Zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker (of melasma), is een pigmentstoornis die grillige, bruine verkleuringen in het gezicht veroorzaakt en bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Het pigment is vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
Met name in de lente- en zomermaanden wordt de pigmentatie, onder invloed van zonlicht, donkerder van kleur. De verkleuringen op de bovenlip worden vaak als vervelend ervaren en kunnen voor onzekerheid zorgen.

Als je je zwangerschapsmasker wilt behandelen, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling het meest geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? We publiceren regelmatig artikelen en blogs.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De exacte oorzaak van zwangerschapsmasker ofwel melasma is niet bekend. Er is wel duidelijk sprake van een overgevoeligheid van pigmentcellen en een verstoord pigmentsysteem. Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van zwangerschapsmasker zijn:

  • Zwangerschap. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt de pigmentaanmaak gestimuleerd. Veel vrouwen krijgen daardoor donkerdere tepels, een verticale streep over hun buik en meer sproeten. Het extra pigment kan helaas ook voor donkere verkleuringen in het gezicht resulteren. In veel gevallen verdwijnt het zwangerschapsmasker na de zwangerschap vanzelf.
  • Zonlicht. Onder invloed van UV-licht wordt de pigmentaanmaak nog meer gestimuleerd. We zien regelmatig dat er zwangerschapsmasker ontstaat na een zonvakantie, een zonnige periode of het gebruik van de zonnebank.
  • Anticonceptiepil. Net als tijdens de zwangerschap wordt de pigmentaanmaak, onder invloed van vrouwelijke hormonen, gestimuleerd bij het gebruik van de anticonceptiepil. Niet alle pigmentcellen reageren gevoelig op de hormonen, waardoor er vlekkerige verkleuringen ontstaan.
  • Erfelijke factoren. Als het huidprobleem in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
  • Cosmetica. Vooral het gebruik van cosmetica of medicinale crèmes waarbij de huid gevoelig wordt voor zonlicht, vergroot de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsmasker.

De symptomen van zwangerschapsmasker (Melasma)

Bij een zwangerschapsmasker zijn vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ook in de nek en op de armen pigmentvlekken voor. Een zwangerschapsmasker is een niet schadelijke vorm van hyperpigmentatie (ophoping van huidpigment).

Zwangerschapsmasker voorkomen

Het is het beste om het ontstaan van zwangerschapsmasker of de verergering ervan, te voorkomen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht. Wij adviseren om dagelijks een zonnebrandcrème SPF50 te gebruiken en om deze crème, bij voorkeur iedere 2 uur, opnieuw aan te brengen.

Tevens adviseren wij het gebruik van verzorgingsproducten met actieve ingrediënten, die een oplichtende werking hebben op de pigmentatie. Producten op basis van hoge concentraties vitamine C en Retinol kunnen melasma oplichten. Wil je advies over huidverzorging? Kom dan bij ons langs voor een vrijblijvend consult!

Zwangerschapsmasker behandelen

Een zwangerschapsmasker kunnen wij goed behandelen door middel van o.a. lasertherapie en peelings. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor je het meest geschikt is. We geven je graag advies op maat.

Ervaringen

“Uitstekend” Rustige omgeving. Geeft duidelijke info. Luistert goed naar de cliënt. Onthoudt de vorige afspraken en hoe de huid er toen uit zag. Praat mee over de progressie. Heel aardig!

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Je kunt bij ons ook terecht voor andere behandelingen. Wij behandelen ook beenvaatjes, acnelittekens en couperose. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de behandeling die voor je het meest geschikt is. Tijdens een vrijblijvend consult stellen we een op maat gemaakt behandelplan voor je op.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je zwangerschapsmasker wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

verschil tussen laser en ipl

Wat is het verschil tussen laser en IPL? De voor- en nadelen

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
Wat is het verschil tussen laser en IPL? Wanneer ongewenste haargroei wordt behandeld, behoren IPL en laser tot de behandelmogelijkheden.  Maar wanneer kiezen wij voor de IPL of juist voor…
Vragen over hyperpigmentatie

De 5 meest gestelde vragen over hyperpigmentatie

| Blog | 19 Comments
De 5 meest gestelde vragen over hyperpigmentatie Miljoenen mensen hebben hyperpigmentatie op het gezicht en/of op het lichaam. We merken dan ook dat er nog altijd veel vragen zijn over…
peeling in de zomer

Peeling in de zomer? Ja!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Peeling | No Comments
Peeling in de zomer? Ja! Een van de grootste misvattingen over een chemische peeling is dat deze niet kunnen worden uitgevoerd in de zomer. Chemische peelings worden wereldwijd uitgevoerd, óók…
Derma2Care