Gistpuistjes: wat zijn ze en hoe kun je ze behandelen?
20-06-2024

Puistjes

Gistpuistjes: wat zijn ze en hoe kun je ze behandelen?

Als je ooit last hebt gehad van kleine, rode bultjes op je huid die lijken op puistjes, zou het kunnen zijn dat je te maken hebt gehad met gistpuistjes. Deze vervelende bultjes kunnen opduiken op verschillende delen van het lichaam, maar komen het meest voor op het gezicht, de nek, de borst en de rug. Maar wat zijn gistpuistjes precies en hoe kun je ze behandelen?

Wat zijn gistpuistjes?

Gistpuistjes, ook wel bekend als Pityrosporum folliculitis, zijn kleine ontstekingen van de haarzakjes veroorzaakt door een overmatige groei van gist op de huid. De gist die meestal verantwoordelijk is voor deze puistjes is Malassezia, een natuurlijk voorkomende schimmel die op de huid leeft. Normaal gesproken veroorzaakt deze gist geen problemen, maar onder bepaalde omstandigheden kan het zich snel vermenigvuldigen en ontstekingen veroorzaken, wat resulteert in de typische gistpuistjes.

Hoe zien gistpuistjes eruit?

Gistpuistjes lijken vaak op traditionele acne-puistjes, maar er zijn enkele verschillen die kunnen helpen bij het onderscheiden van de twee. Gistpuistjes zijn meestal kleiner dan acne-puistjes en hebben de neiging om in clusters te verschijnen. Ze kunnen jeuken en pijnlijk zijn en hebben soms een rode of gelige kop. Mensen met gistpuistjes hebben ook de neiging om ze vaker op de rug en borst te krijgen dan op het gezicht.

Hoe kun je gistpuistjes het beste behandelen?

Het behandelen van gistpuistjes vereist meestal een iets andere aanpak dan traditionele acne. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen bij het verminderen en voorkomen van gistpuistjes:
  • Zorg voor een goede hygiëne: Regelmatig wassen met een milde, niet-comedogene reiniger kan helpen om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen, waardoor de groei van gist wordt verminderd.
  • Gebruik anti-schimmelmiddelen: Producten die antischimmelmiddelen bevatten, zoals ketoconazol of seleniumsulfide, kunnen helpen bij het doden van de gist die gistpuistjes veroorzaakt. Deze kunnen worden gevonden in shampoos, crèmes en zalven die zijn ontworpen voor de behandeling van schimmelinfecties.
  • Vermijd strakke kleding: Strakke kleding kan wrijving veroorzaken op de huid, wat kan leiden tot irritatie en de groei van gistpuistjes kan bevorderen. Draag losse, ademende kleding om wrijving te minimaliseren.
  • Gebruik geen olieachtige producten: Vermijd het gebruik van zware, olieachtige cosmetica en huidverzorgingsproducten, omdat deze de poriën kunnen verstoppen en de groei van gist kunnen bevorderen.
  • Raadpleeg een huidtherapeut: Als gistpuistjes hardnekkig zijn of niet verbeteren met zelfzorgmaatregelen, is het raadzaam om een huidtherapeut te raadplegen.
Hoewel gistpuistjes vervelend en ongemakkelijk kunnen zijn, zijn ze over het algemeen goed te behandelen met de juiste zorg en aandacht voor de huid. Door een goede hygiëne te handhaven en geschikte behandelingen te gebruiken, kun je de ernst van gistpuistjes verminderen, waardoor je huid er gezonder en helderder uitziet.

Heb jij last van gistpuistjes en wil je er snel vanaf?

Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Wij helpen je er graag vanaf!

Blogs