Waarom is (te veel) zon schadelijk voor je huid?
06-02-2024

Zon

Waarom is (te veel) zon schadelijk voor je huid?

Geniet jij ook zo van de zon? Dit snappen we, want ook wij houden van warme zonnestralen op onze huid en een gezond kleurtje op ons gezicht. Daarnaast is zonlicht een belangrijke bron van vitamine D, wat essentieel is voor onze botten en de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Wat veel mensen niet weten is dat te veel zon een negatief effect heeft op onze huid. Op lange termijn kan er huidschade optreden, die zich onder andere uit in pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval huidkanker. Wil je weten waarom de zon zo schadelijk is voor je huid en hoe je zonschade het beste kunt voorkomen? Lees dan dit blog!

Wat maakt de zon zo schadelijk?

Huidschade door de zon wordt veroorzaakt door de bekende ultraviolette stralen, maar ook door het minder bekende - High Energy Visible light en infrarood licht. Alle drie leveren een eigen bijdrage aan de beschadiging van onze huid. Ultraviolet licht is onzichtbaar voor het blote oog en bestaat uit UVA, UVB én UVC licht. Bekend is dat van deze drie alleen UVA en UVB licht de aarde en dus ook onze huid bereiken.

UVA stralen
UVA stralen zijn het hele jaar aanwezig in een relatief constante sterkte en komen zelfs en dringen zelfs door de ramen. Ze werken door tot in de diepere huidlagen en produceren in de huid vrije radicalen, die kunnen leiden tot uiteindelijk DNA-schade. Huidveroudering, overmatig pigment en zonneallergieën worden veroorzaakt door UVA stralen.

UVB stralen
UVB stralen zijn het krachtigst op warme, zonnige dagen. De zonnestralen zijn dus niet constant aanwezig in dezelfde sterkte. Ze dringen door tot aan de huidoppervlakte en zorgen voor de aanmaak van vitamine D en overmatig pigment. Ze geven je huid een bruine teint, maar veroorzaken tegelijk huidverbranding, wanneer je je niet of niet goed hebt ingesmeerd en/of te lang in de zon hebt gelegen. UVB stralen worden direct opgenomen door ons DNA en kunnen leiden tot actinische keratosen (ruw aanvoelende verhoornde plekjes) en huidkanker.

Een aantal jaar geleden is vastgesteld dat óók zichtbaar licht (High Energy Visible light (HEVIS)) en infraroodlicht schadelijk zijn voor de huid. HEVIS- en infraroodlicht dringen net als de UVA stralen dieper in de huidlagen door en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van vrije radicalen, dat uiteindelijk kan leiden tot DNA-schade. Dit uit zich in huidveroudering en overmatige pigmentatie. HEVIS licht komt niet alleen voor in ons daglicht, maar ook in onze smartphones, tablets en van onze televisieschermen.

Hoe ziet zonneschade er uit?

In onze klinieken zien wij veel cliënten die zonbeschadiging hebben opgelopen. Pigmentvlekken en rimpels zijn de twee meest voorkomende indicaties die wij zien. Gelukkig zijn dit indicaties die wij vaak goed kunnen behandelen.Hoe kun je zonneschade voorkomen?

Door je huid dagelijks tegen UVA, UVB, HEVIS (High-Energy Visible Light) en infraroodlicht te beschermen met een goede zonbescherming, kun je zonschade zoveel mogelijk voorkomen.

Welke zonbescherming kan je het beste gebruiken?

Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die de huid beschermen tegen de zon. Vaak bevatten dagcrèmes ook een UV-bescherming, al gaat dat meestal alleen UVA of UVB stralen tegen. In onze klinieken adviseren wij al jaren met veel overtuiging de producten van Felice Skincare en La Roche Posay. De zonbeschermingsproducten van beide merken beschermen tegen UVA, UVB, HEVIS- en infraroodlicht. Veel van onze behandelingen maken de huid tijdelijk gevoeliger voor de zon. Daarom adviseren wij al onze cliënten tijdens het behandelproces de huid maximaal te beschermen met een goede zonbescherming van minimaal SPF30.

Wel bruin, niet verbranden?

In de zomer willen we allemaal een lekker gezond teintje. De gouden regel voor verantwoord zonnebaden is het opbouwen van pigment. Begin dus niet meteen met voluit bakken in de zon. Smeer je huid goed in met minimaal SPF30 wanneer je de zon ingaat en vermijd de sterkste zonuren tussen 12.00 en 15.00. Je krijgt dan vanzelf een mooie teint!

Als je van de een op de andere dag bruin wil zijn, bieden wij een andere oplossing: de tanning producten van Marc Inbane. Deze producten zijn perfect voor een feestje, een bruiloft of een andere gelegenheid, zoals de eerste bikini momenten. De producten van Marc Inbane geven geen vlekken, plakken niet en zijn makkelijk om aan te brengen.

Ook het toevoegen van een paar druppels Marc Inbane Perle de Soleil door je dagcrème (of de Marc Inbane Natural Tanning Spray voor het lichaam) geven een gezonde zongekuste huid en beperkende risico’s die de zon met zich meebrengt.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs