23-11-2023

Pigment

11 fabels en feiten over pigment

Bijna iedereen heeft wel een of meerdere pigmentvlekken op zijn gezicht of lichaam. Dit is niet gek, want de zon heeft een grote invloed in het ontstaan van pigmentvlekken. Pigment is de kleurstof die zorgt voor de kleur van je huid, haar en de iris in je ogen. Een pigmentvlek is een ophoping van het pigment in je huid. Dit uit zich in een donkere vlek en kan als cosmetisch storend worden ervaren. Wat kun je het beste doen tegen een pigmentvlek en hoe ontstaat een pigmentvlek precies? In dit blog hebben wij de meest voorkomende fabels en feiten over pigment voor je op een rijtje gezet.

1. Een behandelde pigmentvlek zal nooit meer terugkeren

Fabel. Pigmentvlekken kunnen terugkeren onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonbescherming. Smeren, smeren, smeren dus!

2. Een behandeling met IPL of laser vermindert pigmentvlekken

Feit. De warmte van de lichtflits van IPL of van het laserlicht wordt door het pigment geabsorbeerd. Doordat de warmte het pigment “kapot’’ maakt, kan het lichaam het overtollige pigment afvoeren. Het is een veilige manier om het pigment in de huid te minimaliseren of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over het verwijderen van pigmentvlekken.

3. Bepaalde ingrediënten zoals Retinol of Vitamine C kunnen pigmentvlekken verminderen.

Feit. Deze ingrediënten verhelderen de huid, corrigeren bestaand pigment en helpen de vorming van nieuw pigment tegen te gaan.

4. Pigmentvlekken ontstaan alleen in het gezicht

Fabel. Op alle lichaamsdelen die met regelmaat blootgesteld worden aan de zon kunnen pigmentvlekken ontstaan. Denk hierbij aan het decolleté, de benen, armen, handen, voeten, rug en buik. Op de onderstaande foto’s kun je goed zien hoe het pigment vermindert na een IPL en laserbehandeling.

5. Als je op jonge leeftijd verbrandt heb je een grotere kans dat je na je 30e een vlekkerige huid krijgt

Feit. Wanneer je één keer verbrand bent kun je al pigmentvlekken krijgen. Kinderen zijn daarnaast ook extra gevoelig voor de zon. Het is daarom belangrijk om kinderen goed en met regelmaat in te smeren met een hoge zonnefactor; leer ze op jonge leeftijd dat het heel belangrijk is om de huid goed te beschermen tegen de zon.

Meer informatie over een verbrande huid en wat je hier het beste tegen kunt doen, kun je hier vinden.


6. Alle pigmentvlekken ontstaan door zonlicht

Fabel. Blootstelling aan de zon is vaak de hoofdoorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken, maar ook hormonale invloeden, medicatie en bepaalde ziekten kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Een zwangerschapsmasker wordt bijvoorbeeld getriggerd door hormonen. De naam laat het al doorschemeren; zowel de zwangerschap als het slikken van de pil veroorzaken een grotere kans op het ontstaan van een zwangerschapsmasker, doordat de hormonen de pigmentaanmaak stimuleren.

In de meeste gevallen verdwijnt het masker na de zwangerschap, of als je stopt met het slikken van de pil. Wanneer dit niet het geval is kun je hier bij ons behandelingen voor ondergaan.

7. Peelings verminderen pigmentvlekken

Feit. Naast een ipl en laserbehandeling kan pigment ook verminderd worden middels een peeling. De meest effectieve peeling die wij inzetten tegen pigment is de 3 Step Peel van ZO Skin Health. Dit is een peeling waarbij je eerste huidlaag vervelt en het pigment in één keer meegenomen wordt. Het resultaat van deze peeling is hierdoor direct na het vervellen zichtbaar. 

8. Van HEV licht kan ik geen pigmentvlekken krijgen

Fabel. Naast UV-A en UV-B licht kun je ook van HEV-licht pigmentvlekken krijgen. HEV-licht is bijvoorbeeld infrarood licht. Bekijk dus goed op de verpakking van je zonverzorging of je tegen alle drie de lichtstralen bent beschermd. Met de zonverzorging van La Roche Posay ben je ook goed beschermd tegen HEV-licht.

9. De behandeling van pigmentvlekken is alleen mogelijk in de winter

Fabel. Wij kunnen het hele jaar door pigmentvlekken behandelen. Het is voor de behandeling belangrijk dat het kleurcontrast tussen de pigmentvlek en de huid eromheen groot genoeg is. Als dit het geval is, kan er behandeld worden; ook in de zomer.

10. Pigmentvlekken kunnen ontstaan bij acneklachten

Feit. Dit soort pigment noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie. Dit is een opeenhoping van pigment dat ontstaat na een ontsteking of een beschadiging van de huid.

11. Bepaald voedsel kan helpen tegen UV-schade

Feit. Door middel van antioxidanten kun je je huid helpen beschermen tegen UV-schade. Dit zijn bijvoorbeeld: betacaroteen, vitamine E, vitamine C en groene thee. Zorg daarom voor veel groente en fruit in je dieet.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast pigment behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Huidverzorging tegen pigmentvlekken

Blogs

Alle blogs