg. Als het huidprobleem voorkomt in de familie is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
  • Demodexmijt, deze mijt bevindt zich van nature op de huid, maar in grote aantallen kunnen zij de ontstekingen bij rosacea stimuleren.
  • Zon, temperatuurwisseling, stress en alcohol hebben één ding gemeen; ons bloed gaat er sneller van stromen en dat heeft invloed op de roodheid van onze huid.
  • Voeding en dan met name pittige gerechten, worden afgeraden wanneer de huid gevoelig is voor roodheid.
  • Geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van zichtbare adertjes of roodheid van de huid.
Couperose behandelen

4 meest voorkomende vormen van rode wangen

Om te weten hoe je jouw rode wangen het beste kunt behandelingen is het eerst belangrijk om te weten welke vorm je hebt. We kunnen dit het beste beoordelen tijdens een vrijblijvend consult, maar wil je zelf al op onderzoek gaan? Dan lees je hieronder de 4 meest voorkomende vormen van rode wangen.

1. Couperose
De meest voorkomende vorm van chronische rode wangen is couperose. De oppervlakkige bloedvaatjes zijn beschadigd waardoor het bloed niet meer vloeit, maar stilstaat. Dit zorgt voor ontsierende rode ‘sliertjes’ op de wangen en vaak ook neus. De oorzaken zijn divers, maar de uiting ervan is veelal hetzelfde. De IPL- of vaatlaserbehandeling bij couperose is puur cosmetisch en wordt daarom vaak niet vergoed, maar het resultaat mag er altijd wezen. De huid oogt weer mooi egaal.

2. Acne Rosacea
Een huidaandoening die zich door puistjes en rode vaatjes kenmerkt. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor , maar bij mannen vaak in een heftigere vorm. Acne Rosacea wordt verholpen met een IPL- of vaatlaserbehandeling en in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast wordt vaak een metronidazol crème voorgeschreven.

3. Diffuse roodheid
Eczeem, psoriasis, overgevoeligheid of een allergische reactie. Het kunnen veroorzakers zijn van diffuse roodheid rond de wangen, hals en neus. De roodheid is vaak vlekkerig en blijvend. Er zijn bij diffuse roodheid altijd meerdere behandelingen nodig.

4. Spider naevus
Deze onschuldige vorm van roodheid komt vaker voor bij vrouwen, omdat het vaak tijdens de zwangerschap ontstaat. Een spider naevus (spinnenkop) bestaat uit een centrale rode verhevenheid en is meestal net zo groot als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaien haarfijne bloedvaatjes (de pootjes). Het is goed te verhelpen met één tot drie laserbehandelingen of IPL-behandelingen.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast roodheid behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs