De 5 meest gestelde vragen over pigmentvlekken | De Huidkliniek
14-02-2024

Pigment

De 5 meest gestelde vragen over pigmentvlekken

Miljoenen mensen ondervinden last van pigmentvlekken op het gezicht en/of op het lichaam. We merken dat er altijd veel vragen zijn over deze donkere vlekken op de huid. Zijn pigmentvlekken hetzelfde als hyperpigmentatie? In dit blog geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over pigment.

1. Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie komt in veel verschillende soorten, maten en vormen; maar wat is het nu eigenlijk? Het woord hyperpigmentatie verraadt het eigenlijk al: ‘hyper’ betekent ‘te veel’ en pigment is de kleur van je huid. Dus: te veel kleur in je huid. Er bestaan verschillende vormen van hyperpigmentatie. We lichten er een aantal voor je toe:
  • Lentigo Solaris oftewel de zonnevlek. Dit is een goedaardige pigmentvlek die een scherpe begrenzing heeft ten opzichte van de omliggende huid. De oorzaak is vaak zonschade.
  • Melasma oftewel het zwangerschapsmasker. Bij melasma spreken wij over donkerbruine vlekken die met name op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rondom de ogen en de mond voorkomen. Melasma komt met name voor bij vrouwen. Een zwangerschapsmasker klinkt alsof dit zich alleen tijdens de zwangerschap ontwikkelt, maar dat hoeft niet altijd. Meer weten over melasma? Klik hier! 
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking. Als de huid weer geheeld is wordt de huid donkerder.
  • Sproeten worden vaak bestempeld als schattig. Dit is echter ook een vorm van hyperpigmentatie. Er bestaan tientallen opeenhopingen van pigment in de huid; stuk voor stuk zijn dit kleine donkere vlekjes die vaak op plekken voorkomen die veel worden blootgesteld aan het zonlicht. Meer over sproetjes lees je hier. 

2. Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?

  • Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht in eerst instantie de aanmaak van pigment/melanine bevordert. Pigment dient als huideigen bescherming tegen de schadelijke Uv-straling (zon). De straling van de zon zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar overmatige blootstelling kan het proces verstoren en leiden tot hyperpigmentatie.
  • Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm van hyperpigmentatie, namelijk: het zwangerschapsmasker. Het komt met name voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt wanneer de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren op het moment dat de huid wordt blootgesteld aan de zon. Ondanks de benaming ‘zwangerschapsmasker’, hoef je niet per se zwanger te zijn. Het slikken van de anticonceptiepil kan tevens een zwangerschapsmasker veroorzaken.
  • Medicatie kan als bijwerking voor hyperpigmentatie zorgen. Met name hormonale behandelingen, chemotherapie en antibiotica kunnen dit veroorzaken, maar er zijn ook nog andere medicijnen.
  • Verkeerd cosmetica gebruik.
  • Het kan voorkomen dat er na een verwonding, zoals: een snee, een brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne een donkere vlek achter blijft.
  • Hyperpigmentatie als gevolg van een ziekte, zoals: auto-immuunziekten, maag en- darmziektes, metabolische afwijkingen en vitaminetekorten.
pigmentvlekken

3. Is hyperpigmentatie hetzelfde als pigment?

Pigment wordt gebruikt om een kleur aan te geven. Het pigment van de huid wordt ook wel melanine genoemd. Melanine bepaalt de kleur van je haren, ogen en huid. Met hyperpigmentatie wordt aangegeven dat er te veel pigment aanwezig is in de huid. In de huid is er sprake van een opeenstapeling van melanine. Hierdoor ontstaat plaatselijk donkere plekken in de huid.

Conclusie: Pigment en hyperpigmentatie is deels hetzelfde. Bij een overdosis aan pigment ontstaat er hyperpigmentatie.

4. Wat kun je doen tegen deze donkere vlekken?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om hyperpigmentatie zo veel mogelijk te voorkomen. We hebben ze hier op een rijtje gezet:
  • Wil je hyperpigmentatie voorkomen? Dan kun je het beste vanaf een jonge leeftijd dagelijks een hoogwaardige zonbescherming aanbrengen.
  • Je kunt producten met antioxidanten gebruiken. Een antioxidant is bedoeld om de schade van de zon te hertellen en de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Toch pigment opgelopen? Je kunt bij ons terecht voor meerdere behandelingen die het pigment kunnen verlichten. Bekijk alle behandelingen hier. 

Licht & Laserbehandeling 

Wij bieden verschillende licht en/of laserbehandelingen die wij kunnen inzetten. IPL en/of de KTP-laser wordt met name ingezet. Het doel van de behandeling is om het pigmentvlekje lichter te maken of helemaal te laten verdwijnen. Tijdens deze behandeling kunnen wij heel gericht het pigmentvlekje of meerdere pigmentvlekjes verwarmen. Het lichaam stoot hierdoor de pigmentcellen af. Op de huid zie je dat de pigmentvlekjes donkerder kleuren en na ongeveer 1 week valt het korstje ervan af. Meestal lukt dit binnen 3-5 behandelingen. 

Daarnaast kunnen we microneedling of een chemische peeling inzetten. Bij een peeling brengen we een bepaald soort zuur aan op de huid. Dit zuur zorgt voor een chemische reactie in de huid, waardoor de dode huidcellen versnelt loslaten. Het opgehoopte pigment schilfert op deze manier sneller af en wordt lichter van kleur. De huid wordt gestimuleerd door op versnelde wijze nieuwe, gezonde huidcellen aan te maken. De huidteint wordt hierdoor egaler. 

Pigment IPL

5. Kan hyperpigmentatie verdwijnen?

Hyperpigmentatie verdwijnt over het algemeen niet vanzelf, omdat het pigment opgehoopt in de huid ligt. Het opgehoopte pigment wordt niet ineens afgestoten door het lichaam. Middels producten of behandelingen wordt het pigment opgelicht of gestimuleerd om af te schilferen, waardoor de huidteint weer egaler wordt. 

Bekijk hier al onze producten tegen pigmentvlekken. 

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs