5 tips om veilig te zonnen
06-02-2024

Zon

5 tips om veilig te zonnen

Zonnebaden voor een bruine teint was in het verleden populairder dan nu. Daar zijn wij als huidtherapeuten erg blij mee. Toch wil ook jij waarschijnlijk een lekker gezond kleurtje overhouden aan de zomer. Hoewel een donkerdere tint je er vaak gezonder uit laat zien, is het helaas niet zo verantwoord als men denkt. Hoe dit komt? De zon zorgt op de lange termijn voor verschillende huidproblemen, zoals pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval: huidkanker. Wat kun je het beste doen wanneer je wel een kleurtje wil opdoen , maar geen zonschade wil oplopen? In dit blog geven wij 5 tips voor veilig zonnen.

1. Zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00

Een veelgehoord advies van dermatologen en huidtherapeuten is om uit de volle zon te blijven tussen 12.00 en 15.00. De precieze reden van dit ‘zon-tijdslot’ heeft te maken met de ultraviolette B stralen, ook wel UV-B genoemd. Deze bereiken tussen 12.00 en 15.00 uur hun zogenoemde ‘piekwaarden’. Simpel gezegd: je kans op verbranding is dan het grootst!

Daarnaast speelt de tijd van het jaar een rol. Bij de eerste zonnestralen heeft je huid nog niet de kans gehad om ‘te wennen’. Pas dus extra op tijdens de eerste zonnige dagen van het jaar. Ook de omgeving heeft veel invloed. De weerspiegeling van de zon maakt de kracht ervan sterker in de sneeuw, op het strand of in de buurt van water.


Wist je dat de zon in maart en april even krachtig is als in augustus? Tijdens koudere maanden zijn UV-stralen niet minder schadelijk. Daarom raden wij aan ook in het voorjaar op te letten.

2. Smeer een SPF van minimaal SPF 30

Hoe snel de zon je huid beschadigt, is genetisch bepaald. Daarmee moet iedereen bij het insmeren met zonnebrand goed rekening houden met zijn eigen huidtype. Toch is de hoogte van de SPF niet alleen afhankelijk van jouw eigen huidtype; het hangt ook samen met de UV-stralingsindex. Het RIVM meet deze ‘zonkracht’ op constante basis. Deze kracht vertelt ons hoe snel je huid verbrandt door blootstelling aan de Uv-straling van de zon.

In 2017 werd een zonkracht van 8.7 gemeten: de hoogste meting in meer dan twintig jaar tijd. Om meer duidelijkheid te scheppen: bij zonkracht 7 kan de huid al na vijftien minuten verbranden.

Wij raden je als huidtherapeuten aan om altijd een SPF 30 of hoger te gebruiken, omdat er in de praktijk vaak een te lage factor wordt gebruikt. Door te weinig op te smeren, ben je minder goed beschermd. Dus als je je met een SPF 30 of hoger insmeert, zit je altijd goed.

3. Smeer je elke 2 uur in

De zonnebrand kan door transpiratie, wrijving en het afdrogen reduceren in de mate van bescherming. Ook door het zwemmen gaat een groot gedeelte verloren, waardoor je je vervolgens opnieuw dient in te smeren. Smeer daarom rijkelijk! Wat houdt dit in? We rekenen voor het gezicht ongeveer een halve theelepel, voor de armen en benen vier eetlepels, voor de buik en rug twee eetlepels. En dit om de twee uur! Wordt zonnen je al iets te veel?

In de schaduw is insmeren ook noodzakelijk. Bomen, zonneschermen of parasols laten nog veel Uv-stralen door.

Wist je dat
zand tot 80% van de stralen reflecteert? Hierdoor verbrand je aan het water en op het strand zo snel.

4. Bescherm je huid door onder een parasol te liggen of draag een hoed

Of je nu op de Piazza Navona in Rome bent of aan de boulevard van Scheveningen; de zon is op beide plekken even sterk. Een hoed is hiervoor dé uitkomst om je huid te beschermen. Niet alleen is het een leuk accessoire, maar ook nog erg nuttig bij de bescherming van jouw huid. Daarnaast is een parasol een must op het strand. Zelfs met een parasol is het oppassen, en dien je je in ieder geval om de twee uur in te smeren. De reflectie van het licht op het zand zorgt er namelijk voor dat je erg kunt verbranden.

Wist je dat uit een onderzoek van de University of Texas Medical Center is gebleken dat hoedendragers hun haar langer behouden? Nog meer voordelen dus!

5. Gebruik de tanning producten van Marc Inbane

Als zonnen zo slecht is, hoe kom ik dan toch aan die mooie, bruine teint? Zonnen kost tijd, energie en veel moeite (Bedoel je dat een mooie kleur opdoen tijd kost? Zonnen an sich niet. Je moet het alleen regelmatig doen en telkens een korte periode?). Al helemaal als je beschadiging van de huid wilt voorkomen. Nu kennen we de spraytans uit realityshows en vlekkerige zelfbruiners die niet ogen als een goede vervanging van de zon. Gelukkig is er gezien de ontwikkeling van zelfbruiners een hoop gebeurd. Inmiddels zijn er geweldige tanning producten op de markt gebracht. Wij kunnen je van harte de Marc Inbane tanningproducten aanraden.

De huidverzorgingslijn bestaat onder andere uit een mooie tanning spray voor het lichaam en Perle de Soleil, ‘druppels van de zon’ voor in je eigen huidverzorgingsroutine. Deze druppels zorgen voor een mooie, ‘sunkissed’ bruining van het gezicht. De kleuren smelten samen met je natuurlijke huidskleur. Verwacht dus geen oranje vlekken!


Wist je dat de Marc Inbane producten ook de aanmaak van collageen stimuleren? Dit is een essentieel eiwit om je huid soepel te houden. Twee vliegen in één klap!

Tot slot de wijze woorden van huidtherapeut Renske Ypma

“Zonnen is niet langer een onbezorgde activiteit en verbranden brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Bescherm jezelf goed door het gebruik van de juiste producten. Daarnaast hoef je het al lang niet meer te doen voor de bruine kleur. Tanning producten werken sneller, makkelijker en blijven lang zitten. Minder zonnen en meer smeren dus… Als het aan ons ligt met zowel de SPF als de self tanning producten van Marc Inbane".

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Anouk

Geschreven door

Anouk

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs

Alle blogs