Wat is melasma?
14-02-2024

pigment

Wat is melasma?

Melasma is een veelvoorkomende vorm van donkere verkleuring van de huid, ook wel hyperpigmentatie of een zwangerschapsmasker genoemd. Het kenmerkt zich in onregelmatige, donkere verkleuring op het voorhoofd, jukbeenderen en bovenlip die vaak als cosmetisch storend worden ervaren.

Wat is de oorzaak van melasma?

1. Hormonale schommelingen
Een van de voornaamste oorzaken van melasma is gerelateerd aan hormonale schommelingen. Vooral bij vrouwen is melasma vaak gerelateerd aan zwangerschap, anticonceptiegebruik of hormonale therapie. Tijdens de zwangerschap kunnen verhoogde niveaus van oestrogeen en progesteron leiden tot de ontwikkeling van melasma. Daarnaast hebben vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze pigmentatie. 
2. Blootstelling aan de zon  
De zon, hoewel een bron van vitamine D, kan ook een boosdoener zijn als het gaat om melasma. Ultraviolette (UV) straling kan de pigment producerende cellen in de huid, bekend als melanocyten, stimuleren om meer pigment (melanine) te produceren. Mensen die al aanleg hebben voor melasma, lopen een verhoogd risico als ze worden blootgesteld aan overmatig zonlicht zonder adequate bescherming.
3. Erfelijkheid 
Genetische factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van melasma. Als er gevallen van melasma in de familiegeschiedenis zijn, kan het risico op het ontwikkelen van deze aandoening toenemen. Het is echter belangrijk op te merken dat genetica niet de enige factor is en dat omgevingsfactoren ook een grote rol spelen.  
4. Cosmetica en huidverzorgingsproducten  
Sommige cosmetica en huidverzorgingsproducten kunnen bijdragen aan het ontstaan van melasma.
5. Overige factoren 
Naast bovengenoemde oorzaken kunnen ook andere factoren bijdragen aan het ontstaan van melasma, waaronder stress, schildklieraandoeningen en bepaalde medicijnen.

melasma

Gaat melasma vanzelf weer weg?

Een van de hoopgevende aspecten van melasma is dat het in veel gevallen vanzelf verbetert, maar helaas nooit helemaal verdwijnt. Hier zijn enkele redenen voor:

1. Hormonale balans 
Als melasma wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap, kan het na de bevalling vanzelf wat verminderen. Het herstel van de hormonale balans speelt een cruciale rol bij het vervagen van de pigmentatie. Dus het kan helaas ook zo zijn dat het zichtbaar blijft.

2. Zonbescherming
Het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème is essentieel bij de behandeling van melasma. Door blootstelling aan de zon te verminderen, krijgt de huid de kans om te herstellen en vermindert de kans op verdere pigmentatie.

3. Tijd 
Melasma verbetert soms met de tijd, zelfs zonder specifieke behandelingen. Geduld hebben en de natuurlijke processen van de huid hun werk laten doen, kan leiden tot wat vermindering.

Wat kun je zelf tegen melasma doen?

Het aanpakken van melasma vereist een combinatie van preventieve maatregelen, zorgvuldige huidverzorging en mogelijk medische behandelingen. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om melasma te verminderen:
  • Zonbescherming is essentieel. Draag altijd een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30, zelfs op bewolkte dagen. Herhaal het aanbrengen elke twee uur, vooral als je buiten bent of hebt gezweet. Draag een breedgerande hoed en vermijd directe blootstelling aan de zon, vooral tijdens de piekuren.
  • Gebruik huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals vitamine C, niacinamide, Glycolzuur of Retinol, die bekend staan om hun oplichtende en exfolierende eigenschappen. Shop de huidverzorgingsproducten in onze klinieken of in onze webshop. 
  • Raadpleeg een huidtherapeut of huidspecialist voor medische behandelingen zoals microneedling of chemische peelings.

microneedling

Wat zijn onze beste behandelingen tegen melasma?

Om melasma te verminderen kunnen we microneedling, een chemische peeling of een combinatie hiervan (de Pixel Peel) inzetten. Bij een peeling brengen we een bepaald soort zuur aan op de huid. Dit zuur zorgt voor een chemische reactie in de huid, waardoor de dode huidcellen versnelt loslaten. Het opgehoopte pigment schilfert op deze manier sneller af en wordt lichter van kleur. De huid wordt gestimuleerd door op versnelde wijze nieuwe, gezonde huidcellen aan te maken. De huidteint wordt hierdoor egaler.

Microneedling is een behandeling waarbij je huid wordt aangezet tot natuurlijk huidherstel. Voor deze behandeling gebruiken wij de Dermapen. De Dermapen maakt gebruik van kleine naaldjes, die vibrerend kleine schadekolommen in de huid maken. Deze ‘schade’ zet de huid aan om nieuwe collageenvezels aan te maken. Zo wordt de huid van binnenuit geherstructureerd en kan pigment verminderen.

Naast de behandelingen geven wij altijd een op maat gemaakt product advies zodat we ook thuis het pigment kunnen verminderen.

Contact 

Ben jij benieuwd wat onze cosmetisch artsen voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Je kunt direct langskomen voor een behandeling of een uitgebreid consult inplannen. Je doet dit gemakkelijk via deze pagina. Tijdens een consult krijg je meer informatie over de behandeling en kijkt de cosmetisch arts samen met jou welke behandeling voor het beste resultaat zal zorgen.

Geschreven door: Michelle Visser

Blogs

Alle blogs