12-12-2022
Ongewenste haren
Wat is het verschil tussen laser en IPL?
Wanneer ongewenste haargroei wordt behandeld, behoren IPL en laser tot de behandelmogelijkheden. Maar wanneer kiezen wij voor de IPL of juist voor een laserbehandeling? In deze blog leggen wij de verschillen en overeenkomsten tussen beide behandelmethoden uit.
De overeenkomsten en het verschil tussen laser en IPL
De enige overeenkomst tussen IPL en laser is dat ze beide werken op basis van licht. Dit licht wordt in de huid omgezet in warmte waardoor bepaalde structuren, zoals bloedvaatjes en pigmentvlekken, kunnen worden behandeld zonder de omliggende huid te beschadigen.Het verschil zit met name in het type licht dat wij gebruiken. Daar waar laser werkt met één kleur licht, werkt IPL met meerdere kleuren . Vandaar dat laser specifieker is dan IPL. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Omdat laser specifieker werkt, kan laserlicht diep in de huid voor een hoge mate van warmte zorgen. Hierdoor kunnen diepe behandelindicaties, zoals littekens of rimpels, wel met laser behandeld worden, maar niet met IPL.
Daarnaast is het mogelijk om met laser ook donkere huidtypen te behandelen omdat het pigment in de huid bij een laser als het ware ‘ontzien’ kan worden. Lichte of getinte huidtypen kunnen wel veilig met IPL behandeld worden. In tegenstelling tot laserlicht komt IPL niet op één specifieke plek in de huid terecht, maar op meerdere plekken en in meerdere structuren. Het voordeel hiervan is dat als je last heb van vaatjes en/of pigmentvlekken die zich verspreid over het gezicht of bijvoorbeeld het decolleté bevinden, je al deze probleemzones in één behandeling volledig kunt behandelen. Ook het feit dat IPL handstukken vaak groter zijn, maakt deze methode zeer geschikt voor diffuus verspreide klachten en grote behandelgebieden.
Waarom kiezen we voor laser in plaats van IPL bij de behandeling van ongewenste haargroei?
Wij maken enkel gebruik van laserapparatuur voor het ontharen. Hiervoor hebben wij gekozen omdat het laserlicht specifiek wordt geabsorbeerd in de donkere kleur van de haren in de haarzakjes. Hierdoor wordt de energie van het licht optimaal benut waardoor de haarzakjes verhit raken en verloren gaan.Het licht van de IPL wordt niet specifiek in één structuur geabsorbeerd. Dit betekend dat de energie van het licht ook in andere structuren ‘verloren’ gaat en de haarzakjes minder effectief verhit worden. Naast de mate van verhitting speelt ook de indringdiepte van de laser een rol bij de effectiviteit. Het laserlicht wordt vele malen dieper geabsorbeerd dan het IPL licht, hierdoor kunnen wij met laser diepere haarzakjes effectiever behandelen.
Tevens is het gebruik van IPL niet veilig bij de behandeling van donkere huidtypen, daarentegen kan laser worden ingezet bij ieder huidtype.
Wanneer kiezen we wél voor IPL?
Bij de behandeling van roodheid en pigment maakt De Huidkliniek wel gebruik van de IPL. Als de roodheid bestaat uit veel kleine vaatjes, een diffuse roodheid, of de pigmentatie bestaat uit veel verschillende vlekken, dan gebruiken wij IPL. Tijdens deze behandeling kunnen we een groot oppervlak behandelen. Het decolleté, de handen of een groot gedeelte van het gezicht zijn hiervoor erg geschikt. Wij kunnen deze behandeling alleen inzetten bij lichte huidtypen.Als je een donker huidtype hebt en last hebt van roodheid en pigment kunnen wij dit wél met laser behandelen.