Facial versus peeling
09-06-2023

Huidverzorging

Facial versus peeling

De meesten van ons kennen de termen facial en een peeling wel. Toch krijgen wij vaak de vraag wat precies de verschillen zijn tussen een facial en een peeling. Zo gek is dit ook niet, bij beide behandelingen wordt namelijk gesproken over het verwijderen van (dode) huidcellen. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken welke behandeling voor jou het meest geschikt is, leggen wij hieronder uit wat de verschillen zijn én vertellen we meer over de facials en peelings die wij uitvoeren.

Wat is het verschil tussen een Facial en een Peeling?

In het kort richt een facial zich in de basis op het schoonmaken en hydrateren van de huid en kan het milde pigment en roodheid klachten verminderen. Een facial heeft als doel om lekker te ontspannen en de huid een boost te geven. Een peeling daarentegen verwijdert de buitenste huidlaag en is gericht op het verminderen van oneffenheden, grove poriën, pigmentvlekken, littekens, acne en rimpels. Een peeling is een intensievere behandeling dan een facial, en geeft op lange termijn meer resultaat.

Tijdens onze facial behandelingen wordt, om een mooie egale en zachte huid te krijgen, de huid grondig gereinigd en vervolgens wordt er een dieptereiniging uitgevoerd. Vervolgens wordt er een ontspannen masker op de huid aangebracht en wordt de huid na behandeld met de producten van ZO Skin Health.

Bij een peeling wordt gebruik gemaakt van een gel of lotion dat bestaat uit zuren en/of enzymen die door de huid worden opgenomen. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie in de huid. Door deze reactie wordt versneld de bovenste huidlaag, de dode huidcellen, verwijderd waardoor een nieuwe stralende huid ontstaat. Wij bieden ook milde peelings aan waarbij de huid niet van gaat vervellen. Deze behandelingen mogen alleen door gespecialiseerde huidtherapeuten uitgeoefend worden.

Wat zijn de te verwachten resultaten van een facial en een peeling?

Het effect van een peeling is onmiddellijk zichtbaar. De huid oogt direct na een eerste behandeling frisser en zachter. De huidstructuur verbetert bovendien exponentieel na een aantal vervolgbehandelingen. Vooral voor specifieke ‘huidproblemen’ zoals littekens, acne, grove poriën of rimpels, is een serie behandelingen aan te raden.

Mensen die regelmatig voor een facial komen zien dat de hydratatie en de stevigheid van de huid verbetert en mensen gaan volledig ontspannen de kliniek uit wat ook weer bevorderlijk is voor de huid; rust en ontspanning.

Welke soorten peelings zijn er?

Er zijn verschillende soorten peelings, allen met een verschillende samenstelling van zuren en/of enzymen en gericht op verschillende ‘huidproblemen’. Ook variëren peelings in mate van intensiteit. 

De meer intensieve peelings bij De Huidkliniek zijn bijvoorbeeld de 3 Step Stimulation Peel van ZO Skin Health. Deze peeling is uitermate geschikt voor de verbetering van bijvoorbeeld grove poriën, pigmentverkleuringen, littekens en rimpels. Retinol is een vorm van Vitamine A-zuur en ook een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Het wordt vooral veel toegevoegd in crèmes voor de ‘rijpere’ huid. Het ingrediënt verbetert de huidstructuur, rimpelvorming en vermindert de zichtbaarheid van zonschade, maar geeft pas zichtbare resultaten bij het gebruik van 0,4% tot 1% concentraties.

Welke soorten facials zijn er?

Wij bieden 3 facials aan met allemaal een eigen specifiek doel. De Hydrating Facial herstelt
de droge en beschadigde huid, de Brightening Facial vermindert pigmentvlekken en andere oneffenheden en de Clarifying Facial herstelt de rode en onzuivere huid.

Wat gebeurt er eigenlijk met de huid tijdens een chemische peeling?

Wanneer een peeling op de huid wordt aangebracht gaan de ingrediënten een interactie aan met de cellen van de opperhuid en soms ook lederhuid. Ongeacht het type zuur zorgen chemische peelings altijd voor exfoliatie van de huid. Dat wil zeggen, dat de bovenste huidlaag oplost met als gevolg: een gladdere en egalere huid. Daarnaast kunnen chemische peelings ook zorgen voor extra hydratatie van de huid, vermindering van pigmentvlekken en extra aanmaak van collageen en elastine. Niet elke chemische peeling is dus hetzelfde. Elk zuur heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en dat maakt chemische peelings zo gewild. Voor ieder huidtype is er een passend zuur beschikbaar.

De diepte van de peeling is afhankelijk van verschillende factoren waaronder: het type zuur dat wordt gebruikt, het percentage aan zuren en de pH waarde van de peeling, ook wel de zuurgraad genoemd. Dus niet elke peeling met hetzelfde type zuur is hetzelfde. Zo kunnen twee peelings met glycolzuur beide een andere intensiteit hebben door o.a. het percentage en de pH waarde.

Zijn chemische peelings niet slecht voor de huid?

Als huidtherapeuten krijgen wij regelmatig de vraag of chemische peelings wel goed zijn voor de huid. “Iets chemisch op de huid aanbrengen kan toch niet goed zijn?” Het woord ‘chemisch’ heeft bij de peelings echter betrekking op de chemische reactie die in de huid plaatsvindt, niet op de stof/zuur die gebruikt wordt. In veel gevallen zijn deze zuren ook heel puur en worden verkregen uit bijvoorbeeld: appels, tomaten, melk, suikerriet, amandelen of limoen.

Wat zijn de bijwerkingen van een facial en een peeling?

Na een facial kan de huid tijdelijk rood en gevoelig zijn. Afhankelijk van de intensiteit van een peeling én de mate van gevoeligheid van uw huid, kan uw huid 1 tot 2 dagen droog aanvoelen en bovendien gevoeliger zijn voor de zon. Na 1 tot 3 dagen kan uw huid zelfs gaan vervellen, dit kan 5 tot 7 dagen aanhouden. De mate van vervelling varieert per type peeling en treedt niet altijd op.

Nog hulp nodig bij je keuze tussen een facial of een peeling?

Een regelmatige facial behandeling geeft je huid stevigheid, frisheid, hydratie en werkt heerlijk ontspannen. Wil je echter ‘huidproblemen’ aanzienlijk verbeteren, dan is een peeling wellicht iets voor je. Tijdens een vrijblijvend consult besluiten wij in overleg met jou welke behandeling het meest geschikt is en kun je indien gewenst direct behandeld worden.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs