Skip to main content
BlogBlog - Acne

10x oorzaken van acne

Oorzaken acne

Of je nu last hebt van ernstige acne, of van hier en daar een puistje: elke pukkel is er een teveel. We willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Soms heb je geen idee waar de acne vandaan komt en hoe je ervan af komt. Daarom hebben wij in dit blog alle factoren die invloed kunnen hebben op acne, óf acne kunnen verergeren, onder elkaar gezet.

Als je vragen hebt over acne, kun je ons altijd bellen op 088 224 03 00 of een Whatsapp bericht sturen.

Wil je acne verminderen? We hebben nu een leuke herfstactie! Tot en met november 2022 krijg je van ons bij elke peeling een gratis retinol boost!

1. Zonlicht en hoge temperaturen

Soms lijkt het alsof zonlicht acne vermindert. Dit komt omdat je in de zomermaanden vaak een donkerdere teint krijgt, waardoor een puistje of pukkeltje in je gezicht minder opvalt. Echter, de zon zorgt ervoor dat je huid wat dikker wordt, waardoor talg zich kan ophopen en er juist sneller ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen komen vaak in de herfst tot uiting, maar de oorsprong ervan ligt bij de zomerzon. Daarnaast droogt je huid uit. Door de warmte van de zon verdampt het vocht in je huid sneller.

Wat je hiertegen kunt doen? Zorg ervoor dat je je huid dun houdt met een exfoliant. Zo verwijder je dode huidcellen en zorg je ervoor dat talg zich minder snel ophoopt in je huid. Hiervoor bieden wij een Summer Peel aan. Dit is een milde chemische peeling, die perfect is voor in de zomer. Deze zorgt ervoor dat je huid zichzelf vernieuwt en houdt de huidlaag dun, zodat talg zich niet kan ophopen.

Tip: ook in het vliegtuig is de lucht erg droog, waardoor je huid meer talg kan produceren. Breng daarom voordat je gaat vliegen altijd een hydraterende crème aan op je gezicht.

2. Stress

Stress kan invloed hebben op het ontstaan en verergeren van acne. Als je gestrest bent, produceert je lichaam namelijk meer testosteron. Dit is het hormoon dat de mannelijke eigenschappen versterkt en kan resulteren in een verhoogde talgproductie, wat ervoor zorgt dat de talgklieren sneller verstopt raken en acne ontstaat of verergert.

acne rug

3. Hormonale veranderingen

Hierboven hebben we benoemd dat het hormoon testosteron kan zorgen voor een hogere talgproductie. Dit hoeft zich niet alleen voor te doen bij stress. Ook in de puberteit, tijdens de menstruatie of je zwangerschap krijg je te maken met hormonale veranderingen wat kan zorgen voor een verhoogde talgproductie.

Een overtollige talgproductie gaat vaak hand in hand met hormonale veranderingen. Het is de reden dat veel jongeren in de puberteit last van acne krijgen.

4. Cosmetica- of huidverzorgingsproducten

Het gebruiken van cosmetica, zoals foundation en poeders, kan acne verergeren. Deze kunnen je poriën afsluiten. Als je make-up gebruikt, benut dan weinig en bij voorkeur cosmetica op waterbasis. Ga nooit slapen zonder dat je je gezicht goed hebt gereinigd.

Bepaalde huidverzorgingsproducten kunnen ook invloed hebben op het verergeren van acne. Voorbeelden hiervan zijn oliehoudende producten. Deze producten verstoppen de talgklieren, waardoor deze geen plek krijgen om de talg naar buiten af te voeren. Als talg zich ophoopt, kunnen er ontstekingen, oftewel puistjes ontstaan.

Te vette, uitdrogende en producten met irriterende ingrediënten kunnen acne veroorzaken.

Wat kun je wél gebruiken? Een ingrediënt dat wél goed is om te gebruiken bij acne is salicylzuur. Dit lost de talg op en is ontstekingsremmend. Heb je een vette huid? Dan is een product met salicylzuur erin goed om te gebruiken. Bij een groot deel van de mensen zal het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten al goed helpen om acne onder controle te krijgen.

In onze webshop kun je verschillende huidreinigers vinden voor een gevoelige/acne huid.

Tip: verschoon om de twee dagen je kussensloop. Zo voorkom je dat er veel bacteriën ontstaan die voor onzuiverheden zorgen.

5. Bepaalde geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen zorgen voor een verhoogde talgproductie. Andere geneesmiddelen worden uitgescheiden via de talgklieren en veroorzaken daar ontstekingen. Acne door geneesmiddelen is vaak na enkele dagen of weken zichtbaar na het eerste gebruik ervan.

6. Voeding

Producten met een hoog suikergehalte en zuivel lijken acne te verergeren. Bij zuivel lijkt het te komen door de hormoonachtige stoffen die in deze producten zitten. De voedingsstoffen met een hoog suikergehalte zorgen voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de talgproductie. Wanneer je veel last hebt van acne, kun je proberen om voedingsmiddelen met suikers en zuivel te verminderen.

suiker

7. Lokale irritatie of wrijving

Scheren, mondmaskers of druk op je huid door bijvoorbeeld een helm kan acne verergeren. Door scheren kan je huid gaan irriteren en door druk en wrijving raken je poriën verstopt. Als je last hebt van acne op je borst of rug kun je het beste losse kleding dragen in natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen.

Tip: Laat je huid zelf met rust. Peuter er niet aan, want dat maakt de klachten erger.

8. Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving

Een hoge vochtigheidsgraad kan tevens invloed hebben op het ontstaan van puistjes. De talgklieren in je huid kunnen meer talg gaan aanmaken. Het gevolg is dat je te maken krijgt met huidproblemen, zoals acne en allergische reacties.

9. Erfelijkheid

Heeft je vader of moeder last (gehad) van acne? Dan kan het dat jij het ook sneller krijgt. Genetische factoren kunnen invloed hebben op het verergeren van acne.

10. Roken

Dat roken slecht voor je is, is algemeen bekend. Maar roken is niet alleen slecht voor je longen. Ook voor je huid brengt het geen positieve effecten met zich mee. Je huid wordt er dof van, je krijg sneller rimpels én in een onderzoek in de Journal of American Academy is aangetoond dat er een behoorlijk sterkte relatie bestaat tussen roken en acne. Hoe meer je rookt, hoe erger deze klachten worden. Laat die sigaret vooral links liggen!

Wil je meer weten over acne? In dit blog hebben we de 10 meest voorkomende fabels en feiten over acne op een rijtje gezet.

Soorten acne

Er zijn verschillende vormen van acne. Acne kan worden benoemd op basis van de leeftijd dat de acne opkomt, op basis van de symptomen of naar de externe oorzaken van acne. Acne Vulgaris wordt bijvoorbeeld ook wel jeugdpuistjes genoemd. Als vrouwen tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze last krijgen van acne, wordt dit hormonale acne genoemd. Bij alle soorten van acne kunnen er puistjes, mee-eters of rode bultjes ontstaan.

peeling acne

Acne behandelen

We kunnen acne op verschillende manieren behandelen, namelijk door een dieptereiniging, microdermabrasie of een chemische peeling. Met deze behandelingen kunnen we acne verminderen en onder controle houden. Daarnaast verminderen we hiermee de kans dat er acnelittekens ontstaan.

Meer weten over deze behandelingen tegen acne? Klik dan hier.

Contact

Heb je vragen over acne of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 03 00 of met ons chatten via de website. Tijdens het consult kijken we samen welke behandeling het meest geschikt is. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Je kunt bij ons terecht om o.a. kleine beenvaatjes te verwijderen, voor een chemische peeling en het ontharen van het lichaam en het gezicht. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijke schoonheid altijd het einddoel is.

Lees hier meer blogs!

Pukkels tijdens je menstruatie vierkant

Pukkels tijdens je menstruatie? 5 tips

| Blog, Blog - Acne | No Comments
Pukkels tijdens je menstruatie? 5 tips Heb jij last van pukkels tijdens je menstruatie? Dat is niet gek, gemiddeld 40% van de vrouwen heeft last van pukkels die ontstaan door…
pukkel

Laat je date niet verpesten door een pukkel!

| Blog, Blog - Acne | No Comments
Laat je date niet verpesten door een pukkel! Je zal het nét zien: je bent je aan het klaarmaken voor een eerste date en opeens voel je dat er onderhuids…
oorzaken acne

10x oorzaken van acne

| Blog, Blog - Acne | No Comments
10x oorzaken van acne Of je nu last hebt van ernstige acne, of van hier en daar een puistje: elke pukkel is er een teveel. We willen er het liefst…

Plan een vrijblijvend consult!

  AFSPRAAK MAKEN  Geen voorkeurMaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


  Ik wil graag de huidkliniek nieuwsbrief ontvangen

  Ik geef toestemming voor het verwerken van mijn gegevens*
  Derma2Care

  Leave a Reply