Zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker (of melasma), is een pigmentstoornis die grillige, bruine verkleuringen in het gezicht veroorzaakt en bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Het pigment is vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
Met name in de lente- en zomermaanden wordt de pigmentatie, onder invloed van zonlicht, donkerder van kleur. De verkleuringen op de bovenlip worden vaak als vervelend ervaren en kunnen voor onzekerheid zorgen.

Als je je zwangerschapsmasker wilt behandelen, ben je bij De Huidkliniek aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling voor je geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? De Huidkliniek publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De exacte oorzaak van zwangerschapsmasker ofwel melasma is niet bekend. Er is wel duidelijk sprake van een overgevoeligheid van pigmentcellen en een verstoord pigmentsysteem. Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van zwangerschapsmasker zijn:

  • Zwangerschap. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt de pigmentaanmaak gestimuleerd. Veel vrouwen krijgen daardoor donkerdere tepels, een verticale streep over hun buik en meer sproeten. Het extra pigment kan helaas ook voor donkere verkleuringen in het gezicht resulteren. In veel gevallen verdwijnt het zwangerschapsmasker na de zwangerschap vanzelf.
  • Zonlicht. Onder invloed van UV-licht wordt de pigmentaanmaak nog meer gestimuleerd. We zien regelmatig dat er zwangerschapsmasker ontstaat na een zonvakantie, een zonnige periode of het gebruik van de zonnebank.
  • Anticonceptiepil. Net als tijdens de zwangerschap wordt de pigmentaanmaak, onder invloed van vrouwelijke hormonen, gestimuleerd bij het gebruik van de anticonceptiepil. Niet alle pigmentcellen reageren gevoelig op de hormonen, waardoor er vlekkerige verkleuringen ontstaan.
  • Erfelijke factoren. Als het huidprobleem in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
  • Cosmetica. Vooral het gebruik van cosmetica of medicinale crèmes waarbij de huid gevoelig wordt voor zonlicht, vergroot de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsmasker.

De symptomen van zwangerschapsmasker (Melasma)

Bij een zwangerschapsmasker zijn vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ook in de nek en op de armen pigmentvlekken voor. Een zwangerschapsmasker is een niet schadelijke vorm van hyperpigmentatie (ophoping van huidpigment).

Zwangerschapsmasker voorkomen

Het is het beste om het ontstaan van zwangerschapsmasker of de verergering ervan, te voorkomen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht. Wij adviseren om dagelijks een zonnebrandcrème SPF50 te gebruiken en om deze crème, bij voorkeur iedere 2 uur, opnieuw aan te brengen.

Tevens adviseren wij het gebruik van verzorgingsproducten met actieve ingrediënten, die een oplichtende werking hebben op de pigmentatie. Producten op basis van hoge concentraties vitamine C en Retinol kunnen melasma oplichten. Tijdens een vrijblijvend consult zal de huidtherapeut van De Huidkliniek het productgebruik toelichten.

Zwangerschapsmasker behandelen

Zwangerschapsmasker kan bij De Huidkliniek goed worden behandeld door middel van o.a. lasertherapie en peelings. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor je het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat.

Ervaringen

“Uitstekend” Rustige omgeving. Geeft duidelijke info. Luistert goed naar de cliënt. Onthoudt de vorige afspraken en hoe de huid er toen uit zag. Praat mee over de progressie. Heel aardig!

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je zwangerschapsmasker bij De Huidkliniek? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

De Huidkliniek heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van zwangerschapsmasker, biedt De Huidkliniek nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Dit is afhankelijk van de behandeling die voor je het meest geschikt is. Tijdens een vrijblijvend consult stelt de huidtherapeut van De Huidkliniek een op maat gesneden behandelplan voor je op.

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je zwangerschapsmasker wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

wallen

5 tips om je wallen en donkere kringen weg te werken!

| Blog | No Comments
5 tips om je wallen en donkere kringen weg te werken! "Gaat het wel goed met je?" "Heb je lekker geslapen?" Vragen waar mensen met wallen letterlijk moe van worden.…
natuurlijke huidverjonging

Natuurlijke huidverjonging is dé trend van nu!

| Blog | No Comments
Natuurlijke huidverjonging is dé trend van nu! De markt werd tientallen jaren geleden overgenomen door botox, fillers en plastische chirurgie. Mensen waren op zoek naar de eeuwige jeugd en jaren…
Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet vierkant

Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet?

| Blog, Blog - Laser | No Comments
Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet? Zo rond het voorjaar als de zon weer begint te schijnen, krijgen wij als huidtherapeuten regelmatig dezelfde vraag gesteld: “Is het veilig om…
Derma2Care