Gevaren zonnebank nog steeds onderschat!
06-02-2024

Zon

Gevaren zonnebank nog steeds onderschat!

Een mooie zongebruinde teint; dat willen we allemaal. Bij de Huidkliniek merken we dat onze cliënten nog steeds onder de zonnebank gaan om wat minder bleek te zien. Is een bezoek aan de zonnebank écht zo schadelijk? Of kan een paar keer per jaar geen kwaad? Lees het in dit blog!

Cijfers over huidkanker

De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2021 kregen meer dan 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Op dit moment komen er jaarlijks zo'n 55.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij; een enorme stijging. Naast overmatig zonnen, leidt de zonnebank in Nederland jaarlijks tot 2000 nieuwe plaveiselcelcarcinomen en 400 nieuwe melanomen. Op jaarbasis overlijden er in Nederland in totaal 796 mensen aan een melanoom.

Het schadelijke effect wordt voornamelijk ondervonden bij mensen die al voor hun 35e levensjaar zijn begonnen met bezoekjes aan de zonnebank. Een jonge vrouw met een licht huidtype, verhoogt met het bezoek aan de zonnebank haar kans op melanomen met 40 procent. De reden dat kinderen niet onder de zonnebank mogen, is omdat de huid zich tot het 18e levensjaar nog ontwikkelt. Als de huid op jonge leeftijd toch beschadigt, is de kans op huidkanker op latere leeftijd groter.

Is de zonnebank even schadelijk als de zon?

Ja, het is even schadelijk als de zon. De bekendste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker is blootstelling aan Uv-straling. Zonnebanken maken gebruik van UV-A licht; dit licht kan dieper doordringen in de huid dan UV-B licht. Niet alleen zorgt het licht voor huidveroudering, het risico op huidkanker wordt ook vele malen groter. Iedere keer dat de huid een korte periode wordt blootgesteld aan een grote dosis UV-straling door een zonnebankbezoek, wordt de kans op het ontwikkelen van huidkanker vergroot.

Alternatieven voor de zonnebank waardoor jij je beter voelt en een mooiere, bruinere huid opdoet

Zorg voor extra inname van vitamine D

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Daarnaast komt de vitamine uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong; al gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden. Je kunt daarom het allerbeste vitamine D tabletten slikken. Dat is in alle opzichten beter dan een bezoekje aan de zonnebank.

Zongebruinde huid

Door middel van het gebruik van de Hyaluronic Self-Tan Spray van Marc Inbane krijg je net zo’n mooie, zongebruinde huid als na de zonnebank. Deze zelf bruinende spray zorgt voor een natuurlijke, egale bruine kleur zonder vlekken. De tanning spray verspreid je het beste met een bijbehorend handschoentje gelijkmatig over het lichaam. Hierna geniet je direct van een mooie bruine teint: ideaal vooraf aan een feestje, of bezoek aan het strand.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

Blogs

Alle blogs