De huid en de overgang: behandelingen speciaal voor tijdens de…
11-10-2024

Huidveroudering

Dit gebeurt er met je huid tijdens de overgang

Tijdens de overgang gebeurt er van alles met het lichaam. Voor veel vrouwen kan dit een ingrijpende periode zijn, zowel mentaal als fysiek. In dit blog vertellen we je alles over je huid en de overgang én adviseren we je wat je het beste kunt doen tegen deze overgangskwaaltjes. Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie afneemt wanneer je in de overgang komt. En oestrogeen heeft een directe invloed op je huid.

Dit doet de overgang met je huid

1. Toename van rimpels en huidverslapping

Hoe meer collageen en elastine er in de huid aanwezig is, hoe steviger de huid. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in de huid jaarlijks met 2,1%. Tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks met 0,55% af. Niet gek dus dat vrouwen rond de 50 vaak klagen over rimpels, een slappe en doorschijnende huid en ingevallen wangen. Er zijn meerdere behandelingen die rimpels en huidverslapping kunnen verminderen. Dit zijn: de Tixel, CO2 laser, Erbium Glass laser, peelings, microneedling en bindweefselmassages. Tijdens een consult met een huidtherapeut wordt er gekeken welke behandeling het meest effectief zal zijn voor jouw huid om het mooiste resultaat te behalen.

2. Een droge huid

Oestrogeen zorgt voor waterbindende stoffen in de huid, zoals hyaluronzuur. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt ook de aanwezigheid van deze stoffen, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. De huid barrière gaat achteruit doordat de huid minder vocht vasthoudt en de talgproductie afneemt. Hierdoor krijg je een droge huid en raakt je huid ook sneller geïrriteerd.

Een behandeling waar je huid een volledige hydratatie boost van krijgt is hierbij aan te raden, zoals de Power Facial. Deze facial bestaat uit een reiniging, microdermabrasie behandeling, dieptereiniging en een heerlijk ontspannen masker. Na deze behandeling is je huid gehydrateerd en heb je een mooie glow.

3. Meer last van puistjes en grove poriën

Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron kan zorgen voor vergrote poriën en puistjes, met name in het gezicht. Maar het kan ook voorkomen op de borst, rug, decolleté, nek en/of schouders.

Er zijn verschillende behandelingen die goed zijn tegen grove poriën en puistjes. Dit zijn: een dieptereiniging, Power Facial, peeling en microneedling. Tijdens een consult met een huidtherapeut wordt er gekeken welke behandeling voor het beste resultaat kan zorgen voor jouw huid.

4. Overbeharing in het gezicht

We gaven hierboven al aan dat je tijdens de overgang relatief gezien meer van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam hebt. Testosteron kan zorgen voor ongewenste haargroei, met name in het gezicht.

Als je last hebt van deze toegenomen haargroei is laserontharing of elektrische epilatie een goede oplossing. Met laserontharing en elektrische epilatie kunnen we ongewenste haren permanent verwijderen. Deze behandelingen worden vergoed door in de aanvullende verzekering.

Bij laserontharing wordt het licht in de laser geabsorbeerd door het pigment in de haarzakjes, waardoor de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de haren, beschadigd raken. Hierdoor kunnen we de haren die gelazerd worden permanent verwijderen.

Als je last hebt van blonde, witte/grijze of rossige (over)beharing is elektrische epilatie een goede manier om van ongewenste haren af te komen. bij elektrische epilatie wordt met een dun naaldje het haarzakje verwarmd. Hierdoor worden de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de haren, beschadigd raken en de ontwikkeling van nieuwe haren afneemt. Het haartje wordt vervolgens met een pincet verwijderd en de huid wordt met een kalmerende crème bedekt. Na een aantal behandelingen verdwijnt het haartje permanent. Na iedere behandeling wordt het haartje al dunner en zwakker.

5. Vet op de buik dat niet meer weg wil

Door de daling van de aanmaak van oestrogeen wordt de stofwisseling aanzienlijk langzamer: hoe minder oestrogeen, hoe trager ons metabolisme. Ook zorgt dit lagere oestrogeenniveau ervoor dat je spierweefsel verliest. En spieren verbranden nu eenmaal meer dan vet, waardoor je energieniveau zal dalen. Dat houdt in dat je – wanneer je op gewicht wil blijven – minder moet eten dan voorheen. En daarbij gaat door de relatief toegenomen testosteronproductie het vet op andere plekken zitten. Voor de overgang zit het vooral op de billen en heupen en daarna juist vooral op de buik.

Cryolipolyse (oftewel vetbevriezing) biedt hiervoor dé oplossing. Hiermee kunnen we het vet een stuk verminderen. Met sporten is het lastig om vet op een specifieke plek kwijt te raken. Met de vetbevriezing behandeling kunnen we dit probleem goed oplossen.

Naast deze huidtherapeutische behandelingen kan het helpen om met Hormoontherapie te starten. Hiervoor kun je advies inwinnen bij de huisarts.

Producten tijdens de overgang

SPF. Het is raadzaam om iedere dag een SPF te gebruiken. Dit is de beste manier om (meer) rimpels en pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering tegen te gaan. Dagelijks gebruik van een SPF maken bestaande tekenen van veroudering minder zichtbaar. Bekijk hier al onze SPF producten. 

Daarnaast is het belangrijk om op te letten op de juiste ingrediënten in je huidverzorgingsproducten. 

Bijvoorbeeld:
Vitamine C: dit helpt je huid om te stralen en gaat verlies van stevigheid door huidveroudering tegen.
Astaxanthine: dit bijzondere stofje met zijn lastige naam staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Het is net als vitamine C een antioxidant, maar dan een hele krachtige. Het heeft een ontstekingsremmende werking en kan zonschade voorkomen.
Omega-3 vetzuren: dit houdt je huid glad en soepel.
Vitamine D: helpt tegen fijne lijntjes en rimpels.
Probiotica: dit kan bescherming van de huid versterken en gevoeligheid en droogheid verminderen.
Vollere crème. Wanneer je merkt dat je een drogere huid gaat krijgen, is het verstandig om een vollere crème te gebruiken.
Exfolianten. Ook exfoliëren is goed tegen een droge huid, puistjes en grove poriën.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Huidverzorging

Blogs

Alle blogs