De mannenhuid
06-02-2024

Huidverzorging

De mannenhuid

De mannenhuid is anders opgebouwd dan de vrouwenhuid. Benieuwd wat de mannenhuid precies nodig heeft? Lees het in dit blog!

De mannenhuid is anders opgebouwd dan de vrouwenhuid. Niet alleen hebben mannen meer talgklieren en is hun talgproductie vrij hoog, ook blijft de talgproductie stabiel tijdens het ouder worden. Daardoor is de mannenhuid in vergelijking met de vrouwenhuid vaak iets vetter. Omdat vrouwen over minder collageen, elastine en haarfollikels in de huid beschikken, maakt het dat de huid van de vrouw 20 tot 30% ‘dunner’ is dan de mannenhuid. Dit is de reden dat vrouwen sneller rimpels ontwikkelen dan mannen.

Ook hormoonschommelingen spelen een rol bij het sneller verouderen van de huid, voornamelijk tijdens de menopauze. Uit onderzoek blijkt dat de mannenhuid minder snel geneest en gevoeliger is voor schade van buitenaf, zoals uv-straling. Vermoedelijk is de reden hiervoor dat mannen een minder goed huidverzorgingsregime hanteren. Hoewel de opbouw van de mannenhuid verschilt ten opzichte van de vrouwenhuid, hebben beide huiden nagenoeg dezelfde verzorging nodig.

Huidverzorging voor mannen

In de winkelschappen kun je 'mannen producten’ vinden. Echter, is de samenstelling vaak niet anders dan bij ‘vrouwen producten’. Belangrijkere criteria bij het uitzoeken van de producten, zijn de behoefte van de huid en het huidtype, waarin geen onderscheid gemaakt dient te worden tussen een mannen- of vrouwenhuid.

Mannenhuid

Scheren

Na het scheren van je baard, kan je huid wat geïrriteerd of droog aanvoelen. Daarom is het belangrijk om je huid na het scheren te kalmeren. Met ingrediënten zoals aloë vera, chamomile (kamille), licorice extract (zoethout), niacinamide, evodia, Vitamine A, B3, Vitamine C en/of E kun je de irritatie laten bedaren. Een geparfumeerde aftershave is voor veel mannen een voor de hand liggende keuze na het scheren: dit is echter een no go, omdat parfum de gevoelige huid kan irriteren.

Omdat de mannenhuid vaak vet aanvoelt, is de behoefte van aan moisturizer nihil. Ook een vettere huid kan vochtarm zijn en vooral na het scheren heeft de huid behoefte aan hydratatie. Gezien de mannenhuid gevoeliger is voor uv-straling is een moisturizer met antioxidanten ook geen overbodige luxe. Zorg er dus voor dat je dagelijks een zonbeschermingsproduct gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld de Face Mist van La Roche Posay. Deze biedt een hoge bescherming, is waterresistent, heeft een snelle opname en een matte finish. Ook plakt het niet en geeft het geen witte vlekken.

Kort samengevat: er bestaan zeker verschillen in de mannen- en vrouwenhuid, waarbij de verzorging van beide even belangrijk is. Uitgangspunt is het om goed te luisteren en kijken naar de behoefte van jouw huid.
Annefleur

Geschreven door

Annefleur

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd