Waarom krijg je meer pukkels in de herfst?
31-01-2024

Waarom krijg je meer pukkels in de herfst?

Waarom krijg je meer pukkels in de herfst?

De hele zomer heb je nagenoeg geen last gehad van puistjes of ontstekingen, maar nu het wat kouder begint te worden, wordt je huid ineens onrustig. De eerste pukkeltjes verschijnen op je gezicht. Het is tijd om je huid een flinke oppepper te geven voor het najaar. Hoe het kan dat we in de herfst meer last hebben van puistjes vertellen we je in dit blog.

De zon heeft positieve en negatieve effecten op onzuiverheden

Zonlicht heeft positieve en negatieve effecten op puistjes. Een positief effect van de zon is dat het de P. acnes bacterie (deze speelt een grote rol bij het ontstaan van onzuiverheden) kan vernietigen. Daarnaast krijgen we van het zonlicht een mooie, bruine kleur waardoor rode vlekjes en ontstekingen minder opvallen. Helaas is dit effect van korte duur. Terug in Nederland schijnt de zon minder vaak, waardoor de bruine kleur vervaagt.

Het negatieve effect van de zon is dat het de bovenste huidlaag verdikt, waardoor talg zich beter kan ophopen en er sneller verstoppingen en daardoor ook puistjes kunnen ontstaan. Hierdoor zie je geregeld dat de pukkels na de zomer toenemen.

De zon (of zonnebank) is daarom nooit een blijvende oplossing voor de behandeling van pukkeltjes. Behandelingen die de pukkels onderdrukken en voorkomen bieden wél een oplossing. Naast onze huidtherapeutische behandelingen is ook het thuisgebruik van producten van groot belang. De juiste producten ondersteunen en behouden het resultaat van de behandelingen.

Acne

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De herfst is een perfect moment om je huid een boost te geven. In de zomer heeft je huid door de zon en de warmte flink wat te verduren gekregen. Als er sprake is van een actieve ontsteking kun je bij ons goed terecht voor een dieptereiniging. Tijdens een dieptereiniging worden alle onzuiverheden en ontstekingen geledigd. Door de ophopingen van talg te verwijderen, voorkomen we dat de huid gaat ontsteken. Voor een langdurig resultaat combineren we deze dieptereiniging met een peeling of een microdermabrasie behandeling.

De peeling werkt ontstekingsremmend, exfoliërend en lost talg op, waardoor de pukkels zullen minimaliseren. Bij een microdermabrasie behandeling worden er kristallen op de huid geblazen en tegelijkertijd wordt de huid vacuüm gezogen. Door de schurende werking wordt de huid sterk geëxfolieerd.

Wil je een microdermabrasie behandeling én een dieptereiniging ondergaan? Dan adviseren we de Power Facial! Dit geeft je huid de perfecte oppepper. De Power Facial bestaat uit een dieptereiniging, microdermabrasie behandeling én een masker. Klik hier voor meer informatie over de Power Facial.

Welke stappen kan ik thuis het beste ondernemen om pukkels te voorkomen?

Wanneer je behandelingen hebt ondergaan om de pukkels te verminderen, is het de bedoeling dat deze niet meer terugkomen. De resultaten van de behandelingen kunnen het beste onder controle worden gehouden door het gebruik van producten die de huid zo dun mogelijk houden.

De 3 onderstaande stappen zijn onmisbaar voor het behoud van een mooie, zuivere huid.

Stap 1
Reinig je huid twee keer per dag door middel van een huidreiniger. Bekijk hier al onze huidreinigers. 

Stap 2
Exfolieer de huid 2 tot 3 keer per week door gebruik te maken van een mechanische scrub. Gebruik bijvoorbeeld deze van Felice Skincare. 

Stap 3
Verminder de talgproductie door gebruik te maken van salicylzuur. Dit zuur heeft een talg oplossende werking. Deze pads van Felice Skincare verwijderen de talg van de bovenste huidlagen en ín de poriën.

Acne producten

Blijf je huid beschermen in de herfst

Na de zomer blijft het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Al helemaal als je je huid regelmatig exfolieert. Na exfoliatie is je huid namelijk extra gevoelig voor de zon. In de herfst is het zonlicht dan wel minder krachtig, maar uv-a straling is het hele jaar door aanwezig. UVA-stralen kunnen diep doordringen in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering kunnen veroorzaken.

Wist je dat uv-a stralen ook door het glas kunnen heendringen?

Bescherm je huid daarom iedere ochtend, zowel in de winter als ook in de herfst met een goede zonbescherming. 

Last van acne in de zomer?

Puistjes hoeven natuurlijk niet alleen in de herfst voor te komen, ook in de zomer kun je hier al last van krijgen. We hebben in de bovenstaande tekst uitgelegd dat je huid in de zomer verdikt, waardoor talg zich kan ophopen. Dit kan in de zomer tevens zorgen voor puistjes en ontstekingen. Daarnaast droogt je huid uit door de zon. Dit zorgt ervoor dat je huid meer talg gaat produceren, wat kan resulteren in puistjes.

Tijdens de zomer kunnen we je huid behandelen door middel van een Summer Peel. Dit zijn milde chemische peelings die we het hele jaar door kunnen uitvoeren/toepassen. Door een Summer Peel verwijdert het bovenste laagje aan dode huidcellen, waardoor talg zich minder snel kan ophopen en de huid gladder en egaler wordt. Er zijn verschillende summer peels voor verschillende doeleinden. Tijdens een consult wordt er gekeken welke summer peel het meest geschikt is voor jouw huid en welke resultaten je wil bereiken.

Wil je meer weten over onze chemische peelings? Klik hier!

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Je kunt bij ons ook terecht om o.a. kleine beenvaatjes te verwijderen, voor een bindweefselmassage en het ontharen van het lichaam en het gezicht. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijke schoonheid altijd het einddoel is. 
Esmee

Geschreven door

Esmee

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Hedy

“De Huidkliniek is voor mij de plek waar ik met mijn onzekerheden (acne en littekens) terecht kan. Dankzij het behandelplan heb ik weer vertrouwen in mijn huid.”

Huidverzorging tegen acne

Blogs

Alle blogs