Wat is Retinol?
31-01-2024

Huidverzorging

Wat is Retinol?

Retinol, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is retinol eigenlijk? En waarom is deze stof zo belangrijk in huidverzorgingsproducten? We vertellen het je graag!

Wat is retinol? 

Retinol is een andere benaming voor vitamine A-zuur. Het is een enorm effectief ingrediënt dat veel wordt ingezet in de huidverzorgingsindustrie. Het kan veel voordelen bieden voor de huid. Retinol heeft namelijk de kracht om huidvernieuwing te stimuleren, doordat de afbraak van collageen en elastine wordt geremd.

De afbraak van collageen en elastine neemt toe met de leeftijd. Collageen en elastine zijn bouwstenen die in je huidlagen opgeslagen liggen. Ze zorgen voor het volume en de stevigheid van de huid. Wanneer de afbraak van deze bouwstenen start, kunnen (vroegtijdige) huidverouderingstekenen ontstaan. Retinol speelt dus een grote rol in het “aging” proces van de huid. Daarnaast heeft retinol nog meer voordelen, namelijk:
  • Retinol werkt huidvernieuwend;
  • Retinol werkt voorbereidend bij huidbehandelingen;
  • Retinol verkleint de kans op complicaties na huidbehandelingen;
  • Retinol remt de afbraak van collageen en elastine.

Wanneer gebruik je retinol?

Retinol kan vrijwel altijd worden ingezet. Ieder mens krijgt op den duur zichtbare huidverouderingstekenen. Retinol kan deze tekenen van huidveroudering verminderen en daarnaast afremmen om deze zichtbare tekenen zo lang mogelijk te voorkomen.

Retinol wordt veel ingezet bij de volgende huidklachten:
  • Oneven huidteint en huidstructuur;
  • Huidverouderingstekenen zoals fijne lijntjes;
  • Verschillende soorten pigmentvlekken;
  • Zonschade.
Retinol blog

Hoe gebruik ik retinol?

Retinol bestaat in verschillende vormen. Vaak zijn de hoogst geconcentreerde hoeveelheden retinol te vinden in serums, maar retinol is ook te vinden in dag/nachtcrèmes. Kies bijvoorbeeld voor dit Retinol serum van La Roche Posay.


Let op! Het kan bij retinol een aantal weken duren voordat de huid op de gewenste manier reageert. Gezien het een actief ingrediënt is, dien je je huid de tijd te geven om eraan te wennen. Zo kan je huid bij een intensief retinol product reageren met roodheid, jeuk en lichte schilfering. Loop niet te hard van stapel, maar geef ook niet snel op. Retinol kan óók voor jouw huid veel voordelen bieden.

Kan ik retinol combineren met vitamine C?

Ja! Dit is een super effectieve combinatie. Beide ingrediënten bevatten belangrijke eigenschappen. Het is zelfs zo dat deze twee ingrediënten elkaar versterken en kunnen zorgen voor nog betere resultaten. Vitamine C is een antioxidant en heeft als eigenschap dat deze de huid kan beschermen tegen vrije radicalen. Echt een aanrader dus.

Mag ik retinol gebruiken tijdens mijn zwangerschap? 

Het gebruik van retinol wordt afgeraden tijdens zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Gebruik bijvoorbeeld producten met vitamine C en Niacinamide om je huid te onderhouden in deze periode.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Wij behandelen ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Huidverzorging met retinol

Blogs

Alle blogs