22-11-2023

Zon

Verbrand op vakantie? Dit kun je doen!

Ben jij wel eens verbrand teruggekomen van je zonvakantie? Dan ben je zeker niet de enige. Je hebt de sterkte van de zonnestralen onderschat en nu ziet je huid er rood uit, voelt het branderig aan en doet het pijn. Wat nu? In dit blog vertellen we alles over een verbrande huid en wat je hieraan kunt doen.

Waarom verbrandt je huid door de zon?

Een verbranding is de reactie van je huid op uv-stralen. Uv-stralen kun je verdelen in drie soorten, namelijk: uv-A, uv-B en uv-C stralen. Uv-A stralen zijn het hele jaar door aanwezig in een relatief constante sterkte en kunnen zelfs door ramen heendringen. Huidveroudering, overmatig pigment en zonneallergieën worden veroorzaakt door uv-A stralen.

Uv-B stralen zorgen voor je bruine teint, maar ook voor een verbrande huid. Deze stralen zijn het krachtigst op warme, zonnige dagen. Ze zorgen voor de aanmaak van vitamine D en overmatig pigment. Kortom, zorg altijd voor een goede zonbescherming, die beschermt tegen alle soorten stralen.

Wanneer jij je huid aan veel soorten uv-licht blootstelt, en je niet goed of vaak genoeg bent ingesmeerd, kan je huid verbranden. Door het uv-licht maakt je huid pigment aan. Pigment beschermt je huid tegen zonnestralen en geeft je huid een bruine kleur. Daarnaast wordt je huid door zonnestralen dikker, dit komt omdat een dikkere huid je beter beschermt tegen de zon.

Wanneer kun je nóg sneller verbranden?

Je kunt sneller verbranden wanneer de zonkracht hoger is of wanneer je een licht huidtype hebt. Ook indien je medicijnen en/of producten gebruikt, of bepaalde behandelingen ondergaat die je huid gevoeliger maken voor de zon. Daarom is het belangrijk dat je jouw huid in deze situaties nog beter beschermt.

Hoe ziet een verbrande huid eruit?

Wanneer je huid is verbrand, ziet deze er vaak rood of roze uit. Ook voelt je huid vaak gloeiend, warm en pijnlijk aan. Hoe snel je verbrandt, ligt eraan welk huidtype je hebt. Je kunt echter met elk huidtype verbranden.

Als je huid verbrand is, gaat deze uiteindelijk ook vervellen. Bij een verbrande huid zijn de huidcellen namelijk beschadigd. Je lichaam zal deze beschadigde cellen afstoten en vervangen door nieuwe cellen. Bij dit proces hoort het vervellen van je huid. Je kunt vervellen niet voorkomen als je al bent verbrand.


Waarom is verbranden zó slecht?

Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje?” Deze uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Om deze uitspraak wordt vaak gelachen, maar is een “tomaatje zijn” eigenlijk wel zo grappig? Integendeel: een verbrande huid is erg slecht voor je. We leggen je hier uit waarom!

Wanneer je bent verbrand, beschadigt je DNA. Dit is onherstelbaar en deze schade hoopt zich op. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer huidcellen beschadigen en hoe groter de kans wordt om huidkanker te ontwikkelen.

Zit je op het strand en merk je dat je huid rood aan het worden is, smeer je dan snel in en trek een luchtig kledingstuk aan dat de aangedane huid bedekt. Nog beter is het om de schaduw op te zoeken.

Hoe voorkom je dat je verbrandt?

Voorkomen dat je verbrandt is altijd beter dan genezen. Hierbij een paar tips om een pijnlijke, rode huid te voorkomen:
  • Smeer je in een half uur voordat je de zon in gaat
  • Smeer je om de twee uur in
  • Smeer met minimaal factor 30
  • Ga de schaduw in op het heetst van de dag, wanneer de zon het felst is (tussen 12.00 en 15.00)


Wat doe je als je toch bent verbrand? 6 tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen:

- Ga de zon uit. Maak het niet nog erger door in de zon te blijven zitten.
- Koel je huid. Dit kan bijvoorbeeld met een koude, natte doek.
- Gebruik een aftersun op waterbasis. Dit werkt ook verkoelend voor je huid.
- Drink voldoende water. Zo ga je dehydratatie tegen.
- Geef je huid de tijd om te herstellen, dus vermijdt de zon een paar dagen. Is je gezicht verbrand? Draag dan in de dagen erna een hoedje of petje.
- Blijf van je huid af. Ga niet aan velletjes trekken als je huid vervelt en waag je ook niet aan het scrubben van je huid in de eerste paar dagen.
- Is je huid niet meer verbrand, dan kun je weer scrubben.

Welke zonbescherming kun je het beste gebruiken?

Je kunt het beste een zonbescherming gebruiken met minimaal factor 30. Zo ben je het langst beschermd. Ook adviseren wij je naar een zonbescherming te kijken die beschermt tegen UV-A, UV-B stralen én antioxidanten. Het is bewezen dat een uv-product mét antioxidanten de huid nóg betere bescherming biedt. Gebruik bijvoorbeeld deze van La Roche Posay of deze van Felice Skincare.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Anouk

Geschreven door

Anouk

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
KP geregistreerd

Huidverzorging

Blogs

Alle blogs