Alles over huidonregelmatigheden
22-11-2023

Huidveroudering

Alles over huidonregelmatigheden

Naarmate we ouder worden ontstaan er vaak ontsierende huidonregelmatigheden, zoals steelwratjes en goedaardige verhevenheden op de huid. Maar ook als we jong zijn, kunnen er onregelmatigheden zoals gerstekorrels voorkomen.

Welke soorten huidonregelmatigheden zijn er?

Er worden verschillende typen huidonregelmatigheden onderscheiden. De meest voorkomende vormen zijn:

1. Gerstekorrels (milia). Dit zijn kleine, witte korreltjes in of onder de huid.
2. Keratosis Pilaris (in het Nederlands ook wel Anservel). Dit wordt gekenmerkt door kleine, rode papeltjes (bobbeltjes) die bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw en verheven aan.
3. Wratjes. Dit zijn ruwe, bloemkoolachtige bultjes. Ze komen met name voor op de handen en voeten, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan.
4. Xanthelasma. Dit is een gelige verdikking van de huid rond de ogen, op de oogleden of in de binnenhoek van het oog.
5. Talgklierhyperplasie. Dit betekent letterlijk “een vergroting van de talgkliertjes” en kenmerkt zich door kleine, gele, ietwat gelobde bultjes. Deze huidaandoening komt met name voor bij de ouder wordende huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben.
6. Cherry Angioma. Dit zijn kleine, helderrode stipjes. In de loop van de tijd kunnen ze groter worden en soms raken ze verheven. Deze plekjes kunnen op je hele lichaam voorkomen, zowel bij mannen als vrouwen.

Hoe ontstaan huidonregelmatigheden?

De oorzaak van het ontstaan is afhankelijk van het type onregelmatigheid:

1. Gerstekorrels zijn kleine holtes (cyste) in een haarschacht (haarfollikel) waar hard geworden talg (huidsmeer) in zit.
2. Keratosis Pilaris. De oorzaak hiervan is onbekend, maar waarschijnlijk is de aandoening genetisch bepaald.
3. Wratjes ontstaan door het humaanpapilloma virus (HPV). Besmetting vindt plaats door huid-op-huid contact, wanneer de huid beschadigd is.
4. Xanthelasma wordt soms in verband gebracht met een verhoogde cholesterolwaarde. Ook kunnen suikerziekte, stofwisselingsstoornissen en galwegaandoeningen van invloed zijn.
5. Talgklierhyperplasie zien we vrijwel alleen in het gezicht. Het vermoeden dat de zon bij het ontstaan van deze plekjes een rol speelt, is daardoor aannemelijk.
6. Cherry Angioma komen met name voor bij mensen met een licht huidtype. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol, maar ook de zon kan van invloed zijn op het ontstaan van deze huidonregelmatigheid.


Hoe worden huidonregelmatigheden behandeld?

Je kunt bij ons goed terecht om huidonregelmatigheden te laten behandelen. Dit doen wij door middel van o.a. laser- en elektrocoagulatie. Tijdens een consult besluiten wij in overleg welke behandeling het meest geschikt is. Wij geven je graag advies op maat. 

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs