Waarom is (teveel) zon schadelijk voor je huid?

Zomer

Waarom is (teveel) zon schadelijk voor je huid?

Geniet jij ook zo van de zon? Dit snappen we, want ook wij houden van warme zonnestralen op onze huid en een gezond kleurtje op ons gezicht. Daarnaast is zonlicht een belangrijke bron van vitamine D, wat essentieel is voor onze botten en de aanmaak van het geluk hormoon serotonine. Wat veel mensen nog niet weten is dat teveel zon op onze huid een negatief effect heeft. Op lange termijn kan er schade van de huid optreden die zich onder andere uit in pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval huidkanker. Wil je weten waarom de zon zo schadelijk is voor je huid en hoe je zonschade het beste kunt voorkomen? Lees dan dit blog!

Wat maakt de zon zo schadelijk?

De schade door de zon wordt veroorzaakt door de bekende ultraviolette stralen, maar ook door het minder bekende zichtbaar en infrarood licht. Alle drie hebben ze hun eigen bijdrage aan de beschadiging van onze huid. Ultraviolet licht is onzichtbaar voor het blote oog en bestaat uit UVA, UVB én UVC licht. Zoals bekend bereikt van deze drie alleen UVA en UVB licht de aarde en dus ook onze huid.

UVA stralen zijn het hele jaar aanwezig in een relatief constante sterkte en komen zelfs door de ramen heen. Ze dringen door tot in de diepere huidlagen en produceren in de huid vrije radicalen die kunnen leiden tot uiteindelijk DNA-schade. Huidveroudering, overmatig pigment en zonneallergieën worden veroorzaakt door UVA stralen.

UVB stralen zijn het krachtigst op warme zonnige dagen. De zonnestralen zijn dus niet constant aanwezig in dezelfde sterkte. Ze dringen door tot aan de oppervlakte van onze huid en zorgen voor de aanmaak van vitamine D en overmatig pigment. Ze zorgen ervoor dat je huid bruin kleurt, maar ook dat je huid verbrand wanneer je je niet of niet goed hebt ingesmeerd en/of te lang in de zon hebt gelegen. UVB stralen worden direct opgenomen door ons DNA en kunnen leiden tot aktinische keratosen (ruw aanvoelende verhoornde plekjes) en huidkanker.

Een aantal jaar geleden is vastgesteld dat óók zichtbaar licht (High Energy Visible light (HEVIS)) en infraroodlicht schadelijk zijn voor de huid. Zichtbaar en infraroodlicht dringen net als de UVA stralen dieper in de huidlagen door en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van vrije radicalen wat uiteindelijk kan leiden tot DNA-schade wat zich uit in huidveroudering en overmatige pigmentatie. Zichtbaar licht zit niet alleen in ons daglicht, maar ook in onze smartphones, tablets en televisie.

Op onderstaande afbeelding is goed zichtbaar hoe diep zichtbaar en infraroodlicht de huid binnendringen ten opzichte van UV licht.Hoe ziet zonneschade er uit?

In onze klinieken zien wij veel cliënten die zon beschadiging hebben opgelopen. Pigmentvlekken en rimpels zijn de twee meest voorkomende indicaties die wij zien. Gelukkig zijn dit indicaties die wij vaak goed kunnen behandelen.

Hieronder is duidelijk een voorbeeld te zien van een tweeling. De ene zus is niet tot nauwelijks aan de zon blootgesteld en de andere zus is wel veel blootgesteld aan zonlicht. De zus op de rechter foto heeft zichtbare schade opgelopen in de vorm van huidveroudering en pigment.


Een ander voorbeeld: de man op de onderstaande foto werd tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur continue aan één kant van zijn gezicht blootgesteld aan de zon. Dit is duidelijk te zien aan de mate van huidveroudering.


Hoe kun je zonneschade voorkomen?

Door je huid dagelijks tegen UVA, UVB, HEVIS (High-Energy Visible Light) en infraroodlicht te beschermen met een goede zonbescherming kun je zonschade zoveel mogelijk beperken.

Welke zonbescherming kan je het beste gebruiken?

Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die de huid beschermen tegen de zon. Veel dagcrèmes bevatten ook een UV bescherming, maar vaak is dit alleen tegen UVA of UVB stralen. In onze klinieken adviseren wij al jaren met veel vertrouwen de producten van ZO Skin Health en La Roche Posay. De zonbeschermingsproducten van beide merken beschermen tegen UVA, UVB, zichtbaar en infraroodlicht. Daar waar veel zonbeschermingsproducten bekend staan om hun witte waas en oncomfortabele textuur, bieden de producten van ZO Skin Health en La Roche Posay fijne luchtige crèmes die niet tot nauwelijks een witte waas nalaten.

Veel van onze behandelingen maken de huid tijdelijk gevoeliger voor de zon. Daarom dat wij, al onze cliënten tijdens het behandelproces adviseren de huid maximaal te beschermen met een goede zonbescherming van minimaal SPF30.

Wel bruin, niet verbranden?

In de zomer willen we allemaal een lekkere gezonde teint. De gouden regel voor het verantwoord bruinen van je huid is het opbouwen van het pigment. Begin dus niet met de hele dag te bakken in de volle zon. Smeer je huid goed in met minimaal SPF30 als je de zon ingaat en vermijd de sterkste zonuren tussen 12.00 en 15.00. Je teint komt dan vanzelf, beloofd!

Als je van de een op de andere dag bruin wil zijn, is er een andere oplossing: De tanning producten van Marc Inbane. Deze producten zijn perfect als je een feestje, bruiloft of een andere gelegenheid hebt, of voor de eerste bikini momenten. De producten van Marc Inbane geven geen vlekken, plakken niet en zijn heel makkelijk om aan te brengen.

Een paar druppels Marc Inbane Perle de Soleil mengen door je dagcrème of de Marc Inbane Natural Tanning Spray voor het lichaam geven een gezonde zongekuste huid zonder de risico’s die de zon met zich meebrengt.

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via onze online bookingstool. Tijdens een consult krijg je meer informatie over behandelingen en kijken we samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast acne behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acnelittekens, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.
Jessica

Geschreven door

Jessica

Afgestudeerd HBO Huidtherapie
BIG geregistreerd

Blogs