Huidveroudering vanaf je 25e
13-04-2023

Huidveroudering

Huidveroudering vanaf je 25e

Op jonge leeftijd – rond het 25e levensjaar – worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar. In dit blog vertellen wij wat het huidverouderingsproces inhoudt, hoe je het kunt uitstellen en welke behandelingen wij preventief aanbieden om jezelf weer stralend en zelfverzekerd te voelen.

Het huidverouderingsproces

Tijdens het huidverouderingsproces gebeurt het volgende: de afbraak van collageen- en elastinevezels zijn groter dan de aanmaak ervan. Vanaf je 25e produceert de huid elk jaar 1% minder collageen waardoor de huid elastischer wordt. Ook de vernieuwing van huidcellen verloopt trager. Het gevolg is huidverslapping. Dit resulteert in kraaienpootjes en fijne lijntjes.

Huidveroudering: intrinsiek vs extrinsiek

We kunnen twee soorten huidveroudering onderscheiden. Enerzijds is dat de inwendige (intrinsieke) veroudering; ook wel de biologische veroudering. Deze vorm is erfelijk bepaald. Anderzijds spreken we van de uitwendige (extrinsieke) veroudering, waarbij de omgeving een rol speelt. Denk hierbij aan factoren als zonlicht, maar ook hitte, wind en luchtverontreiniging. Daarnaast kunnen de algehele hormoonhuisding, nicotine, overgewicht en voeding kunnen de huid verouderen.


Huidverouderingsoorzaken

Naast kraaienpootjes en fijne lijntjes zijn er meerdere oorzaken die je huid ouder doen lijken. Hieronder lees je welke dat zijn:

  • Pigmentvlekken. Deze worden ook wel de nieuwe rimpels genoemd. Doordat de huid niet egaal van kleur is, oogt de huid verouderd. Een egale huid wordt daarentegen al snel gezien als een jonge huid;
  • Grove poriën. Wanneer de huid veroudert, worden grove poriën zichtbaarder. Het verlies van collageen zorgt voor volumeverlies en verslapping, waardoor er meer rek op de poriën komt te staan. Hierdoor zakken de poriën en worden ze zichtbaarder;
  • Roodheid (denk bijvoorbeeld aan couperose) zorgt voor een niet egale huidskleur en oogt hierdoor verouderd;
  • Doffe huid. Een doffe en matte huid oogt ouder dan een glanzende en stralende huid. Vermoeidheid of een ongezonde leefstijl worden vaak tevens met een doffe huid geassocieerd.

Huidveroudering uitstellen

Wil jij zelf jouw huidverouderingsproces uitstellen? In onderstaande lijst delen wij enkele adviezen die je zelf kan toepassen:

  • Bescherm je huid goed tegen UV stralen. Juist in de herfst en in de winter. Gebruik daarvoor een zonbescherming met minimaal factor 30, die zowel UVA als UVB-straling tegenhoudt;
  • Drink veel water voor een soepele en gezonde huid;
  • Beweeg! Ga naar de sportschool of maak een wandeling, volg een yoga-sessie of dans uitgelaten door je huis;
  • Slik de volgende vitamines: A, C, en omega 3. Deze bestandsdelen zijn essentieel voor de aanmaak van collageen en elastine;
  • Reinig je huid grondig; zowel ’s morgens alsook ’s avonds. Verstopte poriën kunnen zorgen voor huidirritatie, onzuiverheden en het ontstaan van rimpels;
  • Gebruik huidproducten die ingrediënten bevatten als Hyaluron, vitamine A (retinol) en vitamine C. Voeg deze ingrediënten toe aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine; ze ondersteunen de huid om gezond en soepel te blijven. Tevens voorkomen ze rimpels.


Microneedling


Huidverjonging: de behandelingen

Wil jij een jonge stralende huid behouden en zelfverzekerd blijven? Wij bieden de volgende behandelingen met weinig tot geen hersteltijd. Allemaal zijn ze perfect bij de eerste tekenen van huidveroudering:


1. Chemische peeling
Middels een chemische peeling worden rimpels verminderd. Tijdens dit proces wordt een vloeibaar laagje aangebracht op je huid. De vloeistof dringt diep door en zorgt ervoor dat je bovenste huidlaag loslaat. Hiermee worden alle dode huidcellen verwijderd én je huid wordt gestimuleerd om snel nieuwe huidcellen te produceren. Let op! Dit proces kan zorgen voor huidvervelling.

Wij bieden de volgende peelings: Mesoestetic Peel, 3 Step Stimulation Peel van ZO Skin Health, de Stimulator Peel van ZO Skin Health, Retinol Peeling.


2. Microneedling
Deze behandeling herstelt de vochtbalans en verbetert de elasticiteit van de huid. Wij werken met de Dermapen. Hierbij brengen kleine naaldjes op een vibrerende wijze kleine schadekolommen aan in je huid. Deze ‘schade’ zet de huid aan om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken, waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Microneedling is vooral geschikt voor vermindering van kraaienpootjes. Wanneer je voor deze indicatie bij ons op consult komt, raden wij je echter doorgaans de Tixelbehandeling aan.


3. De Tixelbehandeling
Wil je je huid een flinke boost geven? Dan is een Tixelbehandeling wellicht iets voor jou. Deze behandeling zorgt voor verstrakking en vermindering van fijne lijntjes en diepe rimpels. De Tixel maakt gebruik van thermo-mechanische-ablatieve (TMA) technologie. Hierbij wordt de huid een fractie van een seconde verhit. De vrijgekomen warmte zorgt ervoor dat de huid op een gecontroleerde manier ‘verwond’. Deze verwonding bestaat uit minuscule, steriele gaatjes in de huid. De genezing van deze gaatjes verloopt via het natuurlijke wondgenezingsproces; collageen- en elastinevezels worden geproduceerd en geherstructureerd, waardoor de algehele huidconditie verbetert. De huid zal verstrakken en verstevigen, de huidstructuur verbetert in zijn algeheel en fijne lijntjes worden geminimaliseerd.

Het is de perfecte behandeling voor het tegengaan van toekomstige huidveroudering!


4. De laserbehandeling
Net zoals de Tixelbehandeling zorgt een laserbehandeling voor verstrakking en vermindering van fijne lijntjes en diepe rimpels. Wij beschikken zowel over de Erbium-lasers (Erbium:Glass laser en de Erbium:YAG laser) als de CO2 laser. Welke laser voor jouw huid het meest geschikt is bepaalt de huidtherapeut.

Wij merken dat huidverjongende laserbehandelingen sterk toenemen. Men kiest vaak voor een dergelijke behandeling omdat er middels een laser geen substanties worden geïnjecteerd, zoals wel het geval is bij tijdelijke spierverslappers of fillers.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Blogs

Alle blogs