SPF voor beginners
06-02-2024

Zon

SPF voor beginners

Wat is precies een SPF en waarom is deze zo belangrijk in je huidverzorging? In dit blog vertellen we je er graag meer over!

Wat is een SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan hoelang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Met een SPF 30 kan je in theorie zo’n 30 keer langer in de zon vertoeven. . Dit klinkt ideaal, maar is het in de praktijk meestal niet. In hoeverre de bescherming met een SPF werkt, hangt mede af van de sterkte van de zon wanneer je huid aan zonnestralen wordt blootgesteld. Je kunt ondanks een SPF 30 alsnog verbranden.

Zo erg is een verbrande huid toch niet?

Het lijkt onschuldig: een rode, verbrande huid na een dagje blootstelling aan de zon. Je kleurt daarna tenslotte weer mooi bruin, toch? De zon is schadelijker dan de meeste mensen denken. Hoewel de opgedane huidbeschadiging niet direct zichtbaar is, merk je de nadelige uitwerking van de zon pas op latere leeftijd. Bij iedere zonverbranding worden onderin de huid een hoop cellen beschadigd. Dit uit zich wanneer je ouder wordt in pigmentvlekken, huidveroudering, en in het meest ernstige geval in huidkanker.

Ben je op zoek naar een goede zonbescherming? Neem een kijkje in onze webshop! 

SPF

Is een SPF gebruiken wanneer ik zon voldoende?

Het klinkt logisch om alleen een SPF op je gezicht aan te brengen wanneer de zon schijnt, maar zo simpel is het helaas niet. Met een SPF bescherm je jezelf alléén tegen de schadelijke UVB stralen, die doordringen tot in de oppervlakkige huidlagen. Deze zorgen bij onvoldoende bescherming voor zichtbare verbranding in de vorm van roodheid en later vaak ook vervelling.

Naast de UVB stralen zijn er ook schadelijke UVA stralen die in tegenstelling tot de UVB stralen in de diepere huidlagen doordringen, waar ze huidcellen kunnen beschadigen. Dit zijn de huidcellen die jouw huid stevigheid en veerkracht geeft. Hierdoor kunnen huidveroudering en ouderdomstekenen zoals rimpels en pigmentvlekken optreden. Bovendien zijn UVA stralen zo sterk dat ze door de ramen heen dringen. Daarom is het ook belangrijk om in de auto en bij het raam thuis en/of op het werk de huid hiertegen te beschermen.

Wist je dat? Beide uv-stralen zijn het hele jaar in meer of mindere mate aanwezig. Daarom adviseert iedere huidprofessional om het hele jaar door de huid te beschermen met een zonproduct dat zowel tegen UVA als UVB stralen beschermt.

SPF 10 of 50+?

Om daadwerkelijk een goede SPF 10 bescherming voor de huid te verkrijgen dien je een halve theelepel per smeerbeurt aan te brengen. In de praktijk gebeurt dit helaas niet, waardoor je meer dan de helft van je bescherming verliest. Een SPF 10 wordt dan een SPF 5, of zelfs lager. Daarom adviseren alle huidprofessionals altijd minimaal een SPF 30 of 50, zodat je in ieder geval een SPF 15 of 25 overhoudt na applicatie.

Het verschil in SPF 30 en 50 is nihil wanneer je kijkt naar de hoeveelheid bescherming die beiden varianten bieden. Bij SPF 30 bedraagt het ongeveer 96% , bij SPF 50 om en nabij 98%. Wij adviseren daarom bij voorkeur een SPF 50, zodat je maximaal bent beschermd. 100% Bescherming bestaat niet, er dringt in alle gevallen een zekere mate van uv-straling door de bescherming heen.

Zoals eerder aangegeven bescherm je jezelf met een SPF alleen tegen UVB stralen. De hoeveelheid UVA dient minimaal 1/3 van de UVB-bescherming te bevatten. Dus bij het gebruik van een SPF 30, dient de UVA minimaal een bescherming van 10 SPF te geven. Dit is af te lezen aan de verpakking wanneer de woorden/het symbool UVA met een cirkeltje eromheen wordt weergeven.

SPF

Het dagelijks gebruik van een zonproduct is toch helemaal niet comfortabel?

Deze vraag krijgen wij met regelmaat en vinden wij geheel logisch, gezien zonproducten vroeger de bekende witte waas nalieten op je huid. Daarbij voelde het product vaak plakkerig aan. Inmiddels zijn er een hoop goede zonproducten op de markt, die als een tweede huidlaagje aanvoelen, maar tegelijk de vele voordelen van een zonproduct bieden.

1x insmeren, is dat voldoende?

Gezien de werkzaamheid van de uv-filters na 2 uur afneemt, wordt geadviseerd iedere 2 uur de huid opnieuw in te smeren. Hoe snel de uv-bescherming afneemt hangt o.a. af van je huidtype, de sterkte van de zon, maar ook of je wel of niet veel in het water ligt en/of transpireert.

Wij begrijpen natuurlijk dat iedere 2 uur smeren met een crème – zeker wanneer je make-up draagt – verre van ideaal is. Daarom bieden wij binnen De Huidkliniek een face mist van La Roche Posay. Deze kan je over je make-up heen sprayen, zonder dat je make-up hieronder te lijden heeft en je gezicht plakkerig aanvoelt.

SPF

Hoe zit het met antioxidanten?

De laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat niet alleen UVA en UVB stralen schadelijk zijn voor de huid, maar ook het blauwe licht van onze beeldschermen en het infrarode licht van de zon. Deze vormen van licht zijn met name verantwoordelijk voor het verouderingsproces in onze huid en de vorming van pigmentvlekken. Antioxidanten zoals niacinamide, vitamine C & E bieden hier bescherming tegen.

Zonproducten bij De Huidkliniek

Binnen De Huidkliniek adviseren wij alléén zonproducten met een SPF van 30 of hoger mét bescherming tegen UVA, blauw en infraroodlicht. Voor iedere huidconditie bieden hebben wij een geschikt product, gezien niet iedere huid hetzelfde is. De ene huid behoeft een comfortabele volle crème, de andere liever een crème die snel wordt opgenomen en geschikt is bij een acnegevoelige huid.

Benieuwd welk zonproduct aansluit bij jouw huid en wensen? Onze huidtherapeuten adviseren je graag!

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Geschreven door

SPF producten

Blogs