06-02-2024
Huidverzorging
Do’s en dont’s bij een vette huid
Wat voor huid heb jij? Droog, vochtarm, vet of een combinatie hiervan? Het kan lastig zijn om een vette huid in balans te brengen. Vaak zijn er verschillende factoren die meespelen. Het kan echt een zoektocht zijn naar wat voor jou werkt. Hieronder gaan we dieper in op een aantal do’s en dont’s bij een vette huid.
Herkennen van een vette huid
Er zijn verschillende factoren waaraan je een vette huid kunt herkennen. Dit zijn:- Je huid glimt vrijwel meteen na het reinigen van je huid.
- Je ziet dit doordat er een vettig laagje aan de huidoppervlakte verschijnt.
- Poriën zijn duidelijk groter; vaak in de T-zone.
- Je hebt snel last van verstopte talgklieren met puistjes tot gevolg.
- Make-up blijft vaak niet mooi zitten.
Oorzaken van een vette huid
Er zijn meerdere oorzaken die achter een vette huid schuilen. Denk bijvoorbeeld aan genetica, stress, voeding of de tijd van het jaar. Jouw hormoonhuishouding speelt hierin ook een rol. Androgenen, de term voor mannelijke hormonen, zorgen voor talgafscheiding. Testosteron is hiervan één hormoon. Als er een disbalans is in de hormoonhuidhouding, en er te veel testosteron wordt aangemaakt, is er een hoge talgproductie. De poriën die talg naar buiten brengen zullen hierdoor vergroten en zichtbaarder worden. In combinatie met een dikkere huid is dit helaas de perfecte combinatie voor het ontstaan van acne.De oorzaak van een vette huid hoeft niet alleen te komen vanuit de binnenkant. Het kan ook ontstaan, of in stand worden gehouden door jouw eigen verzorgingsroutine. Het lijkt bijvoorbeeld een goed idee om zoveel mogelijk zuren, zoals salicylzuur te gebruiken, zodat de talgproductie minimaal wordt. Toch is dit in de praktijk niet altijd een goed idee. We hebben namelijk talg nodig! Dit houdt onze huid soepel, beschermt de huid tegen uitdroging en zorgt ervoor dat de huid waterafstotend wordt. Als we door middel van teveel exfoliëren de talgklier remmen, kan dit ook een averechts effect opleveren. Uit noodzaak gaat jouw huid namelijk méér talg produceren om uitdroging te voorkomen.
Natuurlijk is het fijn om in jouw verzorgingsroutine een exfoliant te gebruiken. Maar het is vaak niet nodig om zuren te benutten in elke stap van jouw routine.
Do’s en Dont’s
1. Reinig je huid dagelijks twee keer met een milde gezichtsreiniger op waterbasis. Wees voorzichtig met scrubs of andere irriterende stoffen, zoals geurstoffen.2. Je huid hydrateren! Soms voelt dit wat overdreven, maar het mag niet ontbreken in jouw routine. Het is belangrijk om de juiste moisturizer te vinden. Een lichtgewicht product met herstellende en niet agressieve ingrediënten helpt om jouw huidbarrière gezond te houden. Breng ook altijd een moisturizer aan nadat je je huid hebt geexfolieerd.
3. Gebruik een salicylzuur om de talgproductie iets te remmen. Dit kan je ook herkennen als een BHA. Salicylzuur zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en komt diep in de talgklier om daar het talg op te lossen.
4. SPF! Ook voor een vettige huid is een SPF erg belangrijk. Het beschermt onze huid tegen uv-straling en eventuele zonschade als gevolg. Soms kan een zonnebrandcrème wat vettig aanvoelen. Gelukkig zijn er ook veel luchtige zonnebrandcrèmes op de markt. Bekijk al onze zonbeschermingsproducten hier.
5. Gebruik minerale make-up. De voordelen van mineralen zijn dat je huid blijft ademen en zich niet afsluit. Gebruik bijvoorbeeld de minerale make-up van Lycogel.
6. Agressieve uitdrogende ingrediënten vermijden. Denk hierbij aan pure vormen van alcohol, geurstoffen en zepen. Deze ingrediënten strippen de huid barrière.
7. Vermijd het regelmatig eten van producten met een hoog glycemische index.
De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed in de vorm van glucose. Voedingsmiddelen die een hoge glycemische index bevatten zijn onder andere: snoep, koek, gebak, maar ook: aardappelen, witte rijst, wit stokbrood en pasta.
Wat heeft dit nu te maken met een vette huid? Voedsel dat hoog is in de glycemische index verhoogt de bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot de aanmaak van androgenen en andere soorten hormonen die de talgklier aanzetten tot talgaanmaak.
Weet dat jouw huid uniek is, en dat iedereen een andere aanpak nodig heeft. Luister goed naar jouw huid en kijk wat het nodig heeft. Daarnaast kan de huidtherapeut met je meedenken om jouw huid weer in balans te brengen. Op zoek naar huidverzorgingsproducten? In onze webshop vind je al onze producten voor verschillende huidtypen.
Heb je vragen over je huid of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!