Word je nog steeds bruin bij het smeren met factor 50?
06-02-2024

Zonbescherming

Word je nog steeds bruin bij het smeren met factor 50?

Het antwoord op deze vraag is: JA! Belangrijk om te weten is dat je met een SPF 50 wel een bruine teint krijgt , maar niet rood wordt. In dit blog kom je erachter waarom.

Het antwoord op deze vraag is: JA! Belangrijk om te weten is dat je met een SPF 50 wel een bruine teint krijgt , maar niet rood wordt. In dit blog kom je erachter waarom. 

Wat is SPF?

Om te begrijpen waarom je bruin wordt met een SPF 50 dien je begrijpen wat een Sun Protection Factor (SPF) doet voor de huid. De factor heeft invloed op de tijd die je doorbrengt in de zon, zonder daarbij te verbranden. Het maakt de UV-straling die afkomstig is van de zon minder schadelijk. 

Op zonnebrandcrèmes wordt altijd de hoogte van de SPF aangegeven. Vaak is dit 30 of 50. Het verschil in bescherming tussen deze getallen is minimaal. SPF 30 beschermt namelijk voor zo’n 96,7% en een SPF 50 voor ongeveer 98%; mits de zonnebrandcrème ruimschoots wordt aangebracht. Het verschil blijkt uit de tijd dat de zonnebrandcrème jou beschermt. 

Een voorbeeld: op een er zonnige dag kleurt je huid binnen 15 minuten rood. Hierdoor kan je 15 x 30 minuten, dus: 450 minuten in de zon zitten. Wel dien je de zonnebrandcrème binnen dit tijdsbestek om de 120 minuten opnieuw aan te brengen. Zo wordt de werkzaamheid van de zonnebrandcrème behouden. Doe je dit niet, dan is de kans op verbranding helaas vrij groot. 

Een zonnebrandcrème beschermt nooit de volle 100%. Dat is simpelweg niet haalbaar. Wel word je minder snel bruin bij het gebruik van een SPF 50, dan bij een SPF 15. Een goede motivatie is dat je bij het aanbrengen van een SPF 50 “mooier” bruin wordt: de pigmentcellen bouwen zich namelijk geleidelijk op. De pigmentcellen die je een bruine kleur geven, zullen tevens langer aanhouden, gezien de huid niet zal vervellen. 

Factor 50


Tip! De stof betacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine in de huid. Melanine bevindt zich in de pigmentcellen, waardoor je je pigmentcellen een boost kan geven! Om het verschil op te merken, dien je veel voeding binnen te krijgen die deze stof bevat. Voedingsmiddelen die een relatief hoge dosering aan deze carotenoïden bevatten, zijn: wortelen, paprika’s, pompoen en tomaten. Wil je toch snel een kleurtje opbouwen? Gebruik dan de producten van Marc Inbane! Deze geven je een mooie egale kleur.

Heb je vragen over SPF of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek je afspraak online of neem telefonisch contact met ons op via 088 224 0300. We helpen je graag verder!
Renske

Geschreven door

Renske

Founder van De Huidkliniek
Afgestudeerd Huidtherapeut 

Blogs