5 tips om veilig te zonnen

Algemeen

5 tips om veilig te zonnen

Het is niet meer zo hip als vroeger om vol in de zon te gaan bakken voor een bruine teint. Daar zijn wij als huidtherapeuten heel erg blij mee. Toch wil je waarschijnlijk aan de zomer wel een lekker gezond kleurtje overhouden. Hoewel een bruiner tintje je er vaak wat gezonder uit laat zien, is dit helaas niet zo gezond als het eruitziet. De zon zorgt op de lange termijn namelijk voor verschillende huidproblemen, zoals pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval: huidkanker. Wat kun je het beste doen als je wel een kleurtje wilt krijgen, maar geen zonschade op wil lopen? In dit blog geven wij 5 tips om veilig te zonnen.

1. Zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00

Een veelgehoord advies van dermatologen en huidtherapeuten is om uit de volle zon te blijven tussen 12.00 en 15.00. De precieze reden van dit ‘zon-tijdslot’ heeft te maken met de ultraviolette B stralen – ook wel UV-B genoemd. Deze bereiken tussen 12.00 en 15.00 uur hun zogenoemde ‘piekwaarden’. Simpel gezegd: je kans op verbranding is dan het grootst!

Daarnaast speelt de tijd van het jaar een rol. Bij de eerste zonnestralen heeft je huid nog niet de kans gehad om ‘te wennen’. Pas dus extra op tijdens de eerste zonnige weekenden van het jaar. Ook de omgeving heeft veel invloed. De weerspiegeling van de zon maakt de kracht in de sneeuw, op het strand en in de buurt van water, veel groter.
Wist je dat de zon in maart en april even krachtig is als in augustus? Het is dus niet dat vanwege het koude weer de UV-stralen minder schadelijk zijn. Ook in het voorjaar opletten dus!

2. Smeer een SPF van minimaal SPF 30

Hoe snel de zon je huid kan beschadigen, is genetisch bepaald. Daarmee moet iedereen bij het smeren met zonnebrand goed rekening houden met zijn eigen huidtype. Maar de hoogte van de SPF is niet alleen afhankelijk van jouw eigen huidtype. Het hangt ook samen met de UV-stralingsindex. Het RIVM meet constant deze ‘zonkracht’. Deze kracht vertelt ons hoe snel je huid kan verbranden door blootstelling aan de UV-straling van de zon.

In 2017 werd een zonkracht van 8.7 gemeten, de hoogste meting in meer dan twintig jaar tijd. Ter vergelijking: met zonkracht 7 kan de huid al na vijftien minuten verbranden.

Wij raden je als huidtherapeuten aan om altijd een SPF 30 of hoger te gebruiken, omdat er in de praktijk vaak te weinig product wordt gebruikt. Door te weinig op te smeren, ben je minder goed beschermd. Dus als je je met een SPF 30 of hoger insmeert, zit je altijd goed.
Wist je dat je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn zes verschillende huidtypes te onderscheiden. Benieuwd welk type jij bent? Check het via dit schema.

3. Smeer je elke 2 uur in

De zonnebrand kan door transpiratie, wrijving en het afdrogen verminderen in de mate van bescherming. Ook door het zwemmen gaat een groot gedeelte verloren, waardoor je je hierna opnieuw dient in te smeren. Smeer dus rijkelijk! Wat houdt dit in? We rekenen voor het gezicht ongeveer een halve theelepel, voor de armen en benen vier eetlepels, buik en rug twee eetlepels. En dit om de twee uur. Wordt zonnen je al iets te veel?

In de schaduw is insmeren ook noodzakelijk. Bomen, zonneschermen of parasols laten nog veel UV-stralen door.
Wist je dat zand tot 80% van de stralen reflecteert? Hierdoor verbrand je aan het water en op het strand zo snel.

4. Bescherm je huid door onder een parasol te liggen of draag een hoed

Of je nu op de Piazza Navona in Rome bent of aan de boulevard van Scheveningen; de zon is op beide plekken even sterk. Een hoed is hiervoor dé uitkomst om je huid te beschermen. Niet alleen een leuk accessoire, maar ook nog is erg nuttig bij de bescherming van jouw huid. Daarnaast is een parasol een must op het strand. Zelfs met een parasol is het oppassen en dien je je in ieder geval om de twee uur in te smeren. De reflectie van het licht op het zand zorgt er namelijk voor dat je erg kunt verbranden.
Wist je dat uit een onderzoek van de University of Texas Medical Center is gebleken dat hoedendragers hun haar langer behouden? Nog meer voordelen dus!

5. Gebruik de tanning producten van Marc Inbane

Maar als zonnen zo slecht is, hoe kom ik dan toch aan die mooie, bruine kleur? Zonnen kost tijd, energie en veel moeite. Al helemaal als je beschadiging van de huid wilt voorkomen. Nu kennen we de spraytans uit realityshows en vlekkerige zelfbruiners die niet ogen als een goede vervanging van de zon. Gelukkig is er gezien de ontwikkeling van zelfbruiners een hoop gebeurd. Inmiddels zijn er geweldige tanningproducten op de markt gebracht. Wij kunnen je van harte de Marc Inbane tanningproducten aanraden.

De huidverzorgingslijn bestaat onder andere uit een mooie tanning spray voor het lichaam en Perle de Soleil, ‘druppels van de zon’ voor in je eigen huidverzorgingsroutine. Deze druppels zorgen voor een mooie, ‘sunkissed’ bruining van het gezicht. De kleuren smelten samen met je natuurlijke huidskleur. Geen oranje vlekken dus!
Wist je dat de Marc Inbane producten ook de aanmaak van collageen stimuleren? Dit is een essentieel eiwit om je huid soepel te houden. Twee vliegen in één klap!

Tot slot de wijze woorden van huidtherapeut Renske Ypma


“Zonnen is niet langer meer een onbezorgde activiteit en verbranden brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Bescherm jezelf goed door het gebruik van de juiste producten. Daarnaast hoef je het allang niet meer te doen voor de bruine kleur. Tanning-producten werken sneller, makkelijker en blijven lang zitten. Minder zonnen en meer smeren dus… met zowel de SPF als de self tanning producten van Marc Inbane als het aan ons ligt.”

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Anouk

Geschreven door

Anouk

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs